PROCESATORII, DESPRE CONTROALELE LA LAPTE: Acces prin uşa din spate la clauze confidenţiale
Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 iunie 2009
• Procesatorii sunt revoltaţi de faptul că fermierii fac parte din comisiile de control la punctele vamale şi spun că, astfel, aceştia au acces la informaţiile lor confidenţiale
• APRIL ar putea contesta, la Curtea Constituţională, ordinul de instituire a controalelor, dacă insituţiile statului nu vor lua măsuri
Procesatorii ar putea contesta la Curtea Constituţională ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi al celui de Interne care prevede includerea fermierilor în comisiile mixte de verificare a calităţii laptelui în punctele vamale, din cauză că fermierii ar avea acces la datele confidenţiale ale societăţilor importatoare.
Valentin Blănaru, directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a declarat, pentru BURSA, că procesatorii au înaintat o adresă instituţiilor statului prin care solicită, de urgenţă, fie scoaterea fermierilor din comisiile mixte de control (n.r. din care mai fac parte Poliţia, Poliţia Economică, Direcţiile Sanitar-Veterinare şi Corpul de Control al Prefectului), fie limitarea atribuţiilor fermierilor la verificări.
Valentin Blănaru ne-a explicat: "Noi am trimis o adresă Ministerului Agriculturii, Ministerului de Interne, ANSVSA şi Guvernului prin care solicităm de urgenţă rezolvarea acestei situaţii. Dacă nu vom primi un răspuns favorabil, vom contesta ordinul de instituire a acestor comisii la Curtea Constituţională. În opinia noastră, nu este normal ca reprezentantul fermierilor, care este de fapt un agent economic, să aibă acces la contractele şi clauzele de confidenţialitate ale altui agent economic, adică ale importatorului de lapte".
Conform directorului general al APRIL, "deja s-au înregistrat cazuri în care fermierii care au luat parte la acţiunile comisiilor mixte de control au luat cunoştiinţă de conţiunut contractelor procesatorilor", fapt ce, în opinia procesatorilor, constituie un abuz.
Valentin Blănaru mai arată că, în fapt, în asemenea cazuri, atât autorităţile, cât şi fermierii, şi-au depăşit cu mult atribuţiile legale, din cauză că ordinul (n.r. pe care îl prezentăm alăturat) prevede doar controlul calităţii laptelui, şi nu verificarea contractelor comerciale.
"Ordinul de verificare a calităţii laptelui de procesat dă posibilitatea instituţiilor să preleveze o mostră de lapte pe care ulterior să o trimită la laboratoare pentru verificări, nu să ne verifice contractele", spune Blănaru.
În replică, Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), ne-a declarat că reprezentaţii fermierilor din comisiile mixte de control nu sunt interesaţi de contractele importatorilor, ci doar de modul în care se face "prelevarea, sigilarea şi trimiterea probelor către laborator".
Caraş a precizat că, până la prezenţa fermierilor în comisiile mixte de control, rezultatele verificărilor ANSVSA indicau, într-o proporţie de 100%, că laptele importat este de calitate.
"Acum, la patru din cinci verificări, ne reiese că laptele importat nu este de calitate", a conchis liderul SCTR.