Procuratura franceză investighează patru retaileri de modă, suspectaţi că au ascuns crime împotriva umanităţii în regiunea chineză Xinjiang, potrivit unei surse judiciare, transmit Reuters şi News.ro.
Procedura are legătură cu acuzaţiile împotriva Chinei legate de tratamentul aplicat minorităţii musulmane uigure, inclusiv utilizarea muncii forţate, a spus sursa. China neagă toate acuzaţiile de abuzuri comise în regiune.
Sursa a declarat pentru Reuters că Uniqlo France, o filială a companiei Fast Retailing din Japonia, proprietarul Zara, Inditex, SMCP din Franţa şi Skechers formează obiectul anchetei, confirmând o informaţie publicată de site-ul media francez Mediapart.
Sursa a informat că "o anchetă a fost deschisă de unitatea specializată în crime împotriva umanităţii din cadrul parchetului antiterorism, în urma depunerii unei plângeri".
Franţa are un birou central de combatere a crimelor împotriva umanităţii, genocidului şi crimelor de război, fondat în 2013.
Compania SMCP a declarat că va coopera cu autorităţile franceze pentru a dovedi că acuzaţiile sunt false. SMCP a adăugat că şi-a auditat periodic furnizorii: "SMCP lucrează cu furnizori din toată lumea şi susţine că nu are furnizori direcţi în regiunea menţionată în presă".
Fast Retailing a afirmat într-un comunicat din Tokyo că nu a fost contactată de autorităţile franceze şi că niciunul dintre partenerii săi de producţie nu se află în Xinjiang.
Aceasta a declarat: "Dacă şi când vom fi notificaţi, vom coopera pe deplin cu ancheta pentru a reafirma că nu există muncă forţată în lanţurile noastre de aprovizionare". În luna mai, compania a pierdut un apel împotriva Vamei Statelor Unite, după ce un transport de cămăşi pentru bărbaţi Uniqlo a fost confiscat din cauza suspiciunilor legate de încălcarea interdicţiei asupra bumbacului din Xinjiang.
Skechers a declarat că nu comentează litigiile în aşteptare. Compania a trimis Reuters la un comunicat din martie 2021, în care afirmă că menţine un cod de conduită strict al furnizorilor.
Experţii Naţiunilor Unite şi grupurile pentru drepturile omului estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri şi alte minorităţi musulmane, au fost reţinuţi în ultimii ani într-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang, din vestul Chinei.
Mulţi foşti deţinuţi au spus că au fost supuşi unor formări ideologice şi abuzuri. Grupurile pentru drepturile omului afirmă că taberele au fost folosite ca o sursă de muncă ieftină şi coercitivă.
China a negat iniţial existenţa taberelor, dar de atunci a spus că sunt centre profesionale concepute pentru a combate extremismul. La sfârşitul anului 2019, China a afirmat că toţi oamenii din lagăre au "absolvit".
Mai multe mărci occidentale, inclusiv H&M, Burberry şi Nike, au fost afectate de boicotarea produselor lor de către consumatori din China, după ce şi-au exprimat îngrijorările cu privire la informaţiile referitoare la munca forţată din Xinjiang.
În martie, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada au impus sancţiuni unor oficiali chinezi, invocând încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. Beijingul a ripostat imediat cu propriile măsuri punitive.
Human Rights Watch a documentat în acest an ceea ce a spus că ar putea constitui crime împotriva umanităţii comise în Xinjiang.
1. Intelepciune populara
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2021, 15:05)
Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia