Producătorii agricoli preferă piaţa internă pentru comercializarea grâului

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 iulie 2007

Producătorii agricoli preferă piaţa internă pentru comercializarea grâului

Reprezentanţii patronatelor din sectorul cerealelor spun că producătorii preferă să vândă grâul pe piaţa internă, principalul motiv fiind preţul favorabil, dar nu exclud varianta ca în scurt timp să înceapă exportul în ţări precum Bulgaria, care se confruntă cu un deficit mare de grâu.

Reprezentanţii patronatelor au declarat, luni, pentru NewsIn, că pentru producătorul român este mai rentabil, în prezent, să-şi vândă grâul pe piaţa internă, datorită preţului favorabil, dar şi a cererii mari.

"Pentru moment, nu se pune problema de a exporta grâu, dacă cererea e mare, nimeni nu exportă. În prezent, grâul la noi se vinde cu 170-180 de euro pe tonă, variantă favorabilă pentru producătorul român", a declarat, luni, pentru NewsIn, preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu.

Totuşi, reprezentanţii patronatelor nu exclud varianta, ca în scurt timp, Româ­nia să înceapă să exporte grâu, chiar dacă producţia din acest an, spun specialiştii, este mai mică cu peste un milion faţă de necesarul de consum.

"În acest an vom realiza cel mult trei milioane de tone de grâu, faţă de un necesar de consum de patru milioane de tone. Totuşi, producătorii români au început să primească deja cereri din Bulgaria, pentru că această ţară se confruntă cu un deficit mai mare de grâu, faţă de România", a declarat pre­şe­dintele "Rompan", Aurel Popescu. Acesta a precizat că România va fi nevoită să importe cel puţin un milion de tone de grâu, însă importurile vor fi necesare din 2008, pentru că în acest an necesarul de consum poate să fie acoperit chiar şi de o producţie diminuată de secetă.

"S-ar putea să existe o criză a grâului pentru statele Uniunii Europene şi să avem probleme cu importurile. Însă, în această situaţie, există o rezervă europeană de grâu şi fiecare stat membru primeşte o anumită cantitate. Mai sunt şi alte soluţii, cum ar fi importul din America, dar această variantă nu este prea rentabilă, deoarece din cauza transportului, te costă dublu", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei.

Potrivit acestuia, preţul grâului la nivel europen a ajuns la o medie de 190 de euro pe tonă, iar Ungaria este printre puţinele ţări din UE care exportă grâu.

În România, seceta a afectat peste 60% din culturile de grâu, astfel încât specialiştii estimează o producţie de cel mult trei milioane de tone, faţă de cele 5,5 milioane de tone de grâu realizate în 2006. Potrivit datelor furnizate de MADR, pentru NewsIn, până la data de 4 iulie, a fost realizată o producţie de 1,2 milioane de tone de grâu, fiind recoltată doar 50 % din suprafaţa de 1,8 milioane de hectare cultivată cu grâu.

Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despăgubiri. Astfel, fermierul poate să primească o despăgubire de 600 de lei pentru un hectar de rapiţă şi până la 750 de lei pentru hectarul de grâu şi de secară. Nivelul maxim al despăgubirilor va fi de aproximativ 70 % din valoarea cheltuielilor efectuate până la declararea stării de calamitate. Fermierii vor primi aceşti bani până la sfârşitul lunii iulie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb