Anul 2005 a fost cel mai prost din ultimii şaisprezece din punct-ul de vedere al vânzărilor de tehnică agricolă, apreciază Ionel Catrinoiu, directorul general al "MAT" Craiova.
Domnia sa susţine că "minis-trul Gheorghe Flutur a blocat piaţa de utilaje agricole", prin programul "Fermierul", iniţiat în februarie anul trecut de către Ministerul Agriculturii şi lansat oficial în octombrie 2005. Acest program asigură, din finanţare Sapard, credite pentru care solicită ca garanţie terenul agricol deţinut de fermier.
"Niciun fermier nu a mai cumpărat vreun utilaj românesc de la iniţierea programului şi până în luna mai a acestui an din cauza acestei oferte", mai spune domnia sa. Directorul general al "MAT" Craiova consideră că fermierii români nu sunt pregătiţi să gajeze cu terenurile pe care le deţin pentru a primi un credit agricol, în consecinţă din programul de 6000 de ferme finanţate pe care îl preconizase minis-trul Flutur, nu au fost realizate decât 200, mai spune domnul Catrinoiu.
• Implicarea CEC în programul de finanţare a fermelor agricole va permite deblocarea pieţei de profil
Reprezentantul societăţii craiovene apreciază că implicarea CEC în finanţarea cumpărării de tehnică agricolă, în luna mai a acestui an, a permis deblocarea pieţei de profil. Domnul Catrinoiu ne-a declarat că societatea pe care o reprezintă a contractat, în acest sens, un credit de la CEC, în limita unui plafon maxim de 3 milioane de lei, cu scadenţă până la doi ani pentru facilitate de cont, în vederea sus-ţinerii cumpărării de tehnică agricolă de către fermieri şi pentru garantarea acesteia.
Creditul va fi garantat cu ipotecă asupra terenului de 20.709 metri pătraţi şi asupra halei industriale deţinute de societate în Craiova, precum şi cu cesiunea contractelor de vânzare cu plata în rate către persoane juridice, până la concurenţa sumei de 3 milioane de lei şi colateral până la 200.000 de lei.
Societatea a contractat, de asemenea, un credit în limita unui plafon maxim de 280.000 de euro, pe termen de cinci ani. Banii sunt destinaţi achiziţionării de utilaje de către societate, iar împrumutul va fi garantat cu ipotecă asupra unui teren de 264 de metri pătraţi în Craiova şi asupra unor imobile compuse din apartamente, precum şi cu gaj fără deposedare asupra utilajelor ce vor fi cumpărate din credit.
Fondată în 1878, "MAT" Craiova are în prezent 496 de salariaţi şi produce tractoare universale şi speciale, remorci, 58 de tipuri de maşini agricole, utilaje şi echipamente pentru fermele agricole. Conform informaţiilor furnizate de către directorul general al societăţii, la sfârşitul lunii iunie, "MAT" Craiova avea un profit de 1,45 milioane de lei, rezultatul financiar pozitiv fiind realizat datorită accesului la importante pieţe externe, cum ar fi Ungaria, Moldova, Bulgaria, Italia, Portugalia, Africa de Nord şi unele ţări din America de Sud.
Acţiunile "MAT" Craiova se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq cu simbolul MTCR. Ultima tranzacţie a avut loc în data de 29 august, la un preţ mediu de 1,41 lei pe acţiune. Potrivit informaţiilor publicate de Regisco în data de 22 mai 2006, structura acţionariatului era următoarea: "Autocora" SRL deţine 66,46% din acţiuni, SIF "Oltenia" -19,65%, AVAS - 1,62% şi alţi acţionari - 12,28%.