Gloria ţigărilor electronice a început să pălească. Industria producătoa-re de ţigarete electronice din China a disponibilizat aproximativ 50.000 de angajaţi, echivalentul a 10% din forţa de muncă, începând din luna octombrie şi până acum. Acesta este efectul înăspririi legislaţiei în SUA şi China.
Potrivit lui Ao Weinuo, secretarul asociaţie profesională care îi reprezintă pe producătorii chinezi de ţigarete electronice, atenţia sporită acordată de mass media cazurilor de deces din cauza utilizării ţigaretelor electronice (practică denumită "vaping") în SUA, cea mai mare piaţă pentru ţigaretele electronice, a contribuit la reducerea cererii la fel de mult ca şi decizia autorităţilor chineze de a interzice vânzarea online de ţigarete electronice. În consecinţă, uzinele din jurul oraşului Shenzhen (sudul Chinei), unde sunt produse aproximativ 90% din ţigaretele electronice din întreaga lume de către o forţă de muncă combinată de aproximativ 500.000 de muncitori, au decis să reducă producţia şi să disponibilizeze angajaţi, informează Agerpres. Preşedintele asociaţiei profesionale, Ou Junbiao, care este şi fondatorul producătorului de ţigarete electronice Sigilei, a declarat la începutul acestei luni pentru presa locală că firma sa a fost nevoită să-şi reducă la jumătate efectivele de la aproximativ 1.000 de angajaţi. De asemenea, un muncitor de la o uzină din Shenzhen cu 300 de angajaţi care produc ţigarete electronice a declarat pentru Reuters că nivelul comenzilor s-a redus cu 30% faţă de nivelul de vârf, iar echipa managerială va lua în discuţie posibile concedieri dacă în cursul anului următor cadrul de reglementare nu se va îmbunătăţi. Leo Chan, un investitor la firma Autobot care analizează industria de ţigarete electronice din China, susţine că unii producători au încercat să scape de stocurile în exces prin deschiderea unor magazine offline însă creştere a competiţiei i-a nemulţumit pe partenerii care şi-au deschis primii astfel de magazine. Mărcile mai mici care nu beneficiază de un sprijin important din partea investitorilor au şi mai puţine opţiuni. Un manager de la o marcă de ţigarete electronice care s-a lansat în acest an a dezvăluit că vânzările au scăzut cu 60% după ce în luna noiembrie autorităţile chineze au interzis vânzările online. Într-un raport publicat în iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că ţigaretele electronice sunt "incontestabil nocive" şi că nu pot fi recomandate ca instrumente utile în procesul de renunţare la tutun.
Autorităţile medicale americane au clasificat ţigaretele electronice ca "periculoase" pentru tineri, după ce numărul liceenilor care utilizează aceste dispozitive a crescut de aproape două ori în această ţară în perioada 2017-2018. Autorităţile din Statele Unite au devenit mai prudente după ce o epidemie misterioasă de maladii pulmonare asociate cu utilizarea ţigaretelor electronice a afectat deja 2.000 de americani provocând decesul a 39 de persoane în această ţară. Autorităţile consideră că unul dintre ingredientele prezente în rezervele lichide cu THC (substanţa psihoactivă din canabis), vândut în cea mai mare parte pe piaţa neagră, şi anume uleiul de vitamina E, este cauza acestor afecţiuni.
Guvernul canadian a anunţat o serie de măsuri pentru a interzice reclamele la ţigarete electronice şi produse asociate "peste tot acolo unde ele pot fi văzute sau auzite de către tineri". Regulamentele propuse vizează interzicerea publicităţii la produse asociate consumului de ţigarete electronice, mai ales în spaţii publice sau online. Publicitatea pentru aceste produse va fi permisă "doar în magazine specializate, companii şi pe site-uri la care doar adulţii au acces". Ministrul Sănătăţii din Canada, Patty Hajdu, a anunţat totodată "imprimarea obligatorie a unor avertismente de sănătate pe ambalajele produselor dedicate consumului de ţigări electronice". Noile măsuri trebuie să intre în vigoare în lunile următoare, potrivit ministerului canadian. Propunerile ministerului canadian au fost anunţate în contextul în care Congresul american a adoptat săptămâna trecută o lege care ridică, începând de anul viitor, de la 18 la 21 de ani vârsta minimă ce permite cumpărarea de tutun şi ţigarete electronice la nivelul întregului teritoriu american. În Canada, un adolescent de 17 ani a fost pe punctul de a-şi pierde plămânii la începutul acestui an, după ce a fumat intensiv timp de cinci luni ţigarete electronice, al căror ingredient activ, bănuit de cauzarea acelei afecţiuni pulmonare, este diacetilul. Ţigaretele electronice sunt comercializate în Canada şi în Statele Unite din 2006. Un elev din cinci a utilizat o ţigaretă electronică în ultimele 30 de zile, o cifră în creştere cu 10% în raport cu 2016-2017, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii din Canada.