Producţia mondială de oţel a crescut cu 5% în ianuarie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2006

China este, în continuare, cel mai mare producător mondial

În Uniunea Europeană şi America de Nord, cantităţile realizate sînt mai mici decît anul trecut

Producţia mondială de oţel brut a însumat 94,7 milioane de tone metrice în ianuarie 2006, fiind cu 5% mai mare decît în ianuarie 2005, potrivit raportului Institutului Internaţional al Fierului şi Oţelului. Şi de această dată, China a fost cel mai important producător, cu 30,3 milioane de tone metrice, respectiv cu 20,7% mai mult decît în prima lună din 2005. India a produs 3,6 milioane de tone metrice de oţel brut, în creştere cu 17,8%. Producţia totală din Asia a însumat 48,7 milioane de tone metrice în luna analizată, mai mult cu 11,9% decît în ianuarie 2005.

Producţia de oţel din Rusia a fost aproape identică în comparaţie cu ianuarie 2005, însumînd 5,4 milioane de tone metrice. Ucraina a produs 3,3 milioane de tone metrice, în scădere cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Per total, producţia Comunităţii Statelor Independente a atins 9,5 milioane de tone metrice în ianuarie.

În cele 25 de state din Uniunea Europeană, producţia de oţel a totalizat 15,8 milioane de tone metrice, fiind astfel cu 5,8% mai mică decît în ianuarie 2005. Germania a realizat 3,4 milioane de tone metrice, Italia - 2,5 milioane, iar Franţa - 1,8 milioane, aceste trei ţări fiind cei mai importanţi producători din UE în prima lună din 2006. Dar, toate cele trei ţări au avut producţii mai mici faţă de ianuarie 2005. Marea Britanie şi-a majorat, însă, producţia cu 1,5%, la 1,2 milioane de tone metrice.

În ce priveşte America de Sud, Brazilia a produs 2,6 milioane de tone, aproape la fel ca anul trecut. În America de Nord, producţia a totalizat 10,949 milioane de tone, mai puţin cu 1,4% faţă de ianuarie 2005. În SUA, producţia a însumat 8,276 milioane de tone, aceeaşi cu cantitatea realizată în prima lună din 2005.

"Arcelor" ia aproape 40% dintr-o oţelărie din China

Producătorul european de oţel "Arcelor" SA, al doilea la nivel mondial şi totodată ţintă de preluare pentru gigantul mondial "Mittal Steel", a decis să cumpere 38,41% din "Laiwu Steel" Corp., de la compania-mamă din China, "Laiwu Iron & Steel Group". "Arcelor" plăteşte 259 milioane de dolari pentru cota menţionată, care are o valoare de piaţă de 249 milioane de dolari, conform preţului de închidere a şedinţei bursiere de la Shanghai Stock Exchange, din data de 23 februarie.

"Arcelor" îşi extinde operaţiunile în afara Europei, îndeosebi pe pieţele cu creştere rapidă, precum China. In-ves-tiţia "Arcelor" include producţia de componente destinate sectorului auto, împreună cu "Nippon Steel" Corp. şi "Baoshan Iron & Steel" Co. "Laiwu Steel", cu sediul în provincia estică Shandong, este al doilea producător de oţel din China, destinat sectorului construcţiilor.

"Companiile producătoare de oţel din China sînt atractive pentru producătorii mai mari, precum < Arcelor >, dat fiind că preţul achiziţiei este scăzut în comparaţie cu cel al unei societăţi din alte ţări", declară Zheng Dong, analist la "Guosen Securities" Co.

Acesta adaugă: "Oţelăriile de mărime medie, precum < Laiwu >, sînt ţinte de preluare în condiţiile în care guvernul Chinei preferă controlul total asupra companiilor mai mari".

"Laiwu Steel" realizează aproximativ 60% din producţia companiei-mamă, care, în 2005, a fabricat 10,34 milioane tone de oţel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb