Profesioniştii solicită să nu fie obligaţi să încheie contracte de muncă, "deoarece legislaţia românească a muncii conţine prevederi neconforme cu specificul profesiilor liberale", se arată într-un comunicat transmis de Confederaţia Naţională a Patronatelor din România (CNPR).
Acesta subliniază: "CNPR susţine şi apreciază măsura aprobată de Guvern de soluţionare echitabilă a unui conflict artificial creat de ANAF printr-o confuzie de interpretare a unei reglementari care a pus mulţimea profesioniştilor români în postura incorectă de evazionişti fiscali, în condiţiile în care aceştia au fost plătitori corecţi de taxe şi impozite".
Profesioniştii sunt pe cale să fie obligaţi de lege să încheie contracte individuale de muncă, taxate cu impozitele aferente ultimilor cinci ani de activitate.
Pe fondul acestui aspect, mediul de afaceri desfăşoară o amplă campanie în care explică efectele negative pe care reglementările ce stau să fie aprobate, în noul Cod Fiscal şi în unele proiecte de lege, le-ar avea asupra întregii economii.
Zilele trecute, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va trimite Parlamentului un proiect de lege privind amnistierea unor situaţii fiscale şi s-a arătat convins că, în forul legislativ, va fi găsit sprijinul necesar adoptării acestuia: "Vreau să fie foarte clar la ce mă refer: mă refer la drepturi de autor, persoane fizice autorizate, persoane independente, CASS-ul acela pe care trebuia să-l luăm de la alocaţiile copiilor, că aşa spunea ordonanţa din 2009, sau 2010. Deci, situaţii în care ne ducem în urmă şi chinuim oamenii, şi firmele, şi oricum ne costă mai mult să facem procese, să punem ANAF-ul pe capul oamenilor, decât să punem un moment T zero. De la acel moment, absolut toată lumea, fără niciun fel de excepţie şi fără niciun fel de tocmeală, trebuie să-şi plătească taxele. Susţin acest lucru".
Aseară, CNPR a organizat o dezbatere interactiva, in cadrul căreia diferitele grupuri de profesionisti, alaturi de patronate, si-au exprimat parerile fata de reglementarile fiscale aplicate profesiilor liberale, evidenţiind preocuparea reprezentantilor diverselor profesii liberale fata de statutul lor, asa cum este el reglementat in viitorul Cod Fiscal.
"Opinia generală este că, dincolo de regimul de impozitare care nu a fost încă negociat sau discutat cu cei în cauză, profesiilor liberale nu le sunt recunoscute statutul de independenţă, responsabilitate şi nevoia unor relaţii de muncă specifice acestora", mai arată comunicatul citat.
Reprezentanţii mediului investiţional sunt de părere că reglementarea iniţiativei legislative care prevede recalificarea profesiilor liberale şi care se află în dezbatere publică ar conduce la desfiinţarea sau restrângerea semnificativă a ariei de desfăşurare a profesiilor liberale şi drepturilor de autor, la creşterea ratei şomajului, la emigrarea acestor profesionişti în alte state membre, precum şi la scăderea productivităţii în economie.
Dan Bădin, partener Deloitte, a subliniat că economia românească este afectată de modificările fiscale de la nivel european, care trebuie transpuse şi în legislaţia noastră.
În aceste condiţii, domnia sa este de părere că preluarea reglementărilor europene trebuie adaptată pe situaţia din ţara noastră, astfel încât economia autohtonă să nu aibă de suferit.
"O legislaţie clară, care poate fi interpretată la fel şi de contribuabili şi de fisc indiferent de moment, este un lucru esenţial", a mai spus Dan Bădin, subliniind că avem nevoie ca "noua lege să ajute tratamentul fiscal".