Profit cu 17% mai mare în 2021 pentru AKCENTA şi creştere cu aproape 10% a portofoliului de clienţi

G.D.
Companii / 20 iunie 2022

Theodor Ştefanovici, Director Comercial al AKCENTA în România

Theodor Ştefanovici, Director Comercial al AKCENTA în România

AKCENTA CZ, cea mai mare instituţie de plată din Europa Centrală, cu operaţiuni în Republica Cehă, Slovacia, Germania, Polonia, România, Ungaria şi Franţa, a raportat pe anul 2021 un profit net de 73,1 milioane CZK (aprox. 2,95 mil. Euro), în creştere cu 17% faţă de anul anterior, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, instituţia financiară specializată în schimburi valutare şi plăţi internaţionale pentru exportatori şi importatori şi-a extins portofoliul de clienţi la peste 45 000 de companii (aproape 2 000 fiind companii româneşti), creştere venită pe fondul volatilităţii crescute din piaţa valutară, dar şi a necesităţii companiilor de a-şi proteja operaţiunile în faţa riscului valutar.

AKCENTA reuşeşte, astfel, să sărbătorească printr-un profit-record cu ocazia celei de-a 25-a aniversare pe piaţa europeană.

"Nesiguranţa asociată perioadei de pandemie a revenit în valuri şi a provocat fluctuaţii repetate în piaţa valutară, lucru care a determinat o cerere mai puternică din partea clienţilor noştri, atât pentru operaţiuni la vedere, cât şi pentru acoperirea riscului de curs valutar. De exemplu, comparativ cu anul 2020 care, în acest sens, a fost tot atipic, anul trecut am oferit cu 13% mai multe garanţii. În acelaşi timp, am reuşit să ne creştem cota de piaţă şi să fim foarte eficienţi pe toate cele şase pieţe europene. Împreună, toate acestea s-au reflectat în cel mai de succes rezultat economic al business-ului AKCENTA din istoria sa de 25 de ani", a declarat Milan Cerman, Preşedintele Consiliului de Administraţie al AKCENTA CZ. Acesta adaugă: "Suntem mulţumiţi, de asemenea, de succesul platformei Zalep.to pe care am oferit-o clienţilor noştri de pe piaţa cehă pentru prima dată anul trecut. S-a dovedit că acesta este exact tipul de instrument financiar pe care unii dintre clienţii noştri au plăcerea să îl folosească."

Cu o dinamică diferită, piaţa din România a reacţionat mai puţin preventiv în 2021, clienţii importatori şi exportatori optând în principal pentru operaţiunile valutare curente (schimburi şi plăţi internaţionale) şi mai puţin pentru instrumentele de acoperire a riscului valutar (Forward), subliniază sursa citată.

"Remarcăm în continuare o reticenţă a companiilor româneşti în privinţa folosirii serviciilor de acoperire a riscului valutar, în ciuda beneficiilor pe care acestea le oferă: predictibilitate şi stabilitate pentru tranzacţiile în monedă străină", susţine Theodor Ştefanovici, Director Comercial al AKCENTA în România.

În ce priveşte operaţiunile curente derulate de importatorii şi exportatorii români - schimburi valutare şi plăţi în monedă străină - s-a observat o modificare în comportamentul companiilor, în special la cele care derulează afaceri cu parteneri din China. "Dacă în anii anteriori schimburile RON-USD-RMB erau preponderente, în 2021 clienţii noştri au profitat mai mult de serviciul AKCENTA prin care au realizat schimb direct din Lei în Yuan Renminbi. În acest fel, companiile care au optat pentru acest schimb au beneficiat de transferuri mai rapide şi mai puţin costisitoare, reuşind să obţină un profit stabil şi să îşi consolideze parteneriatele", completează Theodor Ştefanovici, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb