Profitul realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) în exerciţiul financiar 2019 a crescut, în ritm anual, cu 790 de milioane de euro, la 2,366 de miliarde de euro, în principal datorită majorării veniturilor generate de portofoliul în dolari şi de cel de active achiziţionate, după cum a informat, ieri, instituţia financiară.
Profitul net al BCE este distribuit băncilor centrale naţionale din zona euro. O sumă provizorie de 1,431 miliarde de euro a fost alocată între băncile centrale naţionale din zona euro la data de 31 ianuarie 2020, iar săptămâna aceasta consiliul guvernatorilor BCE a decis să distribuie astăzi profitul rămas, în sumă de 935 de milioane euro.
Câştigurile din operaţiunile financiare ale BCE au însumat 197 de milioane de euro în 2019, faţă de pierderile de 77 de milioane de euro din 2018, datorită profiturilor rezultate din titlurile de valoare denominate în dolari.
Veniturile nete din dobânzi realizate de BCE anul trecut au totalizat 2,686 miliarde de euro, faţă de 2,277 miliarde de euro în 2018. Veniturile din taxele de supraveghere, care provin din taxele percepute în vederea recuperării cheltuielilor suportate de BCE în îndeplinirea atribuţiilor de supraveghere, s-au ridicat la 537 de milioane de euro, faţă de 518 milioane de euro în 2018.
Anul trecut au crescut cheltuielile de personal ale BCE: 566 de milioane de euro, de la 515 milioane de euro în 2018, majorarea fiind determinată de creşterea numărului angajaţilor din domeniul supravegherii bancare. Alte cheltuieli administrative ale băncii s-au redus la 590 de milioane de euro, de la 599 de milioane de euro în 2018, în principal ca urmare a scăderii costurilor legate de serviciile de agenţie şi de asistenţă constând în consultanţă externă.
Bilanţul contabil al BCE a crescut cu 2%, la 457 de miliarde de euro, pe fondul majorării valorii de piaţă a activelor externe de rezervă ale BCE, ca urmare a scumpirii aurului şi a aprecierii dolarului SUA şi a yenului japonez faţă de euro pe parcursul anului.
La sfârşitul lui 2019, bilanţul consolidat al Eurosistemului, care cuprinde active şi pasive ale băncilor centrale naţionale din zona euro şi ale BCE faţă de terţi, s-a situat la 4.673 de miliarde de euro, comparativ cu 4.703 miliarde de euro în 2018. Scăderea a fost generată de reducerea volumului de operaţiuni de refinanţare ale Eurosistemului, în mare parte ca urmare a rambursărilor voluntare anticipate în cadrul celei de a doua serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung.