PROFITUL BVB, LA JUMĂTATE, ÎN PRIMUL SEMESTRU BVB speră ca răscumpărările FP şi SIF Banat Crişana să îi crească lichiditatea

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2016

BVB speră ca răscumpărările FP şi SIF Banat Crişana să îi crească lichiditatea

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 1,8 milioane lei, în scădere cu 44% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului publicat ieri, care precizează că, în mare parte (1,76 milioane lei), câştigul a fost înregistrat în al doilea trimestru, datorită îmbunătăţirii activităţii de tranzacţionare şi scăderii cheltuielilor variabile.

BVB a anunţat că, în a doua jumătate a anului, vor fi dezvoltate noi proiecte pentru creşterea lichidităţii şi a îmbunătăţirii mecanismelor de piaţă: "Începând cu 2 august 2016, investitorii vor putea executa vânzări în lipsă, împrumut de instrumente financiare şi tranzacţii în marjă, într-un cadru de reglementare nou şi mai flexibil, facilităţi care vor permite investitorilor să obţină avantaje din orice tendinţă a pieţei.

La momentul publicării acestui raport, mai multe tranzacţii sunt deja anunţate, tranzacţii care vor putea genera venituri operaţionale suplimentare pentru Bursa de Valori Bucureşti şi Grupul BVB. Prima este reprezentată de programul de răscumpărare derulat de Fondul Proprietatea prin care compania intenţionează să achiziţioneze 575 milioane acţiuni şi/sau GDR-uri la preţul de 0,842 lei/acţiune sau 42,10 lei/GDR. Valoarea totală a ofertei poate ajunge la 484 milioane lei, împărţită între BVB şi LSE. Oferta va avea loc între 3 august şi 7 septembrie 2016, astfel că impactul asupra veniturilor din tranzacţionare va fi vizibil în al treilea trimestru.

O operaţiune similară a fost anunţată de SIF Banat Crişana, care intenţionează să răscumpere aproximativ 5% din capitalul social la un preţ de 1,7 lei/acţiune, generând un plus de 46,7 milioane lei pentru valoarea tranzacţiilor. Oferta va fi finalizată până la sfârşitul lunii august conform anunţului autorităţii de reglementare.

A treia tranzacţie este oferta de preluare făcută de Lactalis pentru Albalact, în urma aprobării preluării de către Consiliul Concurenţei. Albalact a publicat anunţul preliminar al ofertei care urmează a fi făcută de Lactalis pentru cumpărarea a maxim 636,4 milioane acţiuni la un preţ minim de 0,5252 lei/acţiune. Oferta este preconizată să înceapă în cel mult 30 zile de la publicarea anunţului în 28 iulie 2016, potrivit legislaţiei pieţei de capital".

Veniturile operaţionale ale Grupului BVB au atins un nivel de 14,16 milioane lei în prima jumătate a anului 2016, în scădere cu 5,1% faţă de perioada similară a anului trecut, având în vedere volumul redus al tranzacţiilor din primul trimestru, potrivit raportului BVB, unde se arată: "Segmentul de tranzacţionare a avut o performanţă mai bună în trimestrul al doilea şi a înregistrat o creştere a veniturilor operaţionale, datorită unei activităţi de tranzacţionare mai intense comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2015.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni înregistrată de BVB a fost de 2,57 miliarde lei în trimestrul al doilea, în creştere cu 29% faţă de perioada similară a anului precedent, şi a cumulat 4,36 miliarde lei de la începutul anului. Creşterea a fost determinată de valoarea medie zilnică a tranzacţiilor mai ridicată în trimestrul al doilea şi de plasamentul privat de acţiuni Romgaz, vândute de Fondul Proprietatea pentru suma de 487 milioane lei. Piaţa instrumentelor cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) a înregistrat scăderi în ambele perioade analizate (prima jumătate a anului şi al doilea trimestru din 2016) comparativ cu cifrele înregistrate în perioadele similare din 2015 care au inclus oferta publică de vânzare a obligaţiunilor Primăriei Bucureşti în valoare de 500 milioane euro. Piaţa produselor structurate a scăzut cu 11% în trimestrul al doilea în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, la 97 milioane lei. De la începutul anului, valoarea tranzacţiilor este 233 milioane lei, cu 11% peste nivelul din prima jumătate a anului 2015".

Grupul BVB a anunţat scăderea cheltuielilor operaţionale cu 5,2% în primele şase luni comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 12,92 milioane lei.

Astfel, profitul operaţional al Grupului BVB a atins un nivel de 1,24 milioane lei în prima jumătate a anului, generat în principal în trimestrul al doilea, coform Bursei: " Profitul operaţional consolidat este cu 4% mai redus faţă de perioada similară a anului trecut, profitul operaţional al segmentului de tranzacţionare fiind de 1,33 milioane lei, diminuat de pierderea agregata de 0,09 milioane lei a celorlalte segmente de activitate ale Grupului".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb