Profitul Teraplast s-a majorat cu 72% în 2014

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 17 februarie 2015

Teraplast (TRP), producător român de materiale pentru construcţii şi instalaţii, a obţinut în 2014 un profit net de 8,9 milioane lei, faţă de 5,2 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2013 şi peste valoarea bugetată pentru acest indicator în 2014, informează companie, într-un comunicat.

Potrivit documentului, creşterea cu 72% a rezultatului net faţă de 2013 a fost susţinută pe de o parte de activitatea operaţională şi de strategia comercială adoptată, iar pe de altă parte de îmbunătăţirea rezultatului financiar. Acesta din urmă a fost mai bun cu aproximativ 42% în 2014, faţă de perioada similară din 2013, pe fondul reducerii cheltuielilor cu dobânzile, ca urmare a diminuării valorii datoriilor şi ca urmare a renegocierii contractelor de credit existente.

Alexandru Stănean, director general Teraplast, a declarat: "Îmbunătăţirea indicatorilor de profitabilitate a fost principalul angajament luat faţă de acţionarii şi investitorii Teraplast. Faptul că am reuşit să ne îmbunătăţim semnificativ aceşti indicatori se datorează în totalitate noii strategii de business, nu contextului pieţei construcţiilor". Potrivit domniei sale, "piaţa a scăzut în 2014 şi în plus au fost multe situaţii în care performanţele financiare ale potenţialilor clienţi nu ne-au permis să le acordăm credit comercial, conform politicii noastre de credit, situaţii în care am preferat să pierdem vânzări decât să ne asumăm riscuri exagerate de neîncasare". Alexandru Stănean a tranmis că Teraplast a investit semnificativ în ultimii ani în noi tehnologii de fabricaţie, astfel că strategia actuală presupune dezvoltarea de parteneriate comerciale care să valorizeze ceea ce oferă compania în piaţă. "Ne concentrăm pe dezvoltarea portofoliului de clienţi atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Suntem optimişti că pe termen mediu clienţii noştri vor înţelege că, în cazul sistemelor de instalaţii, construcţii sau amenajări, trebuie să primeze caracteristicile tehnice ale produsului, nu preţul acestuia", a transmis reprezentantul companiei.

Cifra de afaceri a înregistrat în 2014 o creştere de 3% faţă de anul precedent, până la 232 milioane lei. Evoluţia cifrei de afaceri în 2014 a fost susţinută de noile politici comerciale, în timp ce contextul pieţei construcţiilor a avut un impact negativ. Potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţionale de Statistică, singurul segment în care s-au înregistrat creşteri ale investiţiilor a fost cel rezidenţial, unde în primele zece luni ale anului s-a marcat un plus de 34,5%. Evoluţia acestui segment nu a avut însă un impact semnificativ în piaţă, în condiţiile în care volumul lucrărilor inginereşti (de infrastructură) a consemnat un declin de 26,6%. În ansamblu, construcţiile au scăzut cu aproape 11% în primele zece luni ale anului trecut. În condiţiile în care portofoliul de produse al Teraplast se concentrează cu precădere înspre lucrări de infrastructură, şi mai puţin înspre cele rezidenţiale, scăderea lucrărilor inginereşti a avut un impact mai mare în cifra de afaceri decât creşterea lucrărilor pe segmentul rezidenţial.

În perioada analizată, datoriile companiei către instituţiile de credit s-au diminuat cu aproximativ 13%, faţă de 2013. În structura, datoriile pe termen lung sunt mai mici cu aproape 5 milioane lei, faţă de 2013, iar valoarea datoriilor pe termen scurt este redusă cu 1,5 milioane lei. Per total gradul de îndatorare al Teraplast s-a redus de la 29% la sfârşitul lui 2013, la 25% la finalul lui 2014.

Teraplast a continuat în 2014 proiectele de dezvoltare şi modernizare, realizând în 2014 investiţii de 6 milioane lei. Aceste investiţii au vizat pe de o parte completarea gamei de produse, că urmare a cererii din piaţă, iar pe de altă parte înlocuirea unor utilaje.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb