PROGNOZA PATRONATULUI VIEI ŞI VINULUI: Producţia de vin din 2011 - peste media ultimilor ani

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 septembrie 2011

Producţia de vin din 2011 - peste media ultimilor ani

Culesul viilor va începe în această săptămână în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie fac regiunea de vest a ţării unde culesul a debutat la începutul lunii septembrie şi regiunea Transilvaniei unde în fiecare an culesul viilor începe la sfârşitul lunii septembrie - început de octombrie.

Producţia de vin din 2011 va fi, din punct de vedere cantitativ, peste media înregistrată în ultimii ani, potrivit prognozei Patronatului Viei şi Vinului (PVV). Potrivit PVV, volumul de vin din anul în curs va fi de circa 6,5 milioane de hectolitri, în ciuda faptului că anumite zone au fost afectate de grindină (Buzău - Pietroasa) sau de îngheţul târziu din luna martie (Vrancea, Iaşi, Huşi).

Ovidiu Gheorghe, preşedintele PVV, a precizat: "În Dealu Mare, anul acesta va fi o recoltă foarte bogată, cu aproximativ 20% mai mare faţă de un an normal. Din punct de vedere calitativ, strugurii au un potenţial oenologic ridicat, asemănător cu cel din 2009, atacurile de mană şi făinare având doar caracter zonal, fără impact asupra stării de sănătate a plantaţiilor de viţă de vie la nivel naţional. Insolaţia prelungită din ultima lună a determinat o acumulare foarte bună a zaharurilor, ceea ce va genera o calitate ridicată a vinului din acest an, iar diferenţele semnificative de temperatură dintre zi şi noapte contribuie la îmbogăţirea potenţialului aromatic al vinurilor".

Vinurile din categoria premium au înregistrat scăderi semnificative ale cotei de piaţă, potrivit PVV

Piaţa totală a vinului a scăzut de la circa 450 milioane de euro la aproximativ 350 milioane de euro, în ultimii trei ani, pe fondul crizei economice, potrivit PVV. În această perioadă, producătorii şi comercianţii de vinuri s-au readaptat la o nouă formă a cererii, îndreptată îndeosebi către vinurile din categoriile medium şi ieftin. Vinurile din categoria premium au înregistrat scăderi semnificative ale cotei de piaţă.

Importurile masive de vin vărsat din cursul anului curent se explică prin producţia scăzută de vin autohton, în 2010, şi prin tendinţa marilor producători/îmbuteliatori de a acoperi nevoia de consum din piaţa internă.

Şi importurile de vin îmbuteliat au crescut, în ultima perioadă. Astfel, în intervalul ianuarie - iunie 2011, valoarea importurilor a ajuns la 22,62 milioane de euro, comparativ cu 20,7 milioane euro - valoarea importurilor realizată în întreg anul trecut. În 2009, importurile valorau 14,81 milioane de euro.

Ţările din care importăm sunt, în principal, Spania, Italia şi Moldova.

Exportul de vinuri la şase luni a ajuns la 7,97 milioane euro, comparativ cu 12,84 milioane euro în 2010 şi 13,72 milioane de euro în 2009.

Principalele ţări către care ţara noastră exportă sunt Germania, China şi Statele Unite ale Americii.

Semne de revitalizare a consumului de vin - în ultima parte a anului

Reprezentanţii patronatului din domeniu estimează o stabilitate a pieţei de consum de vin în ultima parte a anului în curs.

"Creşterea consumului de vin va putea fi susţinută prin două măsuri complementare: educarea continuă a consumatorului de vin prin proiecte individuale ale producătorilor de vin şi prin promovarea în comun a conceptului de < consum moderat de vin românesc >. Pe această direcţie, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului îşi propune să iniţieze în cel mai scurt timp trei proiecte ample: formarea profesională a somelierilor, care va avea impact în creşterea pieţei de HoReCa, promovarea vinurilor româ-neşti în rândurile studenţilor şi promovarea, în parteneriat cu celelalte patronate din industria alimentară, a conceptului < Cumpără alimente produse în ţara ta >".

În ultimii ani, datorită fondurilor speciale alocate la nivel comunitar, prin Programul suport pentru sectorul vitivinicol, în Româ-nia au fost făcute investiţii semnificative la nivel naţional în viticultură, concretizate în modernizarea plantaţiilor, înlocuirea viilor îm-bătrânite şi schimbarea soiurilor pentru adaptarea la cererea pieţei internaţionale.

Prin programul de reconversie a plantaţiilor de vie, cu sprijin european, circa 4.800 de hectare vor fi replantate în acest an, alte 16.000 de hectare fiind replantate în ultimii ani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb