PROGRAMUL DE COOPERARE ELVEŢIANO-ROMÂN: Termoficarea din Arad va fi modernizată cu peste 9 milioane de CHF

Elena Deacu
Companii / 16 iulie 2015

Reţeaua de transport şi distribuţie a energiei termice din Arad va fi reabilitată cu ajutorul unei finanţări de peste 9 milioane de franci elveţieni (CHF), prin Programul de cooperare elveţiano-român, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, astăzi, 16 iulie 2015, doamna Sirma Caraman, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), domnul Attila Gyorgy - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi viceprimarul municipiului Arad, domnul Levente Bognar, au semnat documentele pentru finanţarea proiectului "Termoficare în Arad - reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou".

"Felicit Primăria Arad pentru accesarea unor fonduri substanţiale pentru cele două proiecte din cadrul programului de cooperare elveţiano-român: primul semnat pe 28 mai 2015, pentru iluminat public ecologic, şi cel de astăzi, pentru modernizarea sistemului de termoficare, care vor aduce reale beneficii pentru creşterea calităţii vieţii arădenilor şi protecţia mediului", a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

"Cel de-al doilea proiect care va fi realizat în Arad şi pentru care semnăm astăzi documentele este finanţat tot prin Aria de Concentrare 4 a programului, «Îmbunătăţirea mediului înconjurător», pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este Organism de Implementare. Proiectul are un buget total de 9.326.553 de franci elveţieni (40.170.396,43 de lei), din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 6.586.650 de franci elveţieni (28.369.360,22 lei), reprezentând 85% din costurile eligibile.

Lucrările de reabilitare trebuie finalizate în cel mult 42 de luni iar impactul pe care îl preconizăm va fi reducerea costurilor de termoficare pentru toţi locuitorii Aradului, în urma reabilitării celor 8.702 metri de conducte din reţeaua de distribuţie şi cea de transport, şi mai ales pentru cei 1.817 locuitori ai cartierului Aradul Nou (714 apartamente), care vor beneficia de o nouă centrală termică, pe gaz şi biomasă. În acest fel va fi asigurată alimentarea continuă, în condiţii de fiabilitate şi siguranţă, a consumatorilor racordaţi, se vor reduce pierderile, consumul de energie şi emisiile de CO2", a adăugat secretarul de stat Caraman.

Documentele de finanţare semnate azi sunt: Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elveţiei - în calitate de reprezentant al statului finanţator, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi MDRAP - în calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului, şi Acordul de implementare, încheiat între MFP - în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Primăria Municipiului Arad - în calitate de beneficiar al finanţării.

În prezent, în municipiul Arad, sistemul de termoficare este alcătuit din două CET-uri, una pe lignit (centrala de bază) şi alta pe hidrocarburi (centrala de vârf), împreună cu reţelele de transport a agentului termic (punctele şi modulele termice) şi reţelele de distribuţie a agentului termic (reţelele termice secundare).

Investiţiile care vor fi finanţate prin proiect includ reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou în centrală termică cu funcţionare pe gaz şi biomasă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai bine ar construi una noua decat modernizare care inseamna furat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb