PROGRAMUL DE COOPERARE ELVEŢIANO-ROMÂN Vechile autobuze diesel din Cluj vor fi înlocuite cu autobuze electrice

Elena Deacu
Companii / 29 iulie 2015

Clujenii vor putea circula, în curând, cu autobuze electrice, nepoluante, care vor fi achiziţionate printr-un proiect cu un buget de peste 7,5 milioane de franci elveţieni (echivalentul a 27,2 milioane de lei), finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Astăzi, 29 iulie, doamna Sirma Caraman - secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), E.S. domnul Jean-Hubert Lebet - ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, domnul Attila Gyorgy - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi domnul Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca au semnat documentele de finanţare pentru proiectul "Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu două staţii de încărcare, în municipiul Cluj-Napoca".

"În cadrul Programului de cooperare elveţiano-român, municipiul Cluj-Napoca beneficiază de finanţare pentru trei proiecte: primul urmăreşte modernizarea şi extinderea iluminatului public şi a sistemului de iluminat în două clădiri ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca, folosind tehnologia LED - este proiectul pentru care am semnat acordurile pe 9 iulie anul acesta şi care are o valoare de peste 1,8 milioane de franci elveţieni.

Prin al doilea proiect, cel pe care îl semnăm astăzi, vechile autobuze diesel, zgomotoase şi poluante, care încă mai circulă prin oraş, vor fi înlocuite cu autobuze electrice, silenţioase şi cu emisii minime de bioxid de carbon, cu două staţii de încărcare. Este proiectul cel mai mare ca valoare, de 7,6 milioane de franci elveţieni (32 de milioane de lei) şi sperăm că, în acest fel, clujenii vor fi încurajaţi să-şi lase maşinile acasă şi să folosească mai mult transportul în comun.

Al treilea proiect, pe care sperăm că îl vom semna în curând, vizează tot eficienţa energetică şi va consta în reabilitarea termică a unor unităţi de învăţământ preuniversitar din Cluj-Napoca", a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

Bugetul total al proiectului este de 7.596.398 de franci elveţieni (echivalentul a 32.094.021,91 de lei), din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 6.456.938 de franci elveţieni (echivalentul a 27.279.917,35 de lei), reprezentând 85% din costurile eligibile.

Perioada de implementare este de 24 de luni, timp în care vor fi achiziţionate 10 autobuze electrice şi vor fi realizate 3 staţii de încărcare: două pentru alimentarea zilnică a autobuzelor şi una în depozitul de serviciu (la capătul liniei 3), pentru activităţile de service şi întreţinere.

În urma realizării acestui proiect, emisiile de CO2 (bioxid de carbon) la nivel naţional ar putea scădea cu 206,39 tone/an, ca şi cantitatea de deşeuri generate de transportul în comun. Pentru fiecare autobuz electric, nivelul emisiilor de CO2 va scădea de la 3140 g/Km la 0,0 g/Km, de N2O (oxid de azot) de la 0,089 g/Km la 0,0 g/Km, iar zgomotul şi vibraţiile vor scădea de la 95db la 40db. În acelaşi timp, va creşte confortul călătorilor şi dezvoltarea sustenabilă a sistemului de transport în comun.

Documentele de finanţare semnate astăzi sunt: Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elveţiei - în calitate de reprezentant al statului finanţator, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi MDRAP - în calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului, şi Acordul de implementare, încheiat între MFP - în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca - în calitate de beneficiar al finanţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb