Programul Operaţional Regional a fost lansat la Craiova

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 17 octombrie 2007

Programul Operaţional Regional a fost lansat la Craiova

Programul Operaţional Regional (POR) la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest "Oltenia" a fost lansat ieri, la Craiova, acţiune care face parte dintr-o serie de opt evenimente similare ce se consemnează în toate regiunile de dezvoltare ale ţării în perioada septembrie-octombrie. Prezent la ceremonie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Lazlo Borbely, a afirmat că până la mijlocul lunii noiembrie trebuie lansate cât mai multe cereri de proiecte, iar pentru domeniile care necesită aprobarea Comisiei Europene privind ajutorul de stat, până la sfârşitul anului.

Borbely a mai afirmat că, în ceea ce priveşte POR, România este una dintre ţările UE unde descentralizarea este de 100%, prin înfiinţarea comitetelor regionale de evaluare strategică şi corelare, ai căror membri sunt reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai ONG-urilor din respectivele regiuni. Ministrul a atras atenţia reprezentanţilor consiliilor judeţene şi primăriilor aflaţi în sală să fie atenţi la proiectele tehnice întocmite şi la modul în care se organizează pentru a transpune în practică proiectele care vor fi finanţate de UE prin POR.

"Cu siguranţă, POR va fi unul dintre cele mai dinamice programe. Cei care solicită finanţare trebuie să se asigure că au capacitatea de a implementa proiectele propuse şi mă refer în primul rând la resursele umane. Nu în ultimul rând, proiectele propuse trebuie să fie interesante, să poată fi puse în practică şi mai ales să se încadreze în viziunea strategică de dezvoltare a regiunii respective. Regiunea Sud-Vest Oltenia beneficiază de 14,01% din fondurile alocate prin POR", a spus Borbely, citat de Rompres. Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat că implementarea POR va contribui la dezvoltarea echilibrată şi durabilă a regiunii în complementaritate cu programele operaţionale sectoriale. "Fondurile alocate regiunii noastre sunt de peste 600 milioa-ne euro. Putem spune că atât ADR SV Oltenia, cât şi potenţialii beneficiari ai POR, care sunt în cea mai mare măsură autorităţi ale administraţiei publice locale, prin acţiunile pe care le-au întreprins şi care vizează constituirea portofoliului de proiecte şi pregătirea instituţională, creează premizele utilizării eficiente şi implicit a unui grad cât mai mare de absorbţie a fondurilor europene", a spus directorul ADR SV Oltenia.

În total, România va primi, prin intermediul POR, 4,6 miliarde euro în perioada 2007 - 2013, reprezentând 19% din totalul fondurilor structurale alocate ţării.

Fondurile structurale alocate prin POR ar putea fi redistribuite pe regiuni şi axe, la sfârşitul anului viitor

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a mai spus ieri că la sfârşitul anului 2008 fondurile alocate prin POR ar putea fi redistribuite pe regiuni şi pe axe, pentru a se reduce decalajele dintre regiunile de dezvoltare."Am constatat că în urma proiectelor europene judeţele puternice au devenit şi mai puternice iar cele mai slab dezvoltate au rămas şi mai în urmă. Va trebui să vedem ce facem cu această problemă, motiv pentru care la finalul anului 2008 vom face o evaluare pe regiuni şi, eventual, o să reorganizăm unele procente pe regiuni şi pe axe, pentru a respecta principiul disparităţilor regionale şi al coeziunii teritoriale" - a spus Laszlo Borbely. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a ţinut să precizeze că este falsă afirmaţia potrivit căreia anul acesta sumă absorbită de la Uniunea Europeană este zero, pentru că România a absorbit 900 de milioane de euro din fondurile de preaderare, avansul de 430 de milioane de euro reprezentând procentul de 2% pentru aderare, iar până la finalul anului vor fi depuse proiecte de peste 400 de milioane de euro. "Aşadar, această afirmaţie este complet falsă, pentru că România va absorbi în acest an peste 1,7 miliarde de euro", a spus Borbely.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb