Programul "Rabla 2014": înscrieri între 24 şi 28 martie

V.B.
Companii #Auto / 23 martie 2014

Sesiunea pentru depunerea şi validarea dosarelor producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de autovehicule care doresc să se înscrie în Programul "Rabla" din acest an are loc în perioada 24-28 martie, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit instituţiei, începând din 24 martie, condiţiile de participare la Programul "Rabla 2014", precum şi documentele pe care trebuie să le depună producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional publicat pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă Programului.

Pentru ediţia din acest an, vor fi alocate 20 mii tichete valorice, dintre care 17 mii pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Bugetul aferent acestui an este de 140 milioane de lei.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în acest an la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz vor fi publicate pe site-ul AFM, se mai arată în comunicat.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat că Programul "Rabla 2014" va debuta în jur de 1 aprilie, iar specula cu tichete valorice va dispărea odată cu repartizarea electronică a acestora.

Domnia sa a explicat: "Undeva, după 1 aprilie va fi lansat programul. Va fi schimbată total modalitatea în care românii vor interacţiona cu programul. Se va merge numai la comercianţii de autovehicule, vor exista tichete electronice şi acestea vor fi atrase de către comercianţi dintr-o bază naţională, fără o distribuire localizată pe judeţe, ci pur şi simplu dacă se întrunesc condiţiile - datele maşinii care urmează să fie scoase din uz şi datele proprietarului sau ale cumpărătorului pentru care cedează - poate să aibă dreptul să tragă un tichet electronic. În cinci zile trebuie să radieze maşina, iar în alte 25 să se formalizeze un contract de vânzare-cumpărare. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul se întoarce în baza naţională. Specula cu tichete va dispărea odată cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va rămâne valabil este că dacă doi prieteni se înţeleg, se duc împreună la comerciant, semnează documente declarative asupra faptului că se predă pentru persoana terţă, iar datele acestora intră în sistemul naţional".

Proiectul de ordin privind derularea programului "Rabla 2014" prevede că posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în acest an, o maşină nouă prin programul "Rabla" pe baza unui tichet valoric de 6.500 lei, ce va fi alocat electronic.

Pentru stimularea cumpărării unor autovehicule care să afecteze cât mai puţin mediul mediul, va fi oferită posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Programul Guvernului de Stimulare a Înnoirii Parcului auto (cunoscut ca Programul " Rabla") este susţinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin programul "Rabla 2013", iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

Anul trecut, AFM a alocat, în primă fază, 135 milioane lei pentru 20 mii tichete "Rabla". Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3 mii exemplare.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) informează că parcul auto naţional din ţara noastră ajunsese, la finele anului trecut, la aproximativ 5,98 milioane unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb