Porcii din fermele autohtone vor avea linişte şi vor fi feriţi de curent, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Acesta precizează că, în vecinătatea porcilor din ferme trebuie interzise zgomotele puternice, bruşte sau constante şi în zona lor de odihnă trebuie să se evite curenţii de aer. Totodată, fermierii vor fi obligaţi să asigure luminozitate opt ore pe zi, umiditatea relativă în spaţiul de creştere fiind mărită artificial, vara, cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon.
Nivelul noxelor din adăpost nu trebuie să depăşească 15 mg/mc, conform proiectului de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploataţiile comerciale.
Instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minim riscul de contaminare a apei şi "efectele dăunătoare ale competiţiei dintre animale".
Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Crescătorilor de Porci, ne-a spus că fermele moderne din ţara noastră îndeplinesc aceste condiţii: "Nu toată lumea va putea să asigure condiţiile impuse de ANSVSA în acest proiect, dar cei care au investit în ultimii zece ani în modernizarea fermelor sigur vor respecta toate aceste reguli".
Domnia sa ne-a precizat că peste 75% dintre fermieri au investit în modernizarea fermelor, cheltuielile necesare unei astfel de investiţii ridicându-se la circa 4.000 de euro pentru fiecare scroafă. În Patronat sunt înscrise ferme cu un număr de minim 50 şi maxim 3.000 de capete.
Respectarea măsurilor din proiectul de ordin va fi verificată de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.