Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care le dă primăriilor posibilitatea să se împrumute cu 700 de milioane de lei. Conform documentrului postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, banii vor putea fi solicitaţi până pe 31 iulie, pentru pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie.
În proiectul de act normativ care se află în dezbatere publică până în 15 iunie se arată: "(1) Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) şi art. 63 alin. (41) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de la prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 14/2019 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 mii lei, pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie".
Potrivit ordonanţei, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentaţiei nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.
Documentele pentru contractarea împrumutului se vor depune până la data de 31 iulie 2019 la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice.
Unităţile administrativ-teritoarele, beneficiare ale împrumuturilor potrivit prezentului act normativ, se vor asigura că subvenţiile vor fi acordate operatorilor economici din sectorul termoficării în baza schemelor de ajutor de stat care respectă legislaţia în materie.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, se arată că, în vederea asigurării surselor de finanţare, unităţile administrativ-teritoriale, care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice către populaţie, au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerului Finanţelor Publice, acordarea unui împrumut din Trezoreria Statului pentru finanţarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcţionării acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.
Nota de fundamentare menţionează: "Având în vedere solicitările primite este necesar a se crea cadrul legal pentru ca autorităţile administraţiei publice locale să poată accesa împrumuturi şi pentru cheltuieli curente de natura celor menţionate, deoarece în prezent acestea pot contracta împrumuturi numai pentru cheltuieli de capital. (...) Neadoptarea acestor măsuri conduce la generarea unor blocaje financiare la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale".
Astfel, MDRAP consideră că este necesară crearea unui mecanism de împrumut din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent generale al Trezoreriei statului pentru asigurarea surselor de finanţare pentru furnizarea serviciului centralizat de alimentare cu energie termică a populaţiei.