PROIECT Starea de alertă "anulează" activităţile şcolare care impun prezenţa fizică

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 20 august 2020

Găsirea celei mai bune soluţii pentru desfăşurarea noului an şcolar reprezintă în continuare o mare provocare pentru specialiştii din sănătate şi învăţământ. Activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ pot fi suspendate pe durata stării de alertă la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Şcolar şi al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, prevede un proiect postat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Potrivit sursei citate, pe durata stării de alertă, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior pot fi de asemenea suspendate prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării. "Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) al Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă se pot desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ", mai prevede proiectul. Consiliul Naţional al Elevilor şi-a exprimat indignarea cu privire la declaraţiile evazive şi incerte venite din partea autorităţilor, cu doar o lună înainte de începerea noului an şcolar: " Cu doar câteva săptămâni înaintea începerii noului anului şcolar, elevii, profesorii şi părinţii se află într-o profundă stare de incertitudine - nimeni nu ştie în ce condiţii se vor redeschide şcolile, iar autorităţile locale şi unităţile de învăţâmânt nu ştiu ce dotări se impun, astfel încât sănătatea elevilor să nu fie periclitată. De aceea, solicităm guvernanţilor să ia o decizie fermă cu privire la debutul anului şcolar, bazată pe o consultare reală cu toţi actorii implicaţi în actul educaţional şi racordată la nevoile de bază ale elevilor - educaţia şi sănătatea."

Până la primele rezolvări, este tot mai evident că începutul de an şcolar devine un puternic subiect de campanie electorală pentru alegerile din această toamnă.

Nu departe de noi, în aceeaşi zonă geografică au fost anunţate primele decizii legate de începerea şcolii. Guvernul din Muntenegru a anunţat că începerea noului an şcolar se amână cu o lună, până la 1 octombrie, din cauza îngrijorările provocate de epidemia de coronavirus. Decizia afectează grădiniţele şi şcolile, a precizat Ministerul Educaţiei, explicând că ea a fost luată la recomandarea experţilor în sănătate. În actualul context epidemiologic, deschiderea şcolilor conform calendarului ar prezenta "riscuri pentru sănătatea copiilor', a mai indicat ministerul. În Muntenegru vor avea totuşi loc alegeri legislative şi parţiale la 30 august. În Macedonia de Nord, autorităţile au anunţat că şcoala va începe online, cu excepţia elevilor de până la clasa a 3-a şi a şcolilor cu mai puţini elevi şi clase mai mici în localităţile cu situaţie epidemiologică stabile. Guvernul a luat această decizie la propunerea Comisiei pentru boli infecţioase. Ministru nu permite prezenţa a mai mult de 20 de copii într-o sală de clasă, aceştia urmând să stea la o distanţă de 1,5 metri şi să poarte măşti. l Sănătăţii, Venko Filipche, a declarat într-o conferinţă de presă că protocolul. Elevii vor fi însoţiţi în permanenţă de profesori, iar clasele vor începe cu un decalaj de zece minute între ele pentru a preveni ca elevii să se strângă pe holuri şi la intrările în şcoli.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunteți iraționali. Vă dați importanți! Vreți să stați la masă, să discutați de parcă voi aveți vreo soluție miraculoasă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb