Proiectele Depozitarului sunt diferite de ale Bursei

Ştefania Ciocârlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 iulie 2009

Dan Paul: "Depozitarul vroia să dezvolte un sistem prin care ar fi putut fi tranzacţionat orice titlu din piaţa reglementată, ceea ce ar fi afectat lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti".

Dan Paul: "Depozitarul vroia să dezvolte un sistem prin care ar fi putut fi tranzacţionat orice titlu din piaţa reglementată, ceea ce ar fi afectat lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti".

(Interviu cu Dan Paul, vice-preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ultima parte)

Reporter: Există disensiuni în Consiliul Bursei cu privire la anumite proiecte?

Dan Paul: Priviţi-le ca pe un lucru pozitiv, în orice comunitate există păreri contrare, cred că de multe ori disensiunile sunt o cale spre progres, nu trebuie toţi să avem aceeaşi părere, am fi ca în comunism. Însă disensiunile nu ar trebui să blocheze proiectele Bursei...

Reporter: Au fost proiecte blocate din cauza acestor neînţelegeri între membrii Bursei?

Dan Paul: Sigur, dar nu pot să dezvălui multe din ce se întâmplă în comitetul Bursei...

Reporter: Sunt proiecte pe care nu le cunoaştem?

Dan Paul: Nu, toate proiectele sunt cunoscute public. Au fost păreri diferite pe aceste proiecte...

Reporter: Care au întârziat conturarea lor...?

Dan Paul: Care au întârziat conturarea acelor proiecte, dar câteodată, poate că nedemararea unui proiect a dovedit că nu mai era o urgenţă sau că poate fi regândit acum că avem timp mai mult.

Reporter: Ca de exemplu OTC-ul Depozitarului....

Dan Paul: Sau MTF-ul. Acesta era gândit ca o altă societate, separată de Bursă, ca o altă entitate juridică în care Bursa avea o anumită participare, nişte investitori străini o altă participare, dar nu am văzut niciodată la masă acei investitori străini.

Reporter: Acest MTF se va materializa până la urmă?

Dan Paul: Se va face, dar sub umbrela Bursei de Valori Bucureşti.

Costurile sau comisioanele acelui proiect sunt criticate acum, astfel de modele aplicate în Europa au canibalizat bursele. Comitetul Bursei a regândit acel proiect în folosul acţionarilor Bursei pentru că trebuie să dezvoltăm aceste proiecte în folosul lor, nu în folosul propriu.

Reporter: V-aţi certat cu cei de la Depozitarul Central?

Dan Paul: Nu, nu ne-am certat, suntem în relaţii bune, însă este nevoie să promovăm proiecte comune... Este vorba de transparenţă...Şi mai trebuie clarificat un aspect: dacă cer, în calitate de membru al Consiliului Bursei nişte informaţii de la Depozitarul Central, mi se pare normal să le primesc pentru că este vorba despre o societate din Grupul BVB.

Dacă Depozitarul Central face o licitaţie ca să selecteze prin nu ştiu ce bancă să distribuie dividende şi alege exact "Citi Bank" unde a lucrat un anumit consultant italian, atunci se nasc nişte semne de întrebare. Ulterior, aflăm că, de fapt, nu banca res­pectivă va distribui dividendele, ci Poşta Română...

Ştiu şi eu de la colegii mei, nu am văzut nici un document scris, când le cer, le obţin greu chiar dacă sunt membru în Consiliul Bursei. Mă deranjează aceste lucruri pentru că, înainte, Depozitarul distribuia dividendele prin Poşta Română, asta ştiam şi noi să facem, nu aveam nevoie de Citi Bank care să ia un ban în plus.

Unii dintre brokeri au fost supăraţi, şi pe bună dreptate, pentru că mulţi dintre ei nu au ajuns în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central. Am încercat să schimbăm aceas­tă regulă, Adunarea Generală a fixat una nouă, privind desemnarea reprezentanţiilor Bursei în societăţile subsidiare.

Reporter: Care este stadiul OTC-ului?

Dan Paul: Am avut o primă întâlnire cu CNVM-ul, le-am spus în linii mari despre ce este vorba. Este un mecanism de tranzacţionare, nu este o piaţă. CNVM-ul vrea să-i prezentăm proiectul. Crede că ar trebui, într-un fel, să-l avizeze sau să-l aprobe acest proiect, nu sunt siguri de această afirmaţie. Noi suntem de părere, din studiile juridice pe care le-am făcut, că nu avem nevoie de aprobarea CNVM-ului, ci doar de notificarea Comisiei.

Notificarea se referă la faptul că le transmitem proiectul şi îi anunţăm că din ziua de 1 octombrie, de exemplu, pornim acest proiect. Noi suntem gata în proporţie de 90%-95%, dar mai trebuie să definitivăm regulamentul propriu pentru că vrem să ne facem un regulament de practică onestă.

În afară de Fondul Proprietatea, mai vrem să tranzacţionăm acţiunile a 200 de companii care au existat odată pe piaţă şi s-au delistat ulterior, dar unii investitori au rămas captivi.

Reporter: Aţi luat legătura cu reprezentanţii celor 200 de companii?

Dan Paul: Am tatonat mai multe. Încercăm să promovăm modelul în care brokerul aleargă după emitent.

Reporter: Când credeţi că îi daţi drumul?

Dan Paul: Având în vedere că acum este vară şi că multă lume este în concediu, nu vrem să facem greşeli în ceea ce priveşte partea juridică a problemei. Cred că undeva la 1 septembrie vom avea aprobarea Adunării Generale a Asociaţiei Brokerilor.

Reporter: Proiectul Asociaţiei este diferit de cel al Depozitarului Central sau este vorba de unul şi acelaşi proiect?

Dan Paul: Este diferit. Asociaţia promovează un sistem în care brokerii au pe ecran preţuri, dar vizează doar societăţi nelistate.

Depozitarul dezvolta un mecanism de decontare ceea ce nu ne deranjează pentru că ne ajută de vreme ce noi avem nevoie de acel mecanism. Depozitarul vroia să dezvolte un sistem prin care ar fi putut fi tranzacţionat orice titlu din piaţa reglementată, ceea ce ar fi afectat lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti. Cei de la Depozitar spuneau că ar fi crescut, nu ne-au făcut încă această demonstraţie. Cred, în continuare, că proiectul Depozitarului n-a fost rău. Diferenţa mare este că noi vrem să avem preţul pe ecran şi vorbim numai de acţiuni nelistate. Adică nu venim cu un proiect care contravine proiectelor Bursei de Valori Bucureşti, nu intrăm în coliziune cu bursa.

Reporter: Aş vrea să revenim la situaţia pieţei Rasdaq. Vreţi să promovaţi 271 de societăţi de pe Radaq pe Bursă, dar ce faceţi cu acele societăţi de pe segmentul Rasdaq care, ori sunt în faliment, ori în insolvenţă sau ale căror acţiuni nu au mai fost tranzacţionate de ani întregi?

Dan Paul: Din când în când, unele din acele societăţi devin foarte active, cum s-a întmplat în urmă cu doi-trei ani pentru că aveau anumite active importante, clădiri, terenuri. Câteodată unele sunt ca obiectele de artă dezgropate din Egipt, devin valoroase.

Totuşi, eu pornesc invers. Din păcate, piaţa Rasdaq a pornit ca o anexă a privatizării. După marele fenomen de privatizare în masă, multe dintre societăţile respective au fost listate.

La acel moment a existat o dispunere legală prin care societăţile erau nevoite să facă o Adunare Generală, să se hotărască dacă se tranzacţionează acţiunile lor sau nu. Unele societăţi au făcut-o, altele nu, ulterior, societatea şi-a schimbat proprietarul, statul nu a mai fost majoritar, altcineva a venit şi a cumpărat de la Fondul Proprietăţii de Stat. Acesta a ştiut că el cumpără o societate listată pe Rasdaq, a ştiut că are obligaţiile care derivă din această poziţie. A-l întreba după 15 ani: "Nu-i aşa că pământul e rotund?" este mai mult decât deplasat.

Reporter: Este problema consimţământului acelor 271 de societăţi să promoveze pe BVB pentru care vă ciocniţi cu CNVM-ul...

Dan Paul: Eu consider că acele societăţi şi-au dat tacit consimţământul.

Reporter: Unde este acest proiect acum pentru că a tot fost plimbat între CNVM, Bursă şi Ministerul de Finanţe...

Dan Paul: Noi l-am depus la CNVM de mult, iar CNVM-ul a transmis Ministerului de Finanţe un proiect de lege. Din câte ştiu, Finanţele nu vor să se ocupe de acest aspect. Nu dau vina pe Finanţe, cred că CNVM-ul a procedat greşit, o lege trebuie promovată în primul rând de Parlament, nu de Guvern. Guvernul face legi, adică ordonanţe. CNVM-ul trebuia să trimită acest proiect Parlamentului, dar eu cred că arbitrul pieţei de capital poate să ia această măsură administrativă.

Reporter: CNVM-ul spune că are nevoie de consimţământul societăţilor respective.

Dan Paul: Nu vrea să aibă grijă de mai multe societăţi listate pentru că ar avea treabă mai multă.

Reporter: Ce faceţi cu fondul de investiţii pe care intenţionaţi să-l lansaţi?

Dan Paul: Nu e momentul acum pentru lansarea unui fond de investiţii, dar nu am abandonat ideea. A fost un moment în care foarte mulţi investitori doreau să participe la acel fond, urma să fie un fond mai special, dar a venit criza, multă lume şi-a regândit planul de afaceri. Este o idee în care cred în continuare, însă aştept dezgheţul.

Reporter: De ce este un fond mai special?

Dan Paul: Un fond în care suma minimă să fie foarte mare, dedicat unor investitori profesionişti care intră cu bani mulţi. Era o idee pentru investitori selectaţi şi destul de mari

Reporter: Aveţi şi o societate de brokeraj, cum vă merge?

Dan Paul: Supravieţuiesc.

Reporter: Intermediaţi multe tranzacţii?

Dan Paul: Nu mă laud. Am tranzacţii puţine. Ideea oricărei societăţi este să aducă profit, nu cifră de afaceri mare. Dacă cifra de afaceri îţi aduce şi venit mare este în regulă.

Reporter: Şi obţineţi profit?

Dan Paul: Anul trecut nu, dar, în general, am obţinut profit şi pe mine mă interesează eficienţa...

Reporter: Şi intermediaţi tranzacţii pentru dumneavoastră prin intermediul acestei societăţi?

Dan Paul: Şi pentru mine, dar şi pentru clienţi. Clienţii mei au fost nişte investitori care au ieşit exact înainte de declanşarea crizei şi mulţi dintre ei aşteaptă. Asta este şi explicaţia pentru care am avut volume mai mici şi ei aşteaptă să cumpere la preţuri cât mai mici.

Reporter: Ce alte afaceri mai aveţi?

Dan Paul: Am afaceri inclusiv în domeniul imobiliar, dar am făcut exit pe o parte din ele exact înainte sau la începutul crizei.

Reporter: Mai rămâneţi la Asociaţia Brokerilor, mai rămâneţi in piaţă?

Dan Paul: În piaţă sigur rămân.

Reporter: Dar la Asociaţie?

Dan Paul: Îmi place ceea ce fac, dar asta o să decid la următoarea Adunare Generală. Nu o fac ca o obligaţie, o fac foarte mult din plăcere. Plăcându-mi ceea ce fac, încă nu vreau să mă las. Dacă observ o jenă personală sau dacă consider că nu mai sunt de folos mă las singur, nu trebuie să îmi spună nimeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb