PROIECTUL DE REVIZUIRE A DIRECTIVEI PE TUTUN Peste jumătate din parlamentarii europeni - împotriva interzicerii ţigaretelor slim şi mentol

EMILIA OLESCU, Corespondenţă de la Berlin
Ziarul BURSA #Companii / 26 iulie 2013

Peste jumătate din parlamentarii europeni - împotriva interzicerii ţigaretelor slim şi mentol

Cinci comisii europene din şase au votat, recent, împotriva interzicerii ţigaretelor slim şi mentol, reglementare prevăzută în proiectul de revizuire a Directivei e Tutun.

Astfel, doar Comisia Coordonatoare pentru Mediu şi Sănătate Publică (ENVI), care reprezintă 10% din Parlamentul European, este pentru implementarea acestei prevederi.

Celelalte cinci comisii stabilite pentru elaborarea opiniilor privind proiectul de Directivă, care înseamnă mai mult de jumătate din Parlamentul European şi care nu sunt de acord cu eliminarea de pe piaţă a ţigaretelor slim şi mentol, au votat şi împotriva ambalajului generic şi a interzicerii ingredientelor, precum şi împotriva interzicerii afişării produsului la punctul de vânzare.

Actul legislativ propus prevede, printre altele, norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun, vizând alinierea legislaţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertismentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.

În forma actuală, proiectul prevede adoptarea unor măsuri precum introducerea ambalajelor generice (prin eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii, cu excepţia numelui de marcă ce ar fi prezentat într-un font uniform şi identic pentru toate brandurile existente pe piaţă), interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertismente de sănătate de la 30% la 75% din suprafaţa pachetului, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun, interzicând utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice.

Odată cu votul din Parlamentul European, etapa principală a procesului de adoptare a noului proiect de Directivă a produselor din tutun a fost finalizată, în următoarele luni fiind programate negocieri la nivelul Parlamentului European şi al Consiliului Europei.

În urmă cu o lună, toţi miniştrii sănătăţii din statele membre s-au reunit în cadrul Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) şi au convenit poziţia generală asupra revizuirii Directivei europene pentru produsele din tutun.

Ca urmare a acordului politic din reuniunea EPSCO, noua Directivă ar trebui să prevadă ca ţigaretele cu mentol să aibă o perioadă de tranziţie de trei ani până la interzicerea lor, iar ţigaretele slims să rămână pe piaţă. Totodată, avertismentele de sănătate ar trebui să ocupe 65% din suprafaţa pacehtului de ţigarete.

Acordul politic al Consiliului Uniunii Europene va fi luat în considerare, alături de votul din Parlamentul European în etapa de adoptare a iniţiativei legislative în prima lectură.

Votul în Parlamentul European pentru adoptare în prima lectură urmează să aibă loc în toamna acestui an.

Autorităţile noastre nu sunt de acord cu propunerile pentru revizuirea Directivei pe tutun

Autorităţile noastre nu sunt de acord cu propunerile făcute la nivelul CE pentru revizuirea Directivei pe tutun, potrivit documentului care exprimă poziţia de ţară faţă de acest proiect.

Alături de România, s-au exprimat public împotriva prevederilor proiectului de Directivă şi Polonia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia.

Poziţia ţării noastre, prin care ne opunem principalelor prevederi ale propunerii de Directivă, printre care interzicerea ţigaretelor slim, a celor cu arome sau mărirea avertismentelor de sănătate până la 75% din suprafaţa pachetului, vine în urma faptului că industria tutunului a adus la bugetul de stat, anul trecut, peste 3 miliarde euro, fiind al doilea mare contributor la bugetul public, după cea petrolieră.

Documentul citat arată că suma de 3 miliarde euro ar fi redusă dramatic dacă propunerea de Directivă ar fi adoptată în forma actuală.

"România susţine măsurile de reglementare a produselor din tutun, în măsura în care acestea sunt echilibrate şi proporţionate cu obiectivul urmărit, acela de a îmbunătăţi nivelul de sănătate a populaţiei, uşor de implementat şi duc la o corectă informare a consumatorilor", mai precizează documentul.

Acesta subliniază: "Prevederile referitoare la interzicerea unor categorii de produse pot determina o contracţie de aproximativ 20,36% din totalul pieţei legale, concomitent cu o reorientare a consumatorilor către produse similare provenite din contrabandă, precum şi diminuarea corespunzătoare a veniturilor bugetare, estimată la circa 1,5 miliarde lei. Reorientarea consumatorilor către produse de contrabandă ar putea inclusiv duce la creşteri ale riscurilor la adresa nivelului de sănătate al populaţiei, având în vedere lipsa unui control asupra modului de producere a acestora".

România nu susţine interzicerea aditivilor şi ingredientelor cu "aroma caracteristică", printre care se află şi mentolul, dar este de acord cu reglementarea produselor din tutun puternic aromatizate, cu aromă specifică de fructe sau de dulciuri, care au potenţialul să încurajeze şi să faciliteze consumul de tutun în rândul tinerilor şi copiilor.

Nu în ultimul rând, securizarea frontierei de Est a Uniunii Europene, în vederea aderării României la spaţiul Schegen, comportă costurile unei logistici care poate deveni împovărătoare, în condiţiile unei potenţiale creşteri a fenomenului de contrabandă, precum şi de relocare a unor resurse în vederea combaterii traficului ilicit, potrivit poziţiei noastre de ţară.

Printre altele, având în vedere existenţa mijloacelor de comunicare privind metodele de renunţare la fumat, faptul că introducerea prevederilor referitoare la mărirea suprafeţei avertismentelor combinate poate fi interpretată ca o restrângere evidentă a dreptului de a folosi mărcile comerciale şi că propunerea de poziţionare a avertismentului de sănătate în partea de sus a pachetului face imposibilă aplicarea timbrului care atestă plata accizei iar poziţionarea lui în partea de jos a pachetului l-ar lăsa intact la deschiderea pachetului, oferind posibilitatea reutilizării acestuia, ţara noastră propune menţinerea prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare privind dimensiunea avertismentelor de sănătate sau, eventual, creşterea dimensiunii avertismentului de sănătate la 45% din suprafaţa pachetului, poziţionarea avertismentelor de sănătate în partea de jos a pachetului şi menţinerea timbrului fiscal în partea de sus, ca sigiliu.

Comisia Europeană a primit 14 avize negative motivate pe principiul subsidiarităţii (principiu potrivit căruia problemele apărute la un moment dat, într-un sistem, sunt soluţionate la cel mai apropiat nivel decizional al acestora), privind propunerea de revizuire a Directivei pe tutun, din partea unui număr de opt state membre, fiecărui parlament naţional fiindu-i atribuite două voturi. Cele 14 avize aparţin Suediei, Cehiei, Greciei, Italiei, Bulgariei, Portugaliei, Danemarcei şi Camerei Deputaţilor a Parlamentului României.

Petru Bota: "Suntem pradă sigură pentru contrabandişti sau va trebui să investim mult mai mult să ne protejăm graniţele ţării"

Propunerea de revizuire a Directivei în domeniu a fost adoptată de Comisia Europeană (CE) în luna decembrie a anului trecut. Reprezentanţii CE estimează că acest proiect va fi adoptat în 2014 şi că va intra în vigoare în perioada 2015-2016.

Toţi jucătorii din industria tutunului, de la cultivatori până la distribuitori, dar şi reprezentanţii industriilor conexe şi chiar şi autorităţile din ţările membre UE şi-au arătat scepticismul faţă de aceste potenţiale reglementări. Reprezentanţii sectoarelor menţionate au spus, la unison, că, dacă vor fi adoptate, aceste reglementări nu-şi vor atinge obiectivul, ba, mai mult, vor conduce, printre altele, la creşterea contrabandei şi a nivelului ratei şomajului.

Petru Bota, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Tutun din România, a precizat, recent, că aceştia au destul de puţine opţiuni de recalificare sau de identificare a altor surse de venit în afara agriculturii.

Domnul Bota a precizat: "Suntem câteva sute de cultivatori de tutun în ţară, alături de noi sunt alte mii de mici comercianţi care şi-au văzut şi ei vânzările şi însăşi supravieţuirea pe piaţă ameninţate de această Directivă. Nu e normal ca, din condei, din umbra unor birouri, munca noastră să fie aruncată în mâinile contrabandiştilor şi a infractorilor".

Domnia sa a subliniat că România este una dintre ţările cu un număr considerabil de consumatori de ţigări mentol, menţionând că avem un număr de trei graniţe cu state non-UE şi adăugând: "Suntem pradă sigură pentru contrabandişti sau va trebui să investim mult mai mult să ne protejăm graniţele ţării".

Încasările noastre anuale la bugetul de stat ar putea scădea cu 200 milioane euro

Încasările noastre anuale la bugetul de stat ar putea scădea cu 200 de milioane de euro, dacă propunerile pentru revizuirea Directivei pe tutun vor fi adoptate, arată un studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants. Cercetarea precizează că noua Directivă va conduce şi la reducerea locurilor de muncă, acestea urmând să fie mai puţine cu 19.000. Totodată, vânzările ilicite ar putea creşte, în funcţie de situaţie, cu o proporţie de 26% până la 55%, în UE. La noi, contrabanda cu ţigări ar putea creşte cu până la 65%.

Directiva privind produsele din tutun ar putea avea un efect nefavorabil asupra întregii economii europene, estimându-se că locurile de muncă vor scădea cu 70.000- 175.000, la nivelul UE, iar veniturile din taxe se vor diminua cu până la 5 miliarde euro, potrivit studiului citat.

Acesta subliniază că, în Polonia, 50.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute, veniturile la bugetul de stat urmând să fie mai mici cu 780 de milioane de euro, în timp ce Bulgaria va rămâne fără 29.000 de locuri de muncă şi fără 240 de milioane de euro la buget.

În momentul în care toate pachetele de ţigări vor fi la fel, singura unealtă pentru producători va fi scăderea preţurilor, fapt care va conduce la scăderea preţurilor şi pe piaţa neagră, subliniază cercetarea, arătând că, în aceste condiţii, vânzările totale vor creşte cu 2%, în ciuda faptului că proiectul este făcut în vederea scăderii vânzărilor de produse din tutun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb