Proiectul Guvernului de reducere a CAS cu 5%, aprobat de Senat

V.B.
Macroeconomie / 24 iunie 2014

Iniţiativa legislativă prin care Guvernul propune reducerea, din octombrie, a cu 5% a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în această dimineaţă de Senat, în forma propusă de Executiv, scriu surse din presă.

Proiectul stipulează că această cotă va scădea de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

În expunerea de motive, Guvernul a argumentat că promovarea acestui proiect a fost determinată de existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociate nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează bugetul asigurărilor sociale de stat şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind că 2/3 din contribuţia datorată la bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă contribuţia angajatorului.

Ţara noastră se confruntă cu o rată scăzută a participării pe piaţa muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determină o cerere redusă de forţă de muncă. "În plus faţă de apariţia unei poveri fiscale crescute asupra forţei de muncă, sistemul asigurărilor sociale suferă distorsiuni care reduc baza impozabilă pentru contribuţiile de asigurări sociale, dar şi pentru asigurările sociale de sănătate", se mai arată în documentul citat.

Potrivit Executivului, creşterea fondurilor rămase la dispoziţia angajatorului poate fi utilizată pentru crearea de locuri de muncă, astfel contribuind la sporirea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale.

Impactul negativ generat de această măsură va fi compensat pe anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele proiectate în Legea bugetului de stat, mai notează Guvernul.

Anul viitor, impactul negativ va fi compensat prin creşterea veniturilor bugetare ca urmare a implementării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, scrie Guvernul în expunerea de motive.

Astăzi, proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal a primit raport favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru buget-finanţe. Senatul a adoptat acest proiect, cu 109 voturi "pentru" şi o abţinere, în calitate de primă Cameră sesizată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb