Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost adoptat de Senat

Adina Lateş
Politică / 19 octombrie 2015

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost adoptat de Senat

Actualizare Iohannis: "Sper ca săptămâna viitoare să avem legea votului prin corespondenţă"

Tăriceanu: "Proiectul legii prin corespondenţă va fi atacat, fără îndoială, la CCR"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este "foarte bucuros" că Senatul a adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi că speră ca săptămâna viitoare să "fim în posesia unei astfel de legi", informează surse din presă.

"Sunt foarte bucuros că astăzi Senatul a votat proiectul legii şi sper în continuare ca partidele să-şi menţină acest entuziasm pentru legea votului prin corespondenţă şi, poate, săptămâna viitoare, deja să fim în posesia unei astfel de legi", a declarat preşedintele.

"Avem o guvernarea care s-a dovedit incapabilă să asigure condiţiile necesare pentru exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii în ţară şi în străinătate. Absenţa unei legi a votului prin corespondenţă ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul al vot. (...) Sper că există înţelepciunea la nivelul tuturor partidelor pentru a schimba cât mai repede această stare de fapt şi de a finaliza acest proiect", a mai afirmat Iohannis.

Şeful statului a menţionat totodată că "ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului" şi a arătat că "practica direcţionării de resurse de la bugetul statului pentru a influenţa procesul electoral nu are ce căuta într-o democraţie puternică".

"Ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăţi şi a respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane. Practica direcţionării de resurse de la bugetul statului pentru a influenţa procesul electoral nu are ce căuta într-o democraţie puternică. Renunţarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil", a spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, în cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondenţă, că acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constituţională întrucât nu respectă articolul potrivit căruia "votul este universal, egal, direct şi secret".

"În Constituţie este un articol care spune explicit că votul este universal, egal, direct şi secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fără îndoială, la CCR. Ştim din start că nu respectăm prevederile constituţionale. (...) Având în vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului şi faptul că decizională este Camera Deputaţilor şi că acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE îşi rezervă dreptul de a amenda actuala lege, să încercăm să venim cu o formulă simplificată", a afirmat Tăriceanu.

El a criticat, totodată, modalitatea de vot propusă de actul legislativ în discuţie, afirmând că aceasta este "extrem de greoaie".

"Părem să facem urechea surdă şi să adoptăm, în grabă, într-o manieră pompieristică, ce seamănă cu adoptarea sistemului electoral în 2008, această lege a votului prin corespondenţă. (...) Modalitatea este extrem de greoaie şi, în ciuda acestui fapt, unii se încăpăţânează să forţeze românii să voteze în această modalitate complicată. De ce nu putem face o lege cu două articole şi în care să specificăm clar că singura obligaţie este de a se duce înainte, cu şase luni de exemplu, la consulat şi în ziua votului se prezintă la vot", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a precizat că parlamentarii ALDE doresc ca românii din străinătate să aibă posibilitatea de a-şi exprima opţiunea de vot într-un mod "cât mai puţin îngrădit de proceduri administrative greoaie".

"Suntem împotriva acestei proceduri, nu împotriva votului românilor din străinătate. (...) Vă propunem să adoptăm modelul care funcţionează în Germania şi Franţa - votul direct, care presupune o singură etapă prealabilă. Cetăţeanul care este în străinătate nu trebuie să aibă domiciliul acolo, nu trebuie să fie înregistrat, dar se duce şi se înscrie la ambasadă sau consulat cu adresa unde doreşte să voteze şi Ministerul de Interne şi cel de Externe dimensionează secţiile de votare de la ambasade şi consulate şi înfiinţează secţii de vot în zonele populate dens de români şi unde nu sunt consulate", a mai afirmat Tăriceanu.

-----

Actualizare 18:21 Alina Gorghiu: "Votul prin corespondenţă este o victorie a normalităţii în Parlament"

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, printr-un comunicat de presă remis redacţiei, că salută adoptarea la Senat a proiectului votului prin corespondenţă, considerând că este "o veste bună pentru toţi românii din străinătate care cer un drept de prea multă vreme refuzat".

"Proiectul de lege a fost votat azi în Senat şi de către senatorii liberali, şi de către senatorii majorităţii, lucru care ne permite să sperăm într-un vot similar în Camera Deputaţilor, forul decizional pe acest subiect. Proiectul de lege este bazat în mare parte pe iniţiativa depusă de PNL la Parlament încă din luna martie. Se dovedeşte, astfel, că rezistenţa Puterii faţă de acest proiect nu a fost nici pe departe fundamentată pe argumente serioase. Opoziţia PSD faţă de acest proiect a fost un act premeditat de tergiversare a unei soluţii pentru votul în Diaspora, caracterizat de o atitudine duplicitară şi dezinformări", a spus co-preşedintele PNL.

Gorghiu a subliniat că votul Senatului este "o victorie a normalităţii, un prim pas către a remedia o nedreptate făcută diasporei româneşti. Consecvenţa pe care PNL a demonstrat-o în apărarea unui drept fundamental al românilor de pretutindeni începe să dea rezultate".

"Cerem în continuare Parlamentului să acorde prioritate acestui proiect de lege, care trebuie să ajungă rapid în Camera Deputaţilor, să fie votat şi trimis la promulgare. Parlamentul României le datorează această lege românilor din străinătate, iar ea trebuie să se aplice începând cu alegerile parlamentare de anul viitor", a conchis Alina Gorghiu.

------

Actualizare 17:40

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost adoptat, astăzi, de plenul Senatului, fiind înregistrate 117 voturi "pentru" şi zece "împotrivă", transmit televiziunile de ştiri.

-------

Actualizare 14:03 Stroe, despre votul prin corespondenţă: "PSD trebuie să concretizeze vorbele în fapte"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, astăzi, că în următoarele două săptămâni parlamentarii trebuie să dezbată proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, punctând că în acest caz PSD trebuie să demonstreze concretizarea vorbelor în fapte, informează surse din presă.

"Astăzi, PSD trebuie să concretizeze şi trebuie să facă dovada transpunerii vorbelor în fapte. Senatul României are astăzi pe ordinea de zi dezbaterea acestui proiect legislativ, iar noi considerăm că PSD, cum de altfel a afirmat chiar liderul său ieri, va susţine acest atât de necesar proiect legislativ, care să vină ca o garanţie în plus privind respectarea unor drepturi constituţionale, în special a dreptului la vot. Începem astăzi două săptămâni în care trebuie să demonstrăm la nivel parlamentar că dacă se vrea se poate", a afirmat Stroe, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că PNL susţine proiectul avansat de Autoritatea Electorală Permanentă, iar liberalii nu au depus niciun amendament deoarece acesta conţine peste 90% din propunerile pe care le-au iniţiat.

"Ne dorim o dezbatere rapidă, pentru că suntem condiţionaţi de elementul timp, trebuie adoptat votul până la începutul lui noiembrie, iar, pe de altă parte, susţinem acest proiect legislativ pentru că în proporţie de peste 90% conţine prevederi care se regăsesc şi în proiectul iniţiat de PNL acum şapte luni de zile", a spus liberalul.

--------

Actualizare 13:58 Peter Paczolay (Comisia de la Viena): "Votul prin corespondenţă, o necesitate"

Preşedintele onorific al Comisiei de la Veneţia, Peter Paczolay, a declarat astăzi că votul prin corespondenţă este o necesitate şi speră ca românii din străinătate să beneficieze de acest drept, transmit surse din presă.

"Din experienţa internaţională, este o necesitate în a avea votul prin corespondenţă şi sper că românii din afara ţării vor beneficia de el", a declarat Peter Paczolay, la seminarul internaţional "Codificarea Dreptului Electoral".

El a subliniat că votul prin corespondenţă trebuie să dea posibilitatea electorilor care nu sunt în ţară în ziua scrutinului sau locuiesc în alte ţări să participe la alegeri.

"Este o dezbatere foarte lungă privind votul prin corespondenţă şi nu numai în România, dar şi în alte ţări cum ar fi Ungaria. Ideea este că trebuie să se dea posibilitatea mai multor votanţi să participe la alegeri, care nu se află în ţară în ziua votului din diferite motive sau locuiesc în alte ţări. Cred că argumentul de bază împotriva votului prin corespondenţă este că nu este sigur când votul ajunge sau că nu este manipulat în timpul procesului. Acesta a fost argumentul în Ungaria împotriva votului prin corespondenţă, nu ştiu cum este în România", a afirmat Peter Paczolay, judecător al Curţii Constituţionale a Ungariei.

------

Actualizare 13:56 Mituleţu-Buică: "AEP speră ca Parlamentul să adopte un cod electoral care să fie aplicat la alegerile din 2019"

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Mituleţu-Buică a declarat astăzi că unificarea procedurilor electorale reprezintă o condiţie imperativă pentru coerenţa, predictibilitatea, stabilitatea reglementărilor din domeniu, iar AEP speră ca Parlamentul să adopte un cod electoral care să poată fi aplicat la alegerile din 2019, informează surse din presă.

"AEP a înaintat Parlamentului încă din luna martie a anului 2011 un proiect de cod electoral care unifica şi armoniza toate legile electorale la acea vreme. Din păcate, acest demers nu s-a soldat cu un rezultat pozitiv. Primii paşi importanţi de reformă electorală au fost realizaţi în acest an prin modificarea în Parlament a legilor electorale şi a legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu implicarea activă a AEP care a oferit legislativului consultanţă de specialitate şi tehnică. AEP nu a renunţat la acest deziderat, pentru că unificarea procedurilor electorale reprezintă o condiţie imperativă pentru coerenţa, predictibilitatea, stabilitatea reglementărilor din domeniul electoral. AEP speră ca Parlamentul să adopte un cod electoral şi acesta să poată fi aplicat la alegerile din 2019", a declarat Constantin Mituleţu-Buică, la seminarul internaţional "Codificarea dreptului electoral".

El a menţionat că AEP doreşte să realizeze o consultare internă şi internaţională pe tema codificării procedurilor electorale pentru a avea garanţia că se va adopta un cod la cele mai înalte standarde în materie.

La rândul său, preşedintele onorific al Comisiei de la Veneţia, Peter Paczolay, a subliniat că orice modificare legislativă trebuie făcută din timp, iar procesul trebuie să fie transparent.

"În timpul procesului electoral, legile electorale nu ar trebui modificate şi nu ar trebui adoptate noi legi. Principiile sau orice modificare se pot produce doar în vederea următorului exerciţiu electoral. (...) Orice modificare legislativă trebuie făcută din timp şi procesul trebuie să fie transparent. (...) Trebuie să reţinem că legislaţia electorală nu poate asigura alegeri democratice, caracterul democratic depinde de responsabilitatea autorităţilor de a pune în aplicare în mod corespunzător legile electorale şi implicarea tuturor factorilor - candidaţi, partide politice şi presă - în a organiza un proces electoral democratic", a precizat Peter Paczolay.

Consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a menţionat că legile trebuie să fie clare, pentru ca electorii să le înţeleagă, să le respecte, iar factorii politici să le implementeze eficient şi instanţele să le poată aplica.

"Schimbările legislaţiei pot deveni necesare, însă schimbările sau amendamentele prea frecvente pot să afecteze, să ducă la practici administrative dezlânate. Autorităţile de implementare nici măcar nu apucă să se obişnuiască cu regulile când apare una nouă. Când vorbim de codificare trebuie să ne asigurăm că avem reguli comune în privinţa unor aspecte de bază, acele aspecte care sunt comune pentru orice tip de alegeri - exercitarea dreptului la vot, cum sunt create comisiile electorale, cum funcţionează şi cum sunt organizate. (...) Niciun vot nu trebuie să fie lăsat deoparte şi acest lucru e foarte important când vrem să avem o democraţie reală", a subliniatTănăsescu.

-------

Actualizare 12:52: Deputatul Uioreanu: "Votul prin corespondenţă, blocat şi sabotat de majoritatea pesedistă"

Deputatul PNL Cluj Elena-Ramona Uioreanu declară, într-un comunicat de presă remis astăzi redacţiei, că legea votului prin corespondenţă, proiect de lege depus în Parlament de către PNL la începutul acestui an, este "un proiect de reformă politică majoră care este blocat şi sabotat de majoritatea pesedistă".

"Menţionăm că PNL a discutat şi agreat acest proiect cu organizaţiile şi reprezentanţii românilor din Diaspora, reprezentanţii ambasadelor, precum şi cu Autoritatea Electorală Permanentă. În felul acesta PNL şi-a asumat elaborarea unei legi care să vină în sprijinul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, ca o alternativă la exprimarea, fără constrângeri, a unui drept constituţional - respectiv dreptul de vot. PNL nu uită, nu iartă şi vrea să le facă dreptate românilor din Diaspora, umiliţi de PSD la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Obiectivul PNL este ca niciun român, oriunde s-ar afla, să nu mai fie împiedicat să voteze, ba mai mult să i se garanteze dreptul şi accesul facil la vot", a explicat deputatul PNL.

Elena-Ramona Uioreanu atrage atenţia că "este o urgenţă adoptarea acestui proiect de lege, pentru că la alegerile parlamentare de anul viitor votul românilor din afara graniţelor să nu mai fie obstrucţionat. Proiectul PNL este unul închegat, simplu şi funcţional, care garantează secretul votului. Votul prin corespondenţă propus de PNL este la cheie, cuprinde atât principiile, cât şi mecanismele rodate în democraţiile consolidate. Votul prin corespondenţă reprezintă modul în care România îi recunoaşte pe românii din străinătate drept cetăţeni deplini, egali, şi nu cetăţeni de mâna a doua în ţara de origine".

"Principiul esenţial al acestei legi este că românii din străinătate nu vor mai fi nevoiţi să cheltuiască sume mari de bani, timp şi energie pentru a vota, procedura devenind una simplă şi susţinută financiar de la buget. Costul estimat al votului prin corespondenţă, în urmă unei simulări, este de 4-5 euro de alegător", a adăugat deputatul PNL Cluj.

"De aceea PSD se luptă din răsputeri să blocheze proiectul liberal de modernizare a politicii româneşti. PSD ştie că odată adoptată legea votului prin corespondenţă, sfârşitul său e mai aproape iar dictatura baronilor neo-comunişti se va sfărma sub presiunea voinţei românilor de a avea o ţară modernă, civilizată şi prosperă", a conchis Elena Ramona Uioreanu.

--------

Vlase: "Proiectul votului prin corespondenţă, adoptat de Cameră săptămâna viitoare"

Vicepreşedintele PSD Gabriel Vlase, şeful comisiei parlamentare de cod electoral, a declarat astăzi că proiectul legii votului prin corespondenţă ar urma să intre la vot final în Camera Deputaţilor săptămâna viitoare, după care va fi transmis spre promulgare preşedintelui României, transmit surse din presă.

"Proiectul de lege este la Senat. Astăzi, la ora 10,00, s-a încheiat termenul de depunere de amendamente la Senat. La ora 13,00, avem comisie. La ora 14,00-15,00, când vom termina şedinţa de comisie, în funcţie de câte amendamente s-au depus, va fi trimis Biroului permanent al Senatului şi trimis către plen cu vot final, la Senat, astăzi. Mâine (marţi - n.r.) va fi la Camera Deputaţilor. Termenul de depunere a amendamentelor la Cameră până luni, în aşa fel încât miercuri avem vot final la Cameră şi trimitere spre promulgare", a afirmat Gabriel Vlase.

El a făcut aceste precizări în deschiderea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, la solicitarea preşedintelui partidului Liviu Dragnea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb