PROMELEK XXI: Piaţa de echipamente electrice va ajunge la cca. 400 milioane de euro în 2022

G.D.
Companii / 21 iunie 2022

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Compania clujeană PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, estimează că piaţa de profil se menţine, în 2022, pe acelaşi trend ascendent din ultimii ani, în ciuda situaţiei geo-politice actuale, dar şi a creşterii accelerate a costurilor cu materia primă şi energia, conform unui comunicat remis redacţiei. Astfel, conform estimărilor companiei, pentru anul în curs piaţa de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune va ajunge la o valoare de cca. 400 de milioane de euro.

"Ultima perioadă a fost marcată de provocările legate de indisponibilitatea materiilor prime la care se adaugă majorările frecvente şi semnificative de preţ, ceea ce menţine în piaţa de echipamente electrice o volatilitate mare şi o tensiune prelungită şi de izbucnirea conflictului din Ucraina. Există semnalele unei corecţii între dezechilibrul cerere - ofertă, dar încă se înregistrează fluctuaţii. În acest context instabil, Promelek XXI a reuşit să se adapteze cerinţelor şi vitezei de creştere a preţurilor şi îşi menţine prognoza pentru o cifră de afaceri de peste 36 milioane euro pentru anul acesta", a declarat Karoly Nagy, Director General Promelek XXI.

Potrivit afirmaţiilor sale, per ansamblu, piaţa de echipamente electrice se menţine în acest an pe un trend ascendent, impulsionată de rezultatele primelor luni din an, urmând ca al doilea semestru să aducă o uşoară încetinire a ritmului de creştere.

Un alt aspect important menţionat de reprezentanul companie este faptul că piaţa de profil se orienteză mult mai preganat către produse şi soluţii de calitate, ce înglobează tehnologie de ultimă oră. Spre exemplu, este din ce în ce mai clară tendinţa ultimilor ani de implementare de soluţii de automatizare a clădirilor, care aduc, pe lângă eficienţă energetică, confort şi siguranţă în utilizare, subliniază sursa citată.

"În ciuda provocărilor din piaţă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,1%, în primul trimestru al anului conform estimărilor oficiale, în special pentru clădirile rezidenţiale. Acest lucru a avut, de asemenea, un impact puternic în avansul raportat până acum de piaţa pe care activăm", a mai spus Karoly Nagy.

Promelek XXI - avans cu 33% al business-ului în primul trimestru

În acest context, Promelek XXI a raportat un avans cu 33% al cifrei de afaceri în primele trei luni din acest an, versus aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, business-ul companiei s-a situat la cca. 8,4 milioane euro în acest an, comparativ cu 6,3 milioane euro în primul trimestru din 2021.

Cea mai intensă zonă de creştere pentru Promelek XXI rămâne cea generată de segmentul de proiecte - acesta reprezentând cca. 37% din business, dublu faţă de trimestrul 1 din 2021. În acelaşi timp, se remarcă o ascensiune considerabilă pe segmentul de energie regenerabilă, unde solicitările pentru sistemele fotovoltaice au crescut, în primul trimestru din acest an.

Sistemele fotovoltaice reprezintă o soluţie viabilă pentru creşterea eficienţei energetice, România având un potenţial de capacitate fotovoltaică de 2,5 ori mai mare faţă de producţia centralei de la Cernavodă. De asemenea, potrivit unei analize Eurostat, în 2020, 3,09% din producţia de energie electrică din România a provenit din panouri fotovoltaice.

"Piaţa de panouri fotovoltaice este în expansiune, dar sunt necesare în continuare investiţii masive şi susţinere constantă pentru a stimula acest potenţial. Ţinta ar fi să atingem cel puţin media europeană de 5% din energie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice", a precizat Karoly Nagy.

O altă linie performantă pentru Promelek XXI este reprezentată de gamele de prize şi întrerupătoare modulare, cele de protecţie (întrerupătoare automate) şi cabluri, dar şi cele pentru managementul cablurilor, în special din material HFT, destinate clădirilor publice si private pentru siguranţă în caz de incendiu, care au înregistrat o creştere de cca 20% în perioada ianuarie - martie, subliniază sursa citată.

Într-un context marcat de creşteri de preţuri pe toate palierele şi într-o industrie în care produsele şi soluţiile pentru instalaţiile electrice au la bază foarte multe materii prime, Promelek XXI estimează majorări de preţ de cel mult 20%.

"Majorările de preţ vor fi mai mari acolo unde produsele au o componentă tehnologică mai redusă, dar au mai multă materie primă în valoarea finală. Faţă de schimbările de preţ ale materiilor prime din anii anteriori, acum este de luat în calcul viteza cu care se derulează acestea. De exemplu, oţelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului, creşteri consecutive de preţ, în total de peste 12%", a încheiat Karoly Nagy, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb