PROMELEK XXI, companie de pe piaţa locală de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, a înregistrat în primele şase luni ale anului afaceri de 8,3 milioane lei din instalarea de sisteme fotovoltaice la cheie şi estimează menţinerea unui ritm susţinut de creştere la nivelul întregului an. Compania clujeană îşi propune, în următoarea perioadă, consolidarea prezenţei pe piaţă prin promovarea pachetului integrat de soluţii de eficienţă energetică UPgrade, care include componenta de energie solară, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
În primul semestru, compania a livrat 6 proiecte de anvergură, de peste 400 kW, unor beneficiari finali din mai multe oraşe din ţară. Cele mai mari proiecte la cheie din portofoliul Promelek XXI au implicat echipe de până la 40 de tehnicieni şi ingineri, care au acoperit montajul mecanic, electric şi configurarea integrală a sistemului.
"Livrările de sisteme fotovoltaice la cheie au performat foarte bine în primul semestru, dublându-şi valoarea comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023. Ne aşteptăm la un ritm de creştere similar în partea a doua a anului, şi, ţinând cont de sezonalitatea specifică industriei, care implică vânzări mai mari în semestrul al doilea, sperăm să încheiem anul cu afaceri de 20 de milioane lei la nivelul acestei divizii. Deşi complex, din punct de vedere logistic, acest business are un potenţial important de creştere în perioada următoare, în contextul preocupărilor crescute privind eficienţa energetică şi fondurilor de dezvoltare disponibile", a declarat Remus Haţegan, Director Executiv al PROMELEK XXI.
În cazul proiectelor de sisteme fotovoltaice la cheie, sectorul industrial generează 40% din vânzări, în vreme ce segmentul de logistică şi cel comercial au fiecare o pondere de 30%. PROMELEK XXI este prezentă şi pe segmentul rezidenţial prin divizia de distribuţie, care comercializează echipamente şi componente ale sistemelor fotovoltaice.
Pe fondul interesului tot mai ridicat pentru reducerea costurilor energetice şi accesului la diverse fonduri europene şi guvernamentale, un număr semnificativ de companii au ales în ultima perioadă să investească în soluţii de producere de energie regenerabilă, în principal fotovoltaică, în vederea acoperirii consumului. În 2023, România a înregistrat un an record în sectorul fotovoltaic, adăugând capacităţi noi care au însumat peste 1 GW, potrivit asociaţiei de profil SolarPower Europe, care notează că această sursă de energie are cel mai rapid ritm de creştere din ţară.
"Adoptarea unui sistem fotovoltaic este o mişcare strategică spre independenţă energetică şi sustenabilitate şi reprezintă pasul firesc pe care tot mai multe companii îl fac în actuala perioadă. Folosirea energiei verzi contribuie nu doar la reducerea semnificativă a costurilor de operare, ci şi la protejarea mediului înconjurător şi la combaterea schimbărilor climatice", a spus Remus Haţegan.
Pe de altă parte, printre provocările specifice acestui business se regăsesc adaptarea soluţiilor fotovoltaice la cerinţele tot mai stricte ale clienţilor, precum şi integrarea noilor tehnologii de stocare a energiei. La acestea se adaugă şi menţinerea unui raport calitate - preţ echitabil, în condiţiile în care Promelek XXI este furnizor exclusiv de echipamente premium, potrivit reprezentantului companiei.
Transformare strategică: soluţii integrate de eficienţă energetică
Pe o piaţă care a devenit tot mai competitivă, PROMELEK XXI intenţionează să îşi intensifice prezenţa în sectorul proiectelor de energie regenerabilă prin dezvoltarea UPgrade, un pachet integrat de servicii de eficienţă energetică, lansat sub un concept propriu.
"Pe lângă soluţiile şi sistemele fotovoltaice, reunite sub denumirea sunUP, compania noastră furnizează şi restul elementelor componente ale unui pachet de eficienţă energetică, prin diviziile de staţii de încărcare pentru vehicule electrice sau hibride (chargeUP), de automatizare a clădirilor inteligente şi caselor smart (smartUP), de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, precum şi de automatizări industriale (techUP). Prin lansarea şi dezvoltarea pachetului integrat de servicii cu valoare adăugată UPgrade vizăm o abordare unitară a conceptului de eficienţă energetică, care include toate componentele din portofoliul nostru menţionate anterior. Acest proces de restructurare strategică ne permite să răspundem mai eficient nevoilor clienţilor şi să ne consolidăm poziţia pe piaţă", a afirmat Remus Haţegan.
Segmentul fotovoltaic a rămas unul din elementele principale ale noii linii de business, a cărei lansare a implicat repoziţionări de personal, resurse suplimentare şi extinderea echipei, a completat Directorul Executiv al companiei clujene.
PROMELEK XXI a încheiat anul 2023 cu un business de cca. 44 milioane de euro (cca. 218 milioane de lei), în creştere cu 10% faţă de nivelul raportat în anul anterior.