Proprietarii de spaţii comerciale în pericol după ce chiriaşi precum H&M refuză să plătească chirii

I.M.
Miscellanea / 5 aprilie 2020

Proprietarii de spaţii comerciale în pericol după ce chiriaşi precum H&M refuză să plătească chirii

Pandemia de coronavirus a transformat criza din sectorul de retail într-un coşmar pentru proprietarii de spaţii comerciale şi bănci, transmite Bloomberg.

Măsurile de carantină impuse de guverne au dus la închiderea magazinelor, astfel că retaileri precum grupul suedez Hennes & Mauritz AB au încetat să mai plătească chirii. Aceasta a generat însă un efect de undă care se resimte în sectoarele imobiliar şi bancar de pe continent. În joc nu este doar viitorul companiilor imobiliare, dintre care multe sunt deţinute de fonduri care gestionează pensiile a milioane de pensionari şi deponenţi. Riscul este că sectorul imobiliar ar putea declanşa o criză financiară mai amplă.

Datorii în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro sunt garantate cu proprietăţi imobiliare comerciale numai în Germania, Franţa şi Marea Britanie, susţine o analiză Cass Business School. În Marea Britanie, unde aproape toate magazinele sunt închise, dobânzi la credite imobiliare comerciale în valoare de aproximativ 180 miliarde lire sterline trebuie plătite în următoarele săptămâni.

"De vreme ce criza ne afectează pe toţi, toată lumea trebuie să îşi unească eforturile", a declarat directorul general de la H&M, Helena Helmersson, adăugând că aproape 4.000 din cele 5.000 de magazine ale grupului sunt închise.

Proprietarii de spaţii comerciale vor suferi o scădere dramatică a veniturilor dacă majoritatea retailerilor încetează să mai plătească chirii pentru magazinele pe care nu le pot deschide. Acest lucru va face mai dificil pentru companiile imobiliare să plătească dobânzile şi să evite încălcarea prevederilor contractelor de credit. În cel mai pesimist scenariu, dacă nu există înţelegere din partea debitorilor, băncile ar putea pune sub sechestru activele.

Mai multe state europene au început să adopte legi privind suspendarea temporară a dobânzilor. În Marea Britanie atenţia Guvernului a fost direcţionată spre chiriaşi prin reducerea taxelor pentru proprietăţi şi ajutor cu salariile.

Cu toate acestea, mai mulţi retaileri de renume din Europa i-au nemulţumit pe proprietarii de spaţii şi politicieni după ce au anunţat că nu vor mai plăti chirii în pofida faptului că au profitat de ajutorul de urgenţă al guvernului. H&M şi Adidas AG au declanşat un val de critici în Germania după ce au încercat să obţină scutiri de la plata chiriilor iar în acelaşi timp intenţionau să acceseze măsurile guvernamentale de urgenţă, care în opinia multor germani trebuie folosite pentru a susţine micile companii.

Între timp, Adidas s-a răzgândit, şi-a cerut scuze şi a anunţat că va continua să plătească chirii pentru magazinele sale. "Am făcut o greşeală şi am pierdut o mare parte din încredere", a anunţat producătorul german de echipamente sportive, adăugând că afacerile nu funcţionează la nivel normal în nicio parte a lumii şi în aceste condiţii nici măcar o companie sănătoasă, cum este Adidas, nu poate supravieţui foarte mult timp.

În Marea Britanie, H&M i-a nemulţumit pe proprietarii de spaţii comerciale după ce a cerut o vacanţă de la plata chiriilor şi a ameninţat că va pune capăt contractelor actuale de închiriere dacă situaţia nu se va îmbunătăţi până în data de 23 iunie.

"Aceasta este o situaţie extremă. Toate activităţile din cadrul companiei sunt în prezent cu atenţie evaluate, inclusiv costurile şi perspectiva de risc", a declarat un purtător de cuvânt de la H&M.

Grupul Associated British Foods Plc, proprietarul lanţului de magazine Primark, a refuzat să plătească chirii în valoare de 33 milioane de lire sterline pentru magazinele sale din Marea Britanie după ce compania şi-a închis toate magazinele din Europa şi SUA, astfel că veniturile sale s-au diminuat cu 650 milioane de lire sterline pe lună. "Aceasta este o perioadă extraordinară şi nici pentru noi nu este uşor", a declarat directorul financiar de la ABF, John Bason. Acesta şi ceilalţi directori au fost nevoiţi să îşi reducă salariile cu 50% într-un moment în care mulţi angajaţi de la Primark au de suferit de pe urma Covid-19.

La rândul lor, proprietarii de spaţii comerciale se confruntă cu propriile lor provocări. Chris Grigg, directorul general la British Land Plc, spune că nu a mai văzut o criză de felul acesta. Al patrulea mare proprietar de spaţii comerciale din Marea Britanie a decis să renunţe la chiriile trimestriale pentru mici chiriaşi de spaţii de retail, transmite Agerpres.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. bulangii astia care au construit moluri pe banii camatarilor internationali , abia acum o so suga ca lumea,,,.mnbvc

    Asa si ma rog in c'è pericol sunt proprietarii de spatii? Ca au facut porcariile alea de molluri si distrus micile magazine de cartier? Dar cand cer chiriile alea nesimtite, cum este? Foarte bine, sa vada si ei ce inseamna!!

    1. Proprietari nu sunt numai cei cu mall-uri din pacate. Eu sunt proprietarul unui mic spatiu comercial(magazin de cartier) iar chiria reprezinta singura mea sursa de venit. Platesc impozit pe tot ce incasez iar acum sunt in situatia in care trebuie sa traiesc din 0 lei. Ti se pare normal sa fie asa?

    Foarte logic, de ce sa plateasca daca au fost inchisi fortat?

    1. Ar fi ok sa nu plătească chirii dar sa nu ceara ajutor guvernamental. Ori ei le-au vrut pe amândouă. Asa nu e corect :)

      Plata chiriilor din aceasta perioada sa fie platita esalonat, fara penalizari,dupa redeschiderea magazinelor.Nici banca nu scuteste proprietarii de plata dobinzilor,o esaloneaza.

      Chiriasii care au activitatea oprita prin lege,primesc ajutoare multiple:bani de somaj tehnic , credite imediate fara dobinda si aproape fara garantii (90% sint garantate de stat) si altele.In schimb proprietarii care au si ei costurile lor,salariati,credite,utilitat i pe numele lor,etc nu au primit nici un ajutor. 

      Total gresit. În egală măsură, "ajutoarele de la stat" sunt si pentru proprietari si pentru chiriasi, ambii au activitatile suspendate. Proprietarii refactureaza utilitățile către chiriasi, nu sunt costurile lor. Ce s-a consumat s-a plătit, în perioada suspendarii activității nu există consum! Credite au si chiriașii si proprietarii! De ce intr-o perioada de suspendare a activităților, proprietarii sa inregistreze profit din activitatea lor (inchiriere spatii), iar chiriașii să-și creasca gradul de indatorare? Unde este echitatea?

      Deoarece nici proprietarul si nici chiriasul nu poarta nici o vina, consider normal ca "paguba" sau pierderea sa fie suportata in mod egal, adica sa se imparta chiria jumate - jumate. Nu este normal ca, in timp ce chiriasul este scutit de plata chiriei, deci i se face un avantaj, proprietarul spatiului sa nu beneficieze de nici un avantaj. Poate chiria este singura lui sursa de venit, ba poate are si rate la banca.

      acele ajutoare "multiple" nu includ plata chiriilor, lucru dpmdv firesc, drept urmare nu vad de ce chiriasii ar trebui sa achite mai mult decat ceea ce cuprinde utilitati, servicii de securitate si mentenanta ... exceptand deci chiria propriu-zisa pe spatiu ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb