PROPUNERE: Remuneraţii substanţial mărite pentru directorii şi supraveghetorii Transelectrica

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 25 martie 2013

Remuneraţii substanţial mărite pentru directorii şi supraveghetorii Transelectrica

2800 de euro, limita inferioară a plăţii pentru o şedinţă lunară

Membrii Directoratului şi cei ai Consiliului de Supraveghere ai Transelectrica urmează să aibă remuneraţii substanţial mărite faţă de cele actuale, dacă acţionarii transportatorului naţional de electricitate vor aproba, pe 1 aprilie, noile niveluri de salarizare.

Comitetul de Nominalizare şi Remunerare care funcţionează la nivelul Consiliului de Supraveghere al Transelectrica a propus acţionarilor limite între 6.691 lei (1.500 euro) brut lunar şi 39.000 lei (8.700 euro) brut lunar pentru remuneraţia membrilor directoratului, precum şi limite între 13.000 de lei (2.800 euro) brut/şedinţă şi 16.800 lei (3.700 euro) brut/şedinţă pentru membrii Consiliului de Supraveghere.

În prezent, membrii Consiliului de Supraveghere primesc 67 de lei remuneraţie brută pe şedinţă.

Propunerea pentru remuneraţia preşedintelui Consiliului de Supraveghere este între 16.300 lei (3.600 euro) brut/şedinţă şi 20.000 de lei (4.400 euro) brut/şedinţă.

Comitetul de Remunerare mai propune ca plata membrilor Consiliului de Supraveghere să se facă pentru fiecare şedinţă, în baza procesului verbal al şedinţei, dar nu mai mult de o dată pe lună, după cum arată un document postat pe site-ul Transelectrica.

Nota Comitetului este avizată, pe 28 februarie, de fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere, Gheorghe Gabriel Gheorghe şi are la bază un studiu realizat de Hay Group. În studiul respectiv se arată că, pe plan european, membrii directoratului din companii energetice câştigă între 20.000 de euro şi 31.000 de euro salariu de bază brut pe lună, la care se adaugă bonusuri şi alte remuneraţii. Studiul arată că în companiile energetice din ţara noastră membrii directoratului au remuneraţii între 35.000 de lei (7.700 de euro) şi 52.000 de lei (11.500 de euro) brut lunar.

Potrivit informaţiilor primite de ziarul BURSA de la Consiliul de Supraveghere actual, Oficiul Participaţiilor statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care este acţionar majoritar al Transelectrica, a transmis, pe 13 martie, conducerii companiei că propune ca limitele generale al remuneraţiei membrilor Directoratului să fie între 6.500 de lei şi 6.691 de lei, iar remuneraţia membrilor Consiliului de Supraveghere să fie de 1% din remuneraţia brută a Directorului general executiv. Astfel, OPSPI nu doreşte să aducă schimbări la nivelul actual de remunerare.

Reprezentanţii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica ne-au mai spus că OPSPI a comandat un studiu privind nivelul de remunerare în companiile energetice, având în vedere recent demarata campanie de recrutare a managerilor şi administratorilor profesionişti. Ei afirmă că, cel mai probabil, viitorii manageri profesionişti vor primi remuneraţii mult mai mari decât cele existente.

Colectarea CV-urilor candidaţilor pentru Consiliului de Supraveghere al Transelectrica se va încheia pe 2 aprilie. Astfel, cel mai târziu în luna mai, transportatorul naţional de electricitate va avea supraveghetori profesionişti.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca asupra raportului raspundere/remuneratie nu am suficiente elemente ca sa ma pronunt in cazul Transelectrica, imi permit sa trag un semnal de alarma asupra a doua aspecte care, in ultimii ani, au devenit o adevarata moda :

    1. Societatile cu capital integral/majoritar de stat trec la sistemul dualist de conducere, dublandu-si sau chiar triplandu-si numarul de conducatori (cum sunt platiti acestia, deduceti din articol...) 2. Din ce in ce mai des (ca sa nu spunem ca a devenit regula) cei numiti in aceste posturi de conducere (directorat si consiliu de supraveghere) isi ''securizeaza'' veniturile, stabilindu-si (si aprobandu-li-se !) prin contractele de mandat despagubiri uriase pentru situatia in care ar fi schimbati din functie.

    Cred insa ca intr-o tara ca a noastra, este totusi cam mult. Si nu pot sa nu remarc ca aceste stari de lucru se perpetueaza si chiar se extind de la o guvernare la alta. 

    1. Va felicit pentru observatii.

      Este bine ca tot mai multi participanti la piata de capital si nu numai, sa ia atitudine atunci cand se fac abuzuri de catre cei care sunt platiti din banii nostrii si banii publici. Sunt platiti sa se achite de obligatiile de serviciu corect si cu responsabilitate. 

      Vezi cazul RADET.

    La remuneratii vor zeci de mii de euro cum au companiile similare din vest, dar la rezultate punem efectiv lupii paznici la stana si nu au nici o raspundere !

    1. Dupa ce au vazut ca se poate fura se mai si inmultesc ca soarecii ! La ce rezultate au si 1000 de euro pe luna mi se pare mult ! Ei pregatesc teren pentru Borza si asociatii din partid(PNL) !

    Nu cred ca sumele se justifica. Macar daca ar raspunde, inclusiv financiar pentru performantele reduse ale societatii. Mai degraba ar fi platiti prin bonusuri, corelate cu performanta societatii. Ex: daca venitul/profitul creste cu 10% pe an, atunci si ei sa aiba indemnizatii mai mari cu 10%, si valoarea initiala a remuneratiei sa fie limitata la 1000 de euro., putand ulterior sa creasca de la an la an. Acest principiu ar trebui stabilit la toate companiile de stat.

    1. Toti sunt numiti politic din increngatura de interese de grup pe filiera PNL, PD, PSD si mai nou FP cooptat si el fara voie in mizerie.

      Daca remuneratia a fost de 60 de lei sa crasca direct proportiol cu profitul inregistrat de companie iar lupii astia tineri pusi la cascaval sa primeasca 1% din profitul realizat in plus de companie. Stimata Alina Toma Vereha pregatiti un set de intrebari pentru un interviu cu noii numiti la o companie publica si publicati declaratiile de avere si interese ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb