Prospecţiuni explorează, Chevron despăgubeşte

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 4 noiembrie 2013

Prospecţiuni explorează, Chevron despăgubeşte

Compania Prospecţiuni, deţinută de omul de afaceri, Ovidiu Tender, a demarat, recent, procedurile de prospectare a subsolului din judeţul Constanţa, fiind contractată de către firma americană Chevron să identifice zonele cu potenţial în hidrocarburi.

Activitatea Prospecţiuni s-a lovit, însă, de reticenţa populaţiei din comuna constănţeană Chirnogeni, unde urmează să fie amplasate utilajele şi aparatele de prospectare, unii dintre localnici reclamând faptul că angajaţii firmei au pătruns pe terenurile lor fără să aibă vreo autorizaţie.

Maria Vlad, una dintre persoanele prezente, la finalul săptămânii, la întâlnirea cu reprezentanţii companiei şi autorităţile locale, a declarat că a depus o plângere la Poliţie deoarece i-a fost încălcat dreptul la proprietate, neautorizându-i pe angajaţii Prospecţiuni să intre pe terenul domniei sale.

La rândul său, vicepreşedintele companiei Prospecţiuni, Mihai Mitroi, a afirmat că este la curent cu această situaţie, fiind vorba de "o eroare" pentru care localnica din comuna constănţeană va primi despăgubiri. "Numele doamnei coincide cu numele alteia cu care s-a încheiat înţelegerea. Doamna ne-a contactat, a primit scuzele noastre, a fost eroare de nume, se mai produc astfel de erori. Va fi despăgubită dacă vrea să se înţeleagă amiabil cu noi, dacă nu, poate urma căile legale", a explicat, la finalul săptămânii, vicepreşedintele Prospecţiuni.

Conform declaraţiilor lui Mihai Mitroi, deşi Prospecţiuni este societatea care obţine acordul proprietarilor de terenuri, Chevron este, totuşi, firma care achită despăgubirile care survin pe parcursul lucrărilor de prospectare.

Valoarea despăgubirilor depinde de suprafaţa afectată în timpul prospectării dar şi tipul de recoltă care a fost distrusă, sumele compensatorii fiind achitate, potrivit afirmaţiilor lui Mihai Mitroi, în două sau trei săptămâni de când a fost încheiată înţelegerea între cele două părţi.

Partea cea mai grea în pregătirea procesului de prospectare, potrivit opiniei lui Mihai Mitroi, stă în identificarea şi obţinerea acordului proprietarilor de terenuri, dificultatea fiind cauzată şi faptul că nu prea există hărţi sau baze de date cu numele persoanelor care deţin pământ.

Vicepreşedintele companiei Prospecţiuni a mai adăugat: "Am încercat implicarea autorităţilor locale, dar nu sunt hărţi, baze de date, informaţii precise despre proprietari.

Autorităţile ne-au ajutat în identificare, iar apoi din poartă în poartă, din loc în loc, am mers noi. Nu sunt baze de date cu proprietarii de pământ şi mai pot apărea erori. La 100 de proprietari poate scapă unul sau doi şi de aceea avem la primărie un număr de contact, omul dă telefon şi încercăm să ne înţelegem amiabil".

Domnia sa a mai declarat că sunt şi terenuri date în arendă, iar în acest caz trebuie discutat şi cu proprietarul şi cu arendaşul, însă sunt situaţii când nu există un contract între cei doi sau când arendaşul susţine că este pământul său şi nu este aşa, aspecte care îngreunează obţinerea autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor de prospectare.

Lucrările de prospectare din localitatea Chirnogeni vor dura circa un an de zile, în urmă cu trei săptămâni fiind demarată achiziţia datelor. "Aici lucrăm de două-trei săptămâni şi am făcut testarea echipamentului. De acum vom începe efectiv achiziţia datelor", a menţionat vicepreşedintele de la Prospecţiuni.

În prezent, în comuna constănţeană se află cinci ultilaje de mare tonaj, folosite în procedurile de prospectare, fiecare dintre acestea costând în jur de 200.000 de dolari, potrivit declaraţiei lui Mihai Mitroi.

În 18 octombrie, Mihai Mitroi, vicepreşedintele companiei Prospecţiuni, anunţa că prospecţiunile pentru explorarea gazelor de şist în sudul judeţului Constanţa au început şi vor dura aproximativ un an, precizând că suprafaţa zonelor prospectate însumează peste o mie de kilometri liniari.

Conform datelor de pe site-ul Chevron, după încheierea studiului seismic, prima fază a explorării, urmează forarea unei sonde de explorare şi evaluarea şi testarea informaţiilor obţinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de şist durează aproximativ patru-cinci ani.

Chevron a primit licenţe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanţa - perimetrele 17, 18 şi 19.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb