PROTECŢIE DE "RANG ÎNALT" Administratorii de fonduri, puşi în gardă de scrisoarea ASF

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2022

Administratorii de fonduri, puşi în gardă de scrisoarea ASF

În loc să verifice conflictele de interese în care se află unii administratori ai fondurilor de investiţii, ASF îi dojeneşte părinteşte, prin intermediul unei scrisori Prin documentul respectiv, Autoritatea înfiinţată pentru respectarea legii ignoră aplicarea ei

Ziarul BURSA a intrat în posesia documentului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), transmisă tuturor administratorilor fondurilor de investiţii alternative (AFIA) din România. Aşa cum a scris şi investitorul Marius Pop recent , adresa trimisă de ASF începe, realmente ciudat, cu amintirea existenţei legii 74/2015 şi a regulamentului Uniunii Europene 231/2013, ambele foarte vechi. Acestea erau, evident nu întâmplător, obiectul unor sesizări a Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF).

În ediţia din 29 octombrie 2021, am publicat un comunicat AISIF, în care se arată: "Conform legii 74/2015 şi regulamentului UE 231/2013, nu este permisă întreţinerea conflictelor de interese între administratorul unui FIA şi unii investitori ai acelui FIA, în detrimentul altor investitori."

Textul sesizării trimisă de AISIF către Autoritatea de Supraveghere Financiară se referea la dorinţa preşedintelui Consiliului de Administraţie al SIF Banat Crişana (SIF1), Bogdan Drăgoi, să se premieze cu sute de mii de acţiuni gratuite SIF1 prin votul unor acţionari care ar fi în conflict de intetese cu SIF1. Conform sesizării AISIF, acest lucru ar fi contrar legii 74/2015 şi regulamentului UE 231/2013.

Din informaţiile făcute publice de către investitori, dar şi de AISIF, anterior acestei sesizări menţionate, s-au făcut şi alte sesizări despre încălcările menţionate nu numai la SIF1 dar şi la SIF Muntenia (SIF4). Între timp Consiliul de Administraţie SIF1 s-a premiat cu 880.000 acţiuni gratuite SIF1 , conform deciziilor Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie 27 aprilie 2020 şi 25 noiembrie 2021. Adică fapta pentru prevenirea căreia ASF a fost sesizată, s-ar fi produs deja fără ca ASF să fi luat vreo măsură.

Este evident că motivul trimiterii adresei ASF către administratorii de fonduri are o legătură directă cu sesizările investitorilor la SIF-uri. Însă, din informaţiile noastre, investitorii n-au primit încă niciun răspuns din partea ASF deşi termenul legal de 30 zile a fost depăşit cu mai bine de două luni.

Studiind adresa ASF 17418/17.12.2021, se poate observa că documentul respectiv face trimitere la legea 74/2015 şi regulamentul UE 231/2013. Astfel, în document se arată că Administratorii Fondurilor de Investiţii Alternative (AFIA), au "obligaţia" să acţioneze în "interesul investitorilor, fără aplicarea unui tratament discriminatoriu între investitori" şi cu "evitarea conflictului de interese".

Investiţii în favoarea administratorilor şi în detrimentul acţionarilor

Acum ne putem pune întrebarea legitimă, pe care şi-au pus-o şi cei de la AISIF: când un AFIA subscrie sau investeşte, cu bună ştiinţă, milioane de lei din banii FIA înapoi în acelaşi FIA printr-un intermediar plătit, nu cumva se încalcă flagrant litera legii 74/2015 şi a regulamentului UE 231/2013?

A investi, prin intermediul unui alt administrator de fonduri (plătit din banii tuturor investitorilor) în propriile acţiuni înseamnă că acţionezi în "interesul investitorilor, fără aplicarea unui tratament discriminatoriu între investitori" şi cu "evitarea conflictului de interese"? Evident că nu. Încălcarea prevederilor legii 74/2015 şi a regulamentului UE 231/2013 pare evidentă.

Dacă ne uităm doar la AFIA din România care au contracte de administrare cu SIF1 şi/sau SIF4, avem de-a face cu următoarele:

1) SAI Muntenia Invest S.A.

2) SAI Broker S.A.

3) SAI Certinvest S.A.

4) SAI Star Asset Management S.A.

5) SAI Swiss Capital Asset Management S.A.

Cunoscătorii din piaţa de capital deja îşi pot face calcule că avem de-a face practic cu majoritatea administratorilor de fonduri din România care se ocupă cu acţiuni. Pe scurt, se pare că, sub atenta "supraveghere" a ASF majoritatea administratorilor de fonduri care se ocupă cu acţiuni au ignorat existenţa unei legi în vigoare de peste 6 ani.

Aceşti administratori s-ar fi înfruptat, alături de domnul Drăgoi şi colaboratorii săi, în a se vota între ei (în plin conflict de interese) pentru a scoate bani din SIF-uri pe comisioane, salarii, bonusuri, acţiuni gratuite etc. Se pare că aceşti administratori ar fi sifonat SIF-urile, dar nu într-un cadru legal, nici la limita legii, ci prin încălcarea ei.

Surse din piaţa de capital arată că SAI Muntenia, în calitate de AFIA la SIF4, a plătit la SAI Swiss Capital un comision de administrare aberant de 12,55% pe an, iar SAI Swiss Capital a votat în adunările generale pentru comisionul de administrare de peste 20 milioane lei al SAI Muntenia. Aceleaşi surse citate susţin că Nicuşor Marian Buică, directorul SAI Muntenia, din această sumă de peste 20 milioane lei pe an, ar încasa personal câteva sute de mii de euro pe an, iar o mare parte din cei 20 milioane lei ar fi trimisă ca dividende la SIF1, administrată de şeful său, Bogdan Drăgoi. Iar domnul Drăgoi de asemenea s-ar premia anual cu sute de mii de euro în salariu, bonusuri şi acţiuni gratuite. În consecinţă, cei doi n-ar avea să-i mulţumească pe investitorii SIF1 sau SIF4 atât timă cât în calitate de administratori de fonduri (AFIA) se votează între ei în plin conflict de interese.

Ce nu explică nimeni, nici conducerile SIF-urilor respective, nici Autoritatea de Supraveghere Financiară este că toţi banii plătiţi către aceşti administratori de fonduri sunt suportaţi de adevăraţii proprietari ai SIF-urilor, adică de către acţionarii care n-au mai primit ani de zile dividende de la SIF1 sau SIF4.

Având în vedere complexitatea încrengăturilor, putem să înţelegem de ce ASF nu răspunde (încălcând legea care o obligă să răspundă în 30 zile) la sesizările AISIF sau ale investitorilor individuali. Probabil cei de la ASF nu ştiu cum să procedeze ca să iasă ei basma curată. ASF pare să fie într-o panică.

ASF nu poate să spună că legea 74/2015 sau regulamentul UE 231/2013 nu se încalcă pentru că lucrurile par să fie mult prea evidente.

Şi este vorba de conflicte de interese, numeroase, create şi întreţinute în mod intenţionat, cu scopul clar de a sifona SIF-urile, cu comisioane de administrare, salarii, acţiuni gratuite şi tot felul de alte beneficii.

Indiferent cum sunt prevederile legii 74/2015 sau ale regulamentului UE 231/2013, ele există şi produc efecte juridice de nişte ani.

Normal este ca acum ASF să-şi ia rolul în serios şi să evalueze fiecare AFIA în parte şi să vadă care n-a respectat legea. Nu numai că legea trebuie respectată de acum înainte dar şi prejudiciile cauzate acţionarilor prin încălcarea legii trebuie recuperate.

Rezolvarea problemelor SIF-urilor, cu încrengăturile lor cu SAI-urile, ar putea fi un lucru foarte pozitiv pentru piaţa de capital şi pentru toţi investitorii. De fapt eliminarea aşa-numite căpuşări a SIF-urilor ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla bursei noastre. SIF-urile, ca şi toate celelalte companii cotate, trebuie să ajungă să fie administrate corect, în beneficiul investitorilor, exact aşa cum prevede legea 74/2015, sau conform textului adresei ASF 17418/17.12.2021. Nu se poate ca acţionarii să fie ignoraţi de autorităţi în timp ce nişte administratori de fonduri se premiază anual cu sume exorbitante, în plină încălcare a prevederilor legale. Bogdan Drăgoi, Nicu Buică sau noul şef de la SIF Oltenia, Sorin Cioacă, au câştiguri anuale mult mai mari decât guvernatorul BNR sau cei mai importanţi preşedinţi de bănci din România. O situaţie complet ilogică!

Dacă tot suntem parte din Uniunea Europeană trebuie să şi respectăm nişte reguli corecte de piaţă care oferă protecţie investitorilor.

NOTĂ:

Am încercat să aflăm opinia oficială a Autorităţii de Supraveghere Financiară în legătură cu motivele trimiterii scrisorii respective către administratorii de fonduri de investiţii. Din păcate, ASF nu ne-a răspuns până la închiderea ediţiei, la solicitarea trimisă anul trecut la finalul lunii decembrie.

Am trimis o adresă asemănătoare şi către Asociaţia Administratorilor de Fonduri, condusă de Horia Gustă, în calitate de preşedinte. În adresă, l-am întrebat pe Horia Gustă dacă are cunoştinţă sau informaţii în legătură cu faptul că anumiţi administratori ar fi încălcat prevederile legii 74/2015 sau ale regulamentului UE 231/2013.

AAF ne-a trimis următorul răspuns:

"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă rugăm să vă adresaţi Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru explicaţii referitoare la transmiterea de adrese către administratorii de fonduri de investiţii. În ceea ce priveşte respectarea unui anumit cadru legal vă precizăm că doar A.S.F. exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra societăţilor de administrare a investiţiilor şi administratorilor de fonduri de investiţii alternative în conformitate cu dispoziţiile OUG 93/2012".

Cu alte cuvinte, toate drumurile duc la ASF, instituţie care oferă răspunsuri bizare, emite adrese în urma unor sesizări sau refuză să dialogheze cu presa incomodă.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Jos pălăria domnule Marinescu! Asta înseamnă presă, nu preș. De pe urma unor astfel de mizerii șefii ASF qr fi trebuit de mult să-și dea demisia, sau chiar să fie arestați, la cât rău au făcut, mai ales în piața RCA.

    1. Aceeași ciorba reîncălzita de 3 ani...

      Tu nu vezi document din decembrie 2021?

      Treaba cu încălcarea legii e că stă ca Sabia lui Damocles deasupra capului. Pentru că cei implicați nu știu niciodată când cade. De asta trimite ASF scrisori, speră să se acopere așa. Ei știu bine ce se întâmplă.

      Nu e ciorba, e o supa proasta de oase

      Încălcarea legii e confirmata dr judecători, nu de diverse personaje direct interesate

    Am si eu rugaminte, se poate? Puteti sa afisati textul de lege in care conflictul de interese este dezincriminat penal?!! E cam din anul in care au zburat.o pe Koveshi din functie! Asa ca toate zbaterile astea zic ca sunt aiurea!

    1. Da.

      Confunzi conflictul de interese in exercitarea functiilor publice cu conflictul de interese in piata de capital.

      Du-te si studiaza! 

    Acești dinozauri ceaușiști au găsit - ei și progeniturile lor - o vacă de muls - fondurile de investiții și fostele societăți din comerțul exterior ghidonate de secu. Cu puțin ajutor de la legiuitor și cu mai mult sprijin de pe coridoarele tehnice din parchete au reușit ă bage paiul în citronada altora și intenționează să o soarbă până la ultima picătură. Ce are securistul mai scump pe lumea asta? Paiul cu care soarbe în neștire din băutura altora. De aia li s-a și urcat la cap... ca niște animale lacome ăștia beau mai mult decât pot duce (pe la DIICOT, pe la complici desigur)

    Cum se combate jaful? Cu ceai de mușețel! Succesuri!

    Este strigator la cer ce se intampla cu aceste SIF-uri si cu ASF-ul care vegheaza.

    Oare redactia voastra ar putea cere un punct de vedere despre aceasta situatie direct DNA si/sau DIICOT?

    Ma intreb cat de departe ar putea merge protectia acestor infractori... 

    Ever/ Sif2 a preluat reteta...Fonduri bidon care detin actiuni cu bani de la Sif si voteaza gratuite pt admnistratori peste1% din Sif premiere pe anu trecut...

    Nu e de mirare ca actiunea urmeaza traiectul Sif1... 

    1. Astia cu grupul BT de fapt conduc Sif 3(Transilvania Investments Alliance S.A) si au franciza de la ever.

      Aprobarea schimbării denumirii societăţii din Societatea de Investiţii Financiare  

      Transilvania S.A. în Transilvania Investments Alliance S.A.

      Aici putem include si actiunea BVB in categoria sifurilor ca doar ei o controleaza de fapt si drept.

      Corect. SIF1, SIF4 și SIF5 sunt sifonate mai pe stil Lakis (infracțional și la vedere) iar SIF2, SIF3 și BVB sunt sifonate mai cu bun simț.

    Oare ceea ce fac cei de la SIF-uri nu este copiat si de multe alte societati listate pe bursa noastra? Nu cumva acelasi lucru este si faptul ca de vreo 2-3 ani, la din ce in ce mai multe societati, se practica asa zisul stock option plan? Un mod prin care toti actionarii acelor societati, exceptandu-i pe cei din Consiliile de Administratie si conducerile companiilor care beneficiaza de acest plan, sunt pagubiti prin cumpararea din fonduri proprii, de pe piata, a actiunilor care urmeaza a fi date, gratuit (incorect, zic eu,fiindca in SUA, de unde a plecat ideea, acestea actiuni sunt acordate celor amintiti mai sus, contra cost, cei drept la un pret cu discount fata de cel de pe piata), pentru, vorba vine, incentivarea (in limba romana nu mai exista cuvintele stimulare, motivare, ori incurajare) celor carora le sunt acordate. Iata un mod, din ce in ce mai des utilizat, de spoliere a actionarilor respectivelor sociatati. Uitati-va, numai, cum arunca viitorii beneficiari ai acestui "stock option plan" cu actiunile detinute in piata, dupa ce in adunarile generale ale actionarilor s-a aprobat acest plan. Ce parere aveti despre acest lucru? Este oare corec?

    1. Nu e corect.Ar trebui reglementate premierile SOP.

      Aici nu e SUA,e legea junglei si a smecherilor din Consiliile de Administratie si conducerile acestor firme,culmea si cotate la BVB(aproape toate,cu foarte mici exceptii).

      Nu le ajung salariile uriase si tot felul de bonusuri,iar daca printr-o minune mai fac si profit il rezolva si pe ala doar pentru ei prin cumpararea de actiuni iar apoi le toarna la orice pret(ca doar is primite gratis) la saracii fraieri care au avut curajul prostesc sa investeasca in firmele acestor ,,speciali''. 

      O parere proasta si nu este corect pentru ceilalti actionari sa beneficieze doar unii care se cred jmecheri din conducerile companiilor.

      De vreo 2-3 ani tot am spus despre aceste SOP-uri ca nu aduc nici un beneficiu celorlalti actionari. 

    Face ce face ASF și tot cu bată in balta. Ce sens are poliloghia asta trimisa aiurea in loc sa verifici faptele concret și constant. Ridicolul nu mai are limite .

    1. Ridicolul nu dar tu ai. Se vede din avionul lui ala care are aceleași probleme ca tine, dar nu îl ajuta neuronul

    ...

    Compa a rascumparat 3% pt a acorda gratuit conducerii executive si CAului, pe baza unor criterii stabilite de catre CA. Ei au propus, ei au aprobat in AGA, ei sunt beneficiarii.

    1. De aia actiunea se tranzactioneaza la P/ BV=0,3!

      Face concurenta la discount cu Sif1... 

      Cei de la butoane din conducere vor vedea ca totul se va intoarce impotriva lor,nu va mai cumpara nimeni actiuni la aceste societati si ei nu vor mai avea pe cine sa fraiereasca si sa le ia banii investitorilor creduli.

      Doar ca atunci vor stii sa dea si dividende fiind doar ei intre ei,astfel ca iar vor prinde investitori creduli...si tot asa...din nou plan de actiuni gratuite si descarcare la fraieri.

      Ei vor fi tot timpul cu banii,investitorii cu paguba. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb