Protestatarii libanezi atacă băncile după ce parlamentul nu a reuşit să aleagă preşedinte

T.B.
Internaţional / 17 iunie 2023

Protestatarii libanezi atacă băncile după ce parlamentul nu a reuşit să aleagă preşedinte

BEIRUT: Protestatarii au vandalizat faţadele mai multor bănci şi au incendiat cauciucuri într-o suburbie, la aproximativ 8 km est de Beirut, joi, frustraţi că li s-a interzis accesul la banii lor, conform arab news.ro.

Atacurile au vizat sucursalele Bank Audi, Bank of Beirut şi Byblos Bank din Sin El-Fil din Muntele Liban. Soldaţii şi forţele de securitate internă au fost dislocaţi la mai multe bănci din Beirut de teama unor atacuri similare.

Alte grupuri au protestat în faţa Moscheei Al-Amin din centrul oraşului Beirut, ridicând bannere care condamnau orice încălcare a fondurilor lor şi acuzând sistemul judiciar de corupţie.

Ei au cerut restituirea banilor lor şi au cerut ca guvernatorul băncii centrale Riad Salameh, asociaţia băncilor şi orice alţi oficiali implicaţi în corupţie să fie aduşi la răspundere.

S-a alăturat protestatarilor Issam Charafeddine, ministru interimar al strămutaţilor, care reprezintă Partidul Democrat Libanez condus de Talal Arslan, un aliat al Hezbollah-ului şi al regimului sirian.

Protestele au avut loc la doar 24 de ore după ce parlamentul libanez nu a reuşit să aleagă un preşedinte pentru a 12-a oară.

Un observator politic, care a cerut să nu fie numit, a spus că protestele de pe străzile din zona predominant creştină au un mesaj politic.

"Protestarea în faţa sucursalelor băncilor are ca scop trimiterea unui mesaj politic de presiune asupra opoziţiei, care îl refuză pe candidatul Hezbollah, Suleiman Frangieh, la preşedinţie", a spus el.

Proteste similare au avut loc după fiecare sesiune de vot, a adăugat el.

Hassan Moghnieh, şeful Asociaţiei Deponenţilor din Liban, a declarat pentru Arab News: "Ne-am abţinut să ieşim în stradă pentru a nu fi acuzaţi că suntem motivaţi politic.

"Astăzi, nu ştiu de ce acest grup, care aparţine unei alte adunări de deponenţi, a ieşit în stradă. Erau formaţi din cel mult 50 sau 60 de persoane, în timp ce numărul deponenţilor din Liban depăşeşte 2 milioane. Prin urmare, există întrebări despre partidul care mobilizează strada la un moment dat, mai ales având în vedere că nu au fost emise noi directive de către banca centrală cu privire la depozitele îngheţate şi situaţia rămâne aceeaşi."

Libanul se confruntă în prezent cu o polarizare intensă, deoarece forţele politice se aliniază în cadrul a două tabere care seamănă cu alianţele anterioare din 8 şi 14 martie.

Forţele politice creştine cu interese conflictuale s-au reunit pentru a susţine un singur candidat, Jihad Azour, în opoziţie cu candidatul Hezbollah şi cu Mişcarea Amal, cunoscută şi ca duo-ul şiit.

Diverse partide concurează pe baza formulei majoritare şi minoritare.

Deputatul Bilal Abdullah a declarat pentru Arab News: "Ceea ce s-a întâmplat în timpul sesiunii de vot a luat o întorsătură mai periculoasă decât o realiniere între forţele din 8 şi 14 martie. A căpătat o dimensiune sectară. Este nevoie de o schimbare de direcţie şi de o revenire la un dialog serios între parlamentari.

"A doua zi după sesiunea de vot s-a limitat la analiza cine a votat pentru cine şi cine a trădat pe cine. Rezultatele votului au contrazis ceea ce anticipaseră forţele politice.

"Perioada următoare va fi petrecută trecând timp în timp ce vacuumul prezidenţial continuă."

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat dezamăgirea faţă de eşecul de a alege un preşedinte.

"Suntem îngrijoraţi de faptul că membrii parlamentului au părăsit camera pentru a preveni alte runde de vot, pentru a refuza cvorumul", se spune.

"Credem că liderii Libanului şi elitele lor trebuie să înceteze să-şi pună propriile interese şi ambiţii deasupra oamenilor din ţara lor."

Deşi parlamentul este programat să ţină o sesiune luni, acesta nu este pentru a alege un preşedinte, ci va fi o sesiune legislativă.

Abdullah a spus: "Acest pas vine în cadrul legiferării din necesitate. Parlamentul trebuie să adopte o propunere de lege pentru deschiderea de credite în bugetul 2023 pentru a plăti salariaţii angajaţilor din sectorul public împreună cu ajutorul, întrucât guvernul interimar nu poate aproba această chestiune."

Ministerul Finanţelor a anticipat emiterea legii anunţând "plata ajutorului temporar pentru militari, echivalent cu trei salarii pe luna mai, şi pentru personalul militar şi civil pensionat, echivalent cu şase salarii pentru lunile mai şi Iunie. Ajutoarele vor fi transferate angajaţilor din administraţia publică începând de vineri", a spus el.

Incapacitatea statului de a plăti salariile a stârnit panică în rândul lucrătorilor din sectorul public şi al armatei în ultima săptămână, potrivit arab news.ro.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Consecinta directa a incercarii "democratizarii occidentale fortate",

    a lumii arabe ,care nu prea intelege si doreste "stat de drept occidental"  

    1. liban libia siria … si altele afganistan … au avut pib real si bula de pret in aur prabusite… si europa a avut….

      romania ,legata pe petrol si cu printre primele banci centrale din lume legata pe bonduri internationale cu usa…. 

      pibul libanului a cazut pentru ca nu au ca procent din pib servicii / servicii financiare / intermediere financiara internationala …. au pib bazat pe intern intermediere pret comoditati. 

      romania a mai avut pib real deflat in pret aur in 19-8-1921 spre 30 si cv pana in 40 plus minus… pe urma pib real inflat iar in pret comoditati aur pana in 1971 (da exact cu nixon si dolarul) urmat de un crash sever in trepte pana in 80-82 cu revenire scurta si iar crash final pana in 92-94… - unde au fugit dolarii vechi din tara … rezervele valutare au fost stiut ciordite… pe urma platind datoria prin sacrificu am avut cv ani de creditori net si am dat startul la alta intrare speculativa de valuta externa pentru ca leu intern tare real - chiar daca in piata se adunau zeroruri in coada intre 94-99… urmat de anii 2000 formare bula pib in comoditati pana in 2007 si crashul aferent ce anunta ca economia se afla in faza de tranzitie - adica nu putea sustine intern bula de pret pentru ca ii lipseau noile capacitati productie etc ca sa ruleze dobanda la dobanda … asta adus la alt crash pana in 2009-2010-2011… deflarea finala ce a atins de 2 ori minimul din 90-92 idem cu 2010-2012… = credit crash… 

      acum romania iar umfla creditul … atat timp cat capacitatile nu dau rateuri … bula urca la deal… problema e ca rata de economisire ca procent din pib tot scade pe long - costul tot creste - generatia productiva tot imbatraneste si da rateuri in randament productivitate cost si tinerii se tot lasa asteptati sa ii schimbe pe batranii scumpi din piata… la intersectarea celor doua generatii o sa avem alt crash sever…(nu acum cv mai in fata). Crasul vine istoric dupa scumpiri violente; deci scumpiri pe rol inca… urmat in fata de dus rece - deflatie. 

      ps: vezi cel mai bine bulele de pret a burselor din fiecare tara in cantitate aur / sau imobiliarele in pret cantitate aur = ala e indicatorul suprem al bulelor si crizelor reale ce urmeaza. 

      Al indicator bun: valute tari prezente in aur = anunta in fata criza groaznica in tara reapectiva si atac valutar speculativ! - govul/detinatorul de inprimerie valuta tare va fi fortat de conjunctura sa ii dea cu diluare moneda saracind abrupt populatia si ridicand abrupt politicile de taxare! 

      s c cret 

      s c cret 

      e pibul real deflat in cantitate aur!

      a fost atac speculativ- caci aveau bula de pret pib in cantitate aur - deci erau prea scumpi/tari in pret comoditate! 

      idem a avut si romania intre 82 si 92…. pib deflat in cantitate aur si bula pret trecuta deflata in pret comoditate aur. 

      s c cret 

      Luati-l in redactie fratilor, omu sufera de el prea mult, macaneste ca un expert la toate articolele.......

      s c rect 

      Gross Domestic Product for Lebanon in USD GOLD GRAMS - arata de mult crahs

      cu lag  

      Gross Domestic Product for Lebanon - si nominalul 

      ai acces la grafice sunt publice facute de mine! 

      Property Prices Index for Japan in USD GOLD GRAM 1970 2022- boomul generatiei si crashul generatie! 

      Berkshire Hathaway BRK-A Stock Price in GOLD Gram USD Jun 1980 Jan 2023 - inca in balon! 

      Market Price in pib nominal pib real pig in gold price 

      APPL Stock Market Index Price in GOLD Grams USD Jan 1981 Jan 2023 - bubble! 

      he Market Cycle The Dow to Gold Ratio on liniar scale feb 2023 

      US Market Historical Economic Data 

      Real Estate to Gold Ratio 

      Stocks to Commodities Ratio 

      S&P 500 Dividend Yield 

      Dow to Gold Ratio 

      Stocks to Real Estate Ratio 

      Federal Debt to GDP 

      Home Price to CPI Ratio 

      M2 Money Supply Growth vs. Inflation 

      ai acces la date cunstruieste-ti singur combinatiile de cauza efect! 

      ai acces si la pib real romania 1915-1918 pana in 19140 45- marea deflatie urmat de alt boom de generatie cu populatie batrana mai putina ca amprenta economica ... alta ideologie si alt boom pana in 71 (pib real in pret aur) urmat de alt crash ... si lag in pib real nominal exprimat ce incepe crashul in 80 si cv pana in 90 si cv.... 

      BTCUSD Bitcoin US Dollar Grams Of GOLD Jan 2012 Jan 2023 - bula btc in 1 si cv kg de aur cand petrolul mergea la negativ... ma intreb oare cata utilitatea avea petrolul si cata utilitate avea btcul in acel moment - se numeste tranzactionare asimetrica! 

      1 btc 1 si cv kg de aur in timp ce 1 baril dat moca... care ave autilitate reala si care avea speculativa!... dar nu e mai bine sa facem hipe pe speculativ in timp ce chiorii nu var pretul ieftin... e mai buna naratiunea pe bursa *ca un intreg nu situl; a fost hipe international pe toate bursele) la btc in loc sa se faca naratiune la petrol in descedent si negativ ca sa fie cumparat de "investitrii" pe care pretinde ca ii reprezinta 

      USA 10y - 3 Month Treasury and Coincindent Index 

      Never let a good crisis go to waste! - WC 

      ia vezi in liban un indicator care nu se face public: Liban GDP deflated by iternal nominal Hyperinflation GOLD !!! pam pam... romania 90 venim! sau romania 34-40 veni... chiar si 47 marea fomita! - distrugere totala capacitati si rute vechi! un nou inceput: la inceput cel de sus a creeat pamantul, pe urma animalele, si etc.. si la sfarsit a pus iar omul... ca omul prin noile cunostinte sa aibe criza sa protejeze si sa inmulteasca. cuvantul suprem "inmulteasca" a creste; a adauga valoarea!!! 

      Cel de sus lasa oamenii sa conduca alti oameni ca sa le si sa ii inmulteasca, adauge valoare, creasca -proteja! nu jefui nu minti - nu a omite lucruri -a nu scoate din context lucruri!! 

      s c cret 

    ce frumos se bucura libanezii de binefacerile democratiei semanate de puterile europene. si apoi se mira lumea ca apar tot felul de dezaxati ce omoara nevinovati prin piete occidentale.

    ipocrizia marilor puteri nu are limite. 

    1. libanul este prabusit de amanarea politicilor de schimbare economica si ideologica in timp ce piata reala dadea de mult semne de schimbare!

      libanul asista la crashul generatiei! 

      conducatorii (vechi) ai libanului au fugit cu "aurul/valutele tari) si au lasat tara sa cada prin amanarea de reforme necesare tarii! 

      prabusirea libanului nu se putea amana... asa cum mai multe state au avut "prabusire" ! 

      amanarea reformelor economice -nevoilo reala ale oamenilor - va propaga o ruptura sociala intre cei ce au prea mult si cei ce nu au deloc sau prea putini! 

      de fel fiecare ruptura se intampla can o pondere mare de generatie veche si imbatranita cu ideologii politice economice religioase culturale invechite domina inca piata si tin captiv sau directionat capitalul intr-o singura directie in timp ce alta generatie tanara incepe sa puna amprenta in piata si incepe sa conteste vechiul in fata noului. 

      Noului -a ceea ce viseaza de mici ca vor dori cand sunt mari; noului a ceea ce vor sa realizeze cand incep sa creasca dar nu pot sa indeplineasca cele necesare din cauza blocajelor "birocratice/ politicilor vechi" ce ingreuneaza transferul "bogatiei/averii" intre generatii. CEi tinerii vor fi fortati sa isi creeze propia economie si treptat sa inlature tot ce e vechi de la batranii ce au dominat ciclul trecut! 

      Tinerii vor incepe sa inteleaga mai bine contextl economic global prin relationare si migrare directa cu terte piete total difertie sau diferite procentual ca pondere in pibul lor fata de pibul trecut (rute comerciale si balante economice in schimbare grava). 

      Ipocrizia este la vechii conducatori ce au fugit fara sa faca ce trebuia facut! 

      s c cret 

    Recomand Guvernului Romaniei sa intre in aceasta piata si sa isi stabileasca noi rute comerciale!

    Recomand creditarea masiva a libanului de catre guvernul Romanieie! 

    Stim ca Libanul a mai dat cv teapa romaniei la cv banuti la crashul lui Nicu; dar liban e acum in postura romaniei din 87-92! Deci libanul merge ata short cat si long speculat daca guvernul romaniei este dispus sa astepte ca investitia sa prinda crestere in 15 20 de ani! 

    Libanul ramane in deflatie inca 5-8 ani minim (in albie)...  

    Mai tine minte cineva Ucraina cand a cazut abrupt in deflatie in 2014 si prabusirea CDSurilor si a terenurilor?! 

    Mare distractione si acolo! 

    s c cret 

    Ce se intampla si va intampla in Liban - se potriveste bine aceasta postare " MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR: "România a avut şi inflaţie de 200 - 300%, deci mai rău poate să fie"

    F.D. 

    Bănci-Asigurăr i / 9 august 2022" - inflatie in deflatie (romania 87 90 si cv)ca sa se salte economia din deflatia lunga si sa se spele creditul datorat prin saracirea populatiei . 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb