Actualizare 13:31
Circa 100 de membri ai sindicatului din educaţie Spiru Haret au protestat astăzi, în intervalul orar 11:00 - 13:00, în faţa Ministerului Educaţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului de învăţământ, potrivit Agerpres.
Protestatarii au sunat din vuvuzele şi au agitat pancarte pe care scria "DA, educaţiei, NU indiferenţei!".
Preşedintele sindicatului Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat: "Protestăm din cauza faptului că în ultima vreme Ministerul Educaţiei a dispus nişte măsuri, fără niciun fel de consultare a partenerilor de dialog social. Ţinând cont că în momentul de faţă costurile standard sunt subdimensionate, Ministerul Educaţiei a dispus trimiterea inspectoratelor şcolare din unităţile de învăţământ să se încadreze în aceste costuri, care v-am spus, sunt insuficiente pentru funcţionarea, în condiţii normale, a unităţilor de învăţământ. Ce a însemnat acest lucru? Comasări de şcoli, comasări de clase, avem clase în momentul de faţă suprapopulate, cu 30-35 de elevi, structuri şcolare care vor dispărea din mediul rural, probleme legate de funcţionarea colegiilor naţionale, care au o resursă umană, cu grad ierarhic I, sau doctorat şi vechime, categoric banii nu ajung pentru asigurarea funcţionării acestor instituţii, iar atunci este clar, lucrurile nu sunt făcute în interesul elevilor, nu sunt făcute în interesul învăţământului românesc şi trebuie stopate".
De asemenea, acesta a precizat că sindicatul a decis retragerea din Comisia de Dialog Social, deoarece "acolo lucrurile se desfăşoară pur formal".
--------
Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" va picheta, astăzi, Ministerul Educaţiei, în semn de protest faţă de comasările de clase şi de unităţi de învăţământ şi faţă de nerespectarea prevederilor legale privind drepturile salariaţilor din învăţământ.
Sindicaliştii solicită creşterea alocărilor bugetare pentru educaţie şi un dialog social real.
Pichetul este programat de la ora 11.00, în faţa Ministerului Educaţiei, informează News.ro.
"Acţiunea noastră urmăreşte: blocarea comasărilor abuzive de clase, grupe şi unităţi de învăţământ; respectarea prevederilor legale privind drepturile salariaţilor din învăţământ; dialog social real în educaţie; creşterea alocărilor bugetare pentru educaţie reflectate în special în costul standard per preşcolar/elev", precizează sindicatele din Educaţie.
Sindicaliştii anunţă, de asemenea, că s-au retras din toate structurile de dialog social de la nivelul ministerului, "până la momentul în care instituţia va înţelege că un dialog social real presupune transparenţă, comunicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2018, 16:08)
toata lumea stie ca neoficial chiar sindicatele si-au dat girul.