"Prudenţa", cuvântul de ordine în factoring

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 5 noiembrie 2010

"Prudenţa", cuvântul de ordine în factoring

Bogdan Roşu, "Next Capital Finance IFN": "După scăderea factoringului de 25-30% din 2009, urmează o creştere uşoară"

Piaţa de factoring a scăzut cu 25-30% anul trecut, comparativ cu 2008, până la valoarea de 1,1-1,3 miliarde de euro, potrivit lui Bogdan Roşu, directorul general al companiei "Next Capital Finance IFN".

"Pentru 2010 previzionăm un nivel al pieţei uşor crescut comparabil cu 2009", ne-a spus acesta.

Factoringul reprezintă finanţarea facturilor pentru obţinerea rapidă de numerar, prin cesionarea lor unor companii de profil.

Reprezentantul "Next Capital Finance IFN" ne-a explicat că scăderea din 2009 a fost rezultatul mai multor factori, printre care: căderea pieţei imobiliare, devalorizarea garanţiilor (şi, implicit, reducerea sau chiar anularea facilităţilor de credit de care dispuneau IMM-urile, fapt care a determinat blocaje de cash flow şi incapacitate de plată).

Totodată, înmulţirea cazurilor de neplată a creditelor, precum şi a insolvenţelor, a eliminat multe IMM-uri din categoria debitorilor eligibili.

De asemenea, scăderea apetitului asiguratorilor pentru riscul de credit şi înăsprirea condiţiilor de asigurare, precum şi dispariţia creditului retail (care a dus la scăderea producţiei, a importurilor, a serviciilor şi la restrângerea activităţii firmelor) sunt alte câteva elemente care au condus la scăderea pieţei de factoring, ne-a explicat Bogdan Roşu.

"Companiile de factoring şi băncile sunt foarte prudente în selectarea clienţilor"

Companiile de factoring şi băncile sunt, în continuare, foarte prudente în selectarea clienţilor şi a debitorilor acceptaţi, precum şi în ceea ce priveşte limitele de credit acordate, susţine Bogdan Roşu, adăugând: "Întrucât au fost înregis-trate, încă din toamna lui 2008, des-tul de multe credite neperformante, cuvântul de ordine în majoritatea domeniilor de activitate, dar mai ales pentru creditori, a devenit < prudenţa >.

Toţi creditorii şi-au luat măsuri de siguranţă suplimentare, corespunzatoare unui mediu economic instabil şi unei crize economice profunde şi prelungite."

Bogdan Roşu spune că, în acest an, "Next Capital Finance IFN" a preferat să renunţe la anumite contracte noi, decât să-şi asume riscuri suplimentare, pentru a menţine un nivel de provizioane rezonabil.

"Din fericire, în 2010, continuând politica de creştere prudentă din trecut, suntem în situaţia de a nu avea sume nerecuperate. În plus, lucrăm cu < EOS KSI România >, firmă specializată în colectarea creanţelor, astfel încât am reuşit să recuperăm mare parte din creditele neperformante din trecut. Pentru cazurile actuale de întârzieri la plată, avem acţiuni sau planuri de plăţi în derulare".

Reprezentantul "Next Capital Finance IFN " consideră că, în cazul analizei unei cereri de finanţare a facturilor, nu sunt relevante doar dimensiunea şi vechimea companiei, evoluţia cifrei de afaceri sau a profitabilităţii, ci mai ales potenţialul afacerii, relaţiile comerciale solide şi bonitatea debitorilor.

Cererea pentru factoring, în creştere cu 20-25% pentru "Next Capital Finance IFN"

Cererea pentru servicii de tip factoring a crescut cu 20-25% pentru "Next Capital Finance IFN" în 2010 faţă de 2009, ne-a spus Bogdan Roşu.

Acesta ne-a explicat că, dacă înainte de sfârşitul lui 2008, societăţilor de factoring şi băncilor le era destul de greu să-i convingă pe clienţi să accepte o finanţare, începând din 2009, multe companii, în special IMM-uri, şi-au îndreptat atenţia spre metode alternative de finanţare, nelegate neapărat de garanţii materiale, ci de evoluţia afacerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb