PSD a pierdut termenul de contestare a legii bugetului de stat la Curtea Constituţională - termen care a expirat sâmbăta trecută - dar social democraţii analizează dacă "sunt suficiente elemente de ilegalitate" în actul normativ pentru a îl ataca în contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, a declarat, ieri, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Liderul social-democrat a precizat că legea bugetului de stat poate fi atacată în contencios administrativ de "orice persoană interesată".
Afirmaţia lui Marcel Ciolacu este falsă, atât timp cât legea nu este un act administrativ pentru a putea fi atacată în procedura indicată de către liderul PSD. Conform legii contenciosului administrativ, numai actele administrative pot fi contestate în această procedură.
Conform articolului 2, aliniat 1, punctele c şi d din legea contenciosului administrativ, actul administrativ este actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publică în vederea executării ori a organizării executării legii, dând naştere, modificând sau stingând raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, în sensul prezentei legi, şi contractele încheiate de autorităţile publice care au ca obiect:
- punerea în valoare a bunurilor proprietate publică;
- executarea lucrărilor de interes public;
- prestarea serviciilor publice;
- achiziţiile publice.
Acelaşi text arată că actul administrativ-jurisdicţional este actul juridic emis de o autoritate administrativă cu atribuţii jurisdicţionale în soluţionarea unui conflict, după o procedură bazată pe contradictorialitate şi cu asigurarea dreptului la apărare.
La litera e a aceluiaşi articol se stipulează că procedura de contencios administrativ este activitatea de soluţionare, de către instanţele de contencios administrativ competente potrivit legii, a litigiilor în care cel puţin una dintre părţi este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, în sensul prezentei legi, fie din nesoluţionarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.
Cu alte cuvinte, în procedura respectivă nu poate fi atacată legea bugetului de stat aşa cum susţine liderul PSD, ci pot fi contestate doar hotărârile de guvern care aplică dispoziţiile acestei legi.
Marcel Ciolacu a mai spus că PSD va depune miercuri şi joi plângeri la Parchet, în legătură cu Anexa 7.03 din legea bugetului, prin care 360 milioane lei au fost direcţionaţi direct doar către primăriile conduse de membri ai coaliţiei de guvernare.
"Ştim foarte bine că nu există documente care ajung pe masa prim-ministrului pentru a fi probate în şedinţa de Guvern (..) dacă nu sunt fundamentate. Anexa 7.03 atribuie fonduri din bugetul naţional numai administraţiilor conduse de către reprezentanţi ai PNL, USRPLUS sau UDMR. Nu s-a întâmplat acest lucru niciodată în 30 de ani în România. Dorim să ştim clar de la Procuratură, dacă Guvernul nu a putut să ne lămurească, cine a justificat alocarea acestor fonduri", a declarat preşedintele PSD.
Amintim că săptămâna trecută, atât prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, cât şi deputatul social-democrat Daniel Suciu afirmau că bugetul de stat pentru anul în curs are "vicii de neconstituţionalitate", din cauză că ar avea prevăzută finanţare bugetară atât pentru ministere desfiinţate, cât şi pentru cele "neînfiinţate", întrucât nu au fost aprobate hotărârile de guvern prin care se reorganizau instituţiile, şi din cauza anexei 7.03.