Oficiali ai PSD anunţă că nu vor renunţa la ministrul jus-tiţiei, Rodica Stănoiu, deşi, de trei ani, oficialii europeni atrag atenţia că reforma justiţiei trenează. "Reforma justiţiei este un proces îndelungat, care a început şi va mai continua cîţiva ani", a afirmat ieri, în cadrul conferinţei de presă a PSD, vicepreşedintele partidului de guvernămînt, Viorel Hrebenciuc. Domnia sa consideră că Rodica Stănoiu nu e responsabilă pentru tot ceea ce se întîmplă în jus-tiţia din România. "Nu tot ce se întîmplă în justiţie e rău. Trebuie regîndite atribuţiile minis-trului justiţiei, ale Parchetului, ale Consiliului Suprem al Magis-traturii, pentru eliminarea sus-piciunilor de intervenţie politică în actul judiciar", a explicat Hrebenciuc, răspunzînd semnalului lansat de parlamentarii europeni privind intervenţia politicului în justiţie.
Întrebat, dacă Rodica Stănoiu trebuie sau nu să îşi dea demisia, vicepreşedintele PSD a refuzat, "din colegialitate", să se pronunţe. "Stănoiu are o vină, că nu a reuşit să se facă înţeleasă şi să comunice mai bine în ce constă reforma în justiţie şi cum evoluează aceasta ", a spus liderul PSD.
Hrebenciuc a amintit că legea reorganizării judiciare se află deja în Parlament. "Nu cred că schimbarea doamnei Stănoiu ar fi o soluţie, acum cînd ne aflăm la finalul negocierilor la capitolul 24 privind justiţia. Doamna Stănoiu trebuie să fie mai atentă la implementarea acestor măsuri de reformă", a afirmat Hrebenciuc.
Reamintim că acuzaţiile la adresa ministrului justiţiei au venit atît din partea presei şi a opoziţiei, cît şi din interiorul PSD. Acuzaţiile au vizat lipsa de reformă din sistemul judecătoresc şi implicarea politicului în actul judiciar. Chiar şi viitorul cancelar al Guvernului, Alin Teodorescu, a acuzat lipsa de reformă în domeniul justiţiei. În replică, doamna Stănoiu a declarat că justiţia română este la nivelul celei europene.
Viorel Hrebenciuc a mai arătat că în urma semnalului tras de parlamentarii europeni, Guvernul va lua noi măsuri de combatere a corupţiei prin adoptarea unor noi acte legislative.