PSD şi Tudorel Toader pregătesc evaluarea lui Lazăr

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2018

Tudorel Toader şi Augustin Lazăr

Tudorel Toader şi Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr este unul dintre şefii magistraţilor din ţara noastră care au luat întotdeauna atitudine atunci când clasa politică şi guvernul s-au amestecat în activitatea puterii judecătoreşti şi sistemului judiciar.

Atitudinea procurorului general şi declaraţiile sale împotriva modului în care coaliţia majoritară PSD-ALDE a ales să modifice legile justiţiei şi legis-laţia penală, precum şi împotriva modului în care a fost cerută şi obţinută revocarea Laurei Codruţa Koövesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au creat nemulţumire în rândurile social-democraţilor. Liderii acestora pare că au dat ordin pe unitate ca asupra procurorului general să fie declanşat linşajul mediatic despre care vorbea, în urmă cu o săptămână, judecătorul Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristina Tarcea a spus: "Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la ÎCCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării".

Ieri au fost publicate articole de presă care se referă la averea personală a lui Augustin Lazăr şi la câţi bani a cheltuit ca şef al Ministerului Public, ca linşaj mediatic declanşat de presa de casă a coaliţiei PSD-ALDE. În acest context, ministrul justiţiei Tudorel Toader a făcut câteva declaraţii referitoare la procurorul general: "Sigur că, de-a lungul timpului, cred că a trecut un an şi ceva, a avut poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare, nu pe frecvenţa mea (...). Când spunea, spre exemplu, la CSM, a acreditat ideea faptului că evaluarea pe care am făcut-o eu, în baza căreia am declanşat procedura de revocare (n.r. - a fostului procuror-şef al DNA), ar fi nelegală pentru că un regulament al CSM prevede o altă metodologie. (...) Chiar atunci eram unul lângă altul în CSM şi l-am întrebat dacă afirmaţia este documentată sau nu. În sfârşit, nu conta răs-punsul, că oricum avea parti-pris-urile domniei sale. (...) Vă dau un răs-puns de principiu, general valabil: la oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării. Mă repet: la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării".

Ca şi cum finalul declaraţiei de mai sus nu era lămuritor, ministrul Tudorel Toader a reiterat ideea, ieri dimineaţă, spunând că nu a demarat procedura de evaluare a procurorului general, însă aceasta se va face la momentul potrivit.

"E la timpul viitor, întrebarea dumneavoastră rămâne fără obiect. Când se va pune problema, vă voi explica, aşa cum am făcut şi cu alte ocazii", a spus Tudorel Toader.

Referitor la sintagma "momentul potrivit", ministrul justiţiei nu a putut oferi nicio explicaţie pentru că, probabil, încă nu ştie când i se va cere, din punct de vedere politic, evaluarea lui Augustin Lazăr şi, eventual, revocarea sa din funcţia de procuror general.

Probabil din cauză că abia s-au stins reacţiile de pe plan extern privind revocarea lui Kövesi, iar liderii coaliţiei PSD-ALDE aşteaptă momentul ca oficialii de la Bruxelles şi de la Veneţia să uite ce s-a întâmplat în prima jumătate a anului.

Sau ministrul justiţiei aşteaptă un semn ca acela de la începutul anului transmis prin mesajul: "Tudorele, fă ceva!".

Numai că semnul a fost dat deja, de către autorul mesajului de la începutul lunii februarie: Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD.

Ştefănescu a declarat, ieri: "Eu cred că va face această evaluare. Tudorel Toader are tot sprijinul coaliţiei PSD-ALDE să aplice legea şi să ia decizii profesioniste, cum a fost cea cu candidaţii DNA. Decizia lui a fost foar-te bună, firească, de om specializat. Dacă vrea să facă şi o evaluare despre procurorul general, să o facă. Eu am spus de două ori că Lazăr trebuie revocat pentru două declaraţii extrem de periculoase pe care le-a făcut de-a lungul istoriei. (...) Am cerut public să îşi dea demisia. Aştept evaluarea".

Augustin Lazăr: "Procurorii convocaţi la comisii parlamentare de către inculpaţi de rang înalt"

Dar ce a declanşat această "cruciadă" social-democrată împotriva procurorului general Augustin Lazăr?

Vă prezentăm o parte dintre declaraţiile făcute de şeful Parchetului General de-a lungul ultimelor 12 luni.

În data de 8 decembrie 2017, Augus-tin Lazăr declara: "Noi suntem îngrijoraţi şi societatea civilă este îngrijorată. (...) În tot cursul anului 2017, Minis-terul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu, în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seamă într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă, a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului".

Declaraţia de mai sus a fost făcută în contextul în care comisia parlamentară de anchetă privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din anul 2009 a convocat-o în două rânduri pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, ca să explice de ce a fost în vila lui Gabriel Oprea imediat după închiderea urnelor.

În legătură cu acest subiect, Curtea Constituţională, condusă de fostul social-democrat Valer Dorneanu, a dat o decizie prin care stabileşte, pentru viitor, obligativitatea oricărui cetăţean de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă. Pe baza acestei decizii, Inspecţia Judiciară a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în privinţa refuzului şefei DNA de a se prezenta la comisie, iar CSM a decis că nu are de ce să o sancţioneze disciplinar pe Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul general nu a fost de acord cu revocarea lui Kövesi

Procurorul general Augustin Lazăr a fost unul dintre membrii CSM care a avizat negativ cererea formulată de ministrul Tudorel Toader privind revocarea Laurei Codruţa Kövesi. Reamintim că în acest caz revocarea s-a făcut fără să existe un aviz pozitiv de la CSM. Imediat după revocarea din 9 iulie, Augustin Lazăr a declarat: "Trebuie să vă spun că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi ele trebuie puse în executare. Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi exercite în continuare rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional. Este o situaţie sensibilă pe care o vedem în jurul nostru şi nu trebuie să o descriu eu. (...) Ceea ce se reproşează public acum activităţii DNA nu e în niciun caz incisivitatea şi anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete. Trebuie să fie şi procurori care să asigure echilibrul, să ia nişte măsuri înţelepte în acest moment sensibil".

Mai mult, deşi Secţia de Procurori din cadrul CSM stabilise ca, după revocare, Laura Codruţa Kövesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, Augustin Lazăr a decis că fosta şefă a DNA îşi va putea exercita mai bine atribuţiile în cadrul Parchetului General, la Serviciul de Îndrumare şi Control, unde se ocupă de strategia anticorupţie.

Probabil că gestul lui Augustin Lazăr a fost considerat drept unul de frondă de către Tudorel Toader şi de către liderii coaliţiei PSD-ALDE, care au decis că este cazul să ia atitudine împotriva procurorului general.

Augustin Lazăr, apărătorul independenţei justiţiei

Liderii coaliţiei PSD-ALDE probabil că s-au simţit deranjaţi şi de declaraţiile făcute de procurorul general după mitingul din 9 iunie, din Piaţa Victoriei, referitoare la ceea ce au spus Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Carmen Dan şi Gabriela Firea social-democraţilor care au participat la eveniment. Cei patru au atacat public decizia completului de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 8 iunie, prin care şeful PSD a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman.

Referitor la acest miting, Augustin Lazăr a spus: "Sunt un magistrat al Ministerului Public de peste 30 de ani. Nu am mai văzut niciodată, şi de aceea vă rog să priviţi cu foarte multă seriozitate, o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai auzit o ameninţare a distrugerii acestui presupus inamic. Prin urmare, zic eu, ar trebui să arătăm colegilor, să dăm un semnal. Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant, a înţeles ceea ce se întâmplă şi ei (magis-traţii - n.r.) vor să ştie: ei vor munci liniştiţi sub această cupolă ocrotitoare a garantului sau ei trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor să nu le cadă cărămizi de undeva din şantierul de construcţii?".

Totodată, Augustin Lazăr a criticat modificările aprobate în Parlament de coaliţia PSD-ALDE la legile justiţiei şi la legislaţia penală, fapt care se pare că i-a nemulţumit profund pe liderii politici ai celor două partide.

Se poate observa lesne acelaşi tipar, precum cel folosit în cazul Laurei Codruţa Kövesi: linşaj mediatic, evaluare, urmată de revocare.

Deocamdată, în cazul procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşat linşajul mediatic şi ministrul Tudorel Toader discută despe o evaluare la momentul potrivit.

PSD şi Toader pregătesc revocarea lui Augustin Lazăr?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Stimate domn, Augustin Lazăr e o nulitate absolută. Trecând peste faptul că a instrumentat acel dosar penibil cu „aurul dacic” furat - în fapt nişte bijuterii banale fabricate de un băiat isteţ care-şi găsise şi el o sursă de venit - nu mai rămânem decât cu dosarele în care l-a acoperit pe Iohannis. Astea-s singurele lui merite, la care mai putem adăuga următoarele:

    - venirea la conducerea Parchetului prin forţarea demiterii lui Niţu de către Kovesi(aici ar fi un dosar care-ar trebui să se termine cu puşcărie pentru Kovesi) 

    - luări de poziţie nedemne pentru un şef de Parchet 

    - acoperirea dosarului „Sufrageria lui Oprea” pentru protejarea lui Kovesi 

    - Intruziunea neconstituţională în activitatea legislativului 

    - mărirea nejustificată a fondurilor de protocol ale Parchetului(aici e alt dosar cu cântec). 

    În plus, pare absolut nepregătit, multe din declaraţiile sale trădând o necunoaştere a celor mai elementare principii ale dreptului.

    Dumnavoastră chiar credeţi că o asemenea nulitate face faţă poziţiei pe care-o ocupă? 

    1. Bănuiesc că, după aceleaşi considerente, eşti de acord şi cu acuzarea lui Iohannis de înaltă trădare pe care i-o pregăteşte PSD. Nu vă mai satură Dumnezeu, comuniştilor! Dar pe Dragnea nu vă gândiţi să îl zburaţi din partid pentru furtul de la TEL DRUM?

      nu o marioneta a penalilor deja condamnati in instanta.

      Da, Lazar nu e bun pentru coalitia infractorilor psd/alde. Lazar este un profesionist, un om integru. Lor le trebuie o slugă, precum T Toader sau unul cu minte de doua clase, precum Șerban, Nicolicea, Iordache. Vor să fure fără nicio teamă, de aceea caută o slugă sau un idiot

      Securitatea trebuie să sufere, România trebuie să condamne și securismul.

      Lazăr e sluga Securității.

      Toate slugile cu dosare la Securitate sunt slugile Securității. 

      Ați uitat să-l declarați pe Augustin Lazăr "dusman al poporului". V-ar fi mult mai simplu să schimbați ce a mai rămas din oamenii care nu vă sunt loiali. Totul, fără scrupule, pe modelul anilor 1950 ...

      Toader a spus că-l evaluează. La cât e Lazăr de securist nici nu-i foarte greu să-l scoți incompetent.

      Dar ce a făcut mafia securistă când nu-i convenea șeful PÎCCJ? I-a făcut dosar lui Nițu, ăla și-a dat demisia, iar apoi a fost achitat.

      Deci, cum e mai bine? Cu înscenările mafiei securiste? 

    Adică pierdeți încă un pion securist.

    1. ....Nu stiu cum nu va e jena..sa va tot folositi atunci cand nu va convine ceva de ...sintagma de securitate....Am observat aceasta "si la multe alte articole de alta natura. ....Oare nu e valabila si zicala ....."Hoti striga ..Hoti..."

    opiniile la acest articol demonstreaza fara tagada ca deja asaltul mediatic impotriva Procurorului General au inceput. Troli aserviti rusilor, plati cu banii furati de infractori de la noi pentru a linsa mediatic o anume persoana... iar romanasi pun botul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb