PSD-ul arată colţii guvernării liberale

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 26 iulie 2007

PSD-ul arată colţii guvernării liberale

Fostul ministru social-democrat Ilie Sârbu - vocea PSD în privinţa problemelor legate de agricultură, a lansat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul central al partidului, un atac virulent la adresa actualului ministru de resort, Decebal Traian Remeş. Ilie Sârbu a criticat şi gestionarea defectuoasă a guvernării liberale în ceea ce priveşte situaţiile de criză. Lipsa precipitaţiilor, proasta gestionare a resurselor limitate de apă, dar şi lipsa unui sistem eficient de irigaţii dau bătai de cap, an de an, oricărui Executiv, dar, mai grav, duc la exasperare milioane de ţărani, neputincioşi şi singuri în faţa naturii.

PSD-ul invocă absurditatea, dar şi lipsa de eficienţă şi aplicabilitate a Legii 381/2002 prin care sunt despăgubiţi agricultorii asiguraţi. Potrivit spuselor lui Ilie Sârbu, în timp ce marea majoritate a ţăranilor se confruntă cu sărăcia şi practică o agricultură cel mult de subzistenţă, fermierii şi agricultorii care au adoptat "modelul european" sunt singurii beneficiari ai fondurilor şi binefacerilor aderării României la U.E.

Modelul francez, soluţia de import

Conform fostului ministru Ilie Sârbu, 34 de judeţe se confruntă în prezent cu starea de calamitate. Din cauza lipsei apei, animalele sunt lăsate să moară sau, în cel mai bun caz, sunt vândute la preţuri derizorii şi sunt achiziţionate precum "pâinea caldă" de către oportunişti, spune domnia sa.

Soluţia salvatoare provine din "ţara noului Napoleon", Franţa, unde, conform social-democraţilor, problema vitelor şi a altor animale a fost rezolvată prin altă metodă. Trecerea acestora la rezervele de stat, sub forma conservelor şi a cărnii congelate, pare să fie soluţia optimă pentru soarta animalelor.

Fondurile europene, colacul de salvare al agriculturii româneşti

Blocajul insituţional cu care se confruntă România zilelor noastre nu ocoleşte nici Ministerul Agriculturii. România, în calitate de beneficiară a fondurilor UE, dar şi a programului SAPARD (exclusiv pentru agricultură), poate obţine până la 3.000 de euro pe fermă, ceea ce, în condiţiile actuale, ar fi mană cerească.

Dar, lipsa de dialog şi de iniţiativă, invocate de PSD, par cât se poate de reale, în condiţiile în care o scrisoare adresată comisarului european pe probleme de agricultură ar fi primul pas pentru rezolvarea problemelor. Conform actualului ministru de resort, "lipsa de informare nu e o virtute, e un păcat".

"Federaţia Romalimenta" cere reducerea TVA

la 9%

Contrar Executivului, dar şi partidelor parlamentare, Federaţia Romalimenta susţine reducerea TVA pentru toate alimentele de bază - pâine, carne, lapte, fructe şi legume, considerând anormal criteriul discriminator aplicat în domeniu. Federaţia susţine că reducerea TVA la 9% va încuraja producătorii agroalimentari şi populaţia, care îşi va spori consumul şi va aduce, totodată, venituri mai multe la bugetul statului.

TVA ar putea fi modificată în viitorul apropiat printr-un proiect de lege iniţiat de social-democraţi. În ceea ce priveşte alimentele de bază, TVA ar atinge cota de 5%, dar ar suferi majorări pentru aşa-zisele produse de lux precum blănuri, bijuterii şi maşini.

PSD arată cartonaşul roşu formaţiei lui Tăriceanu

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Titus Corlăţean, secretarul general al PSD, a lansat un atac virulent la adresa tuturor formaţiunilor politice rivale. "Puterea instalată a furat şi fură pe rupte", au fost afirmaţiile lui Titus Corlăţean. Reprezentantul social-democrat a urmărit ţinte precum mafia asfaltului, mafia imobiliară şi cea energetică, licitaţiile ilicite, dar şi teroarea la care sunt supuşi PSD-iştii din administraţia locală.

Titus Corlăţean mai susţine că Ministerul Agriculturii nu deţine probe şi justificări în ceea ce priveşte existenţa şi consecinţele gripei aviare în România şi cere public tragerea la răspundere a celor implicaţi.

PSD a atacat şi Partidul Democrat. PSD cere public Parchetului, guvernanţilor, DNA şi tututor instituţiilor abilitate imparţialitate şi scoaterea la lumină a dosarelor mai multor membri PD.

Revenind în teritoriu, deputatul de Braşov a atras atenţia guvernului "să înceteze practicile abuzive, ilegale şi imorale" asupra aleşilor PSD la nivel local.

O ultimă problemă invocată de acesta o reprezintă repartiţia anormală şi nerealistă a fondurilor. Astfel, deşi ponderea social-democraţilor în teritoriu reprezintă 40%, aceştia beneficiază de numai 20% din bani, res­tul fiind alocaţi exclusiv fostei alianţe D.A. "Din păcate, şcolile şi copiii nu au culoare politică", a spus Corlăţean.

În cazul în care teroarea la care sunt supuşi PSD-iştii nu încetează, iar fondurile nu sunt distribuite corect, în conformitate cu realitatea, social-democraţii sunt dispuşi să rupă "mariajul" cu liberalii şi să iniţieze o moţiune de cenzură, aşteptată cu sufletul la gură de democraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb