Fostul oficial iranian Hamid Nouri a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către un tribunal suedez pentru comiterea crimelor de război cu privire la execuţiile în masă ale prizonierilor politici din Iran în 1988, relatează BBC, conform News.ro.
Hamid Nouri, în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul principal jucat în uciderea unui număr mare de susţinători ai opoziţiei, potrivit procurorilor.
Avocatul său a spus că va face recurs, în timp ce Iranul a calificat verdictul "politic".
Nouri a fost arestat după ce a mers în Suedia în 2019 şi a fost judecat pe principiul jurisdicţiei universale. El este prima persoană care se confruntă cu urmărirea penală pentru participarea la execuţii, pe care instituţia iraniană nu le-a recunoscut niciodată oficial.
Procesul a dus la răcirea relaţiilor dintre Suedia şi Iran, care a fost acuzat că a folosit ca "ostatic" un dublu cetăţean irano-suedez condamnat la moarte sub acuzaţia de spionaj, în încercarea de a forţa un schimb cu Nouri.
Procurorii suedezi l-au acuzat pe Hamid Nouri de săvârşirea de crime de război şi omucidere în perioada iulie-septembrie 1988, când au spus că era asistent al procurorului adjunct la închisoarea Gohardasht din Karaj.
În urma unui atac din timpul războiului dintre Iran Irak al membrilor Organizaţiei mujahedinilor poporului iranian (PMOI), liderul suprem al Iranului de la acea vreme, Ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis un ordin de executare care îi viza pe toţi prizonierii care erau loiali sau simpatizau grupul de opoziţie de stânga.
Tribunalele secrete care au ajuns să fie cunoscute drept "Comitetul Morţii" au interogat şi condamnat la moarte mii de deţinuţi. Actualul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a fost unul dintre cei patru judecători care au făcut parte din tribunale, deşi neagă implicarea sa în săvârşirea crimelor.
Nu se cunoaşte numărul exact al celor care au fost executaţi ulterior, dar organizaţiile pentru drepturile omului au spus că între 2.800 şi 5.000 de bărbaţi şi femei au fost spânzuraţi şi apoi îngropaţi în gropi comune nemarcate într-o crimă împotriva umanităţii.
Procurorii suedezi l-au acuzat pe Nouri că a participat la execuţiile în masă de la Gohardasht şi, ca atare, "a luat în mod intenţionat viaţa unui număr mare de prizonieri care simpatizau cu mujahedini şi, în plus, că a supus prizonierii la suferinţe severe, care sunt considerate torturi şi tratamente inumane"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2022, 01:46)
Asa vor pati si cei care comit crime in Ucraina