Atleţii ruşi sunt într-o situaţie imposibilă din cauza scandalului de dopaj în care o parte dintre ei au fost târâţi fără nicio vină.
Trei vedete ale atletismului rus, Maria Lasiţkene, Serghei Şubenkov şi Anjelika Sidorova, s-au adresat preşedintelui Vladimir Putin în legătură cu "situaţia catastrofală" a sportului lor, cerându-i să acţioneze pentru a nu fi privaţi de Jocurile Olimpice de la Tokyo: "Dorim să vă atragem atenţia în legătură cu situaţia catastrofală a sportului nostru. Suntem la un pas de haosul definitiv şi de distrugerea atletismului. Noi am ratat deja JO 2016 şi este foarte posibil să ratăm şi viitoarele Jocuri de la Tokyo. Situaţia nu priveşte doar carierele noastre, care se vor încheia mai devreme sau mai târziu, ci atletismul rus în ansamblul său". În scrisoarea lor, cei trei atleţi au subliniat de asemenea că Vladimir Putin a cerut Comitetului olimpic rus, în mai 2019, să readucă ordinea în cadrul Federaţiei ruse de atletism (RUSAF): "S-a scurs un an, ordinul nu a fost executat şi situaţia nu a făcut decât să se agraveze. În ciuda unui număr atât de mare de structuri sportive în ţara noastră, în care lucrează adevăraţi profesionişti, încă nu vedem un plan concret pentru a depăşi această criză prelungită". RUSAF trebuie să plătească până pe 1 iulie o amendă de 5 milioane de dolari, dictată în martie de federaţia internaţională (World Athletics). Dacă RUSAF nu va plăti până la expirarea termenului, cota sa de zece sportivi ruşi autorizaţi să concureze sub drapel neutru va fi suspendată.
Cu o săptămână înaintea termenului-limită, oficialii federaţiei repetă că nu au suma necesară. Citat de site-ul Sports.ru, vicepreşedintele RUSAF, Eduard Bezuglov, a estimat săptămâna trecută că doar "guvernul sau nişte oameni bogaţi" sunt în măsură să plătească amenda. Preşedintele RUSAF, Evgheni Iurcenko, a estimat, potrivit agenţiei TASS, că este "necesar să se răspundă într-o manieră concretă şi clară" la această scrisoare, adăugând că "negocierile noastre cu World Athletics şi cooperarea cu autorităţile sportive din ţară (...) continuă".
În ianuarie anul acesta, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a înaintat oficial la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) cazul Rusiei, acuzată că a falsificat datele controalelor antidoping furnizate WADA. La 9 decembrie 2019, Rusia a fost suspendată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) pe o perioadă de patru ani de la toate competiţiile sportive majore. Acest lucru înseamnă că drapelul Rusiei şi imnul naţional nu vor fi permise la competiţii ca Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, JO de iarnă din 2022 de la Beijing şi Cupa Mondială de fotbal din Qatar, din 2022. Sportivii care pot dovedi că nu sunt implicaţi în scandalul de dopaj care a afectat sportul din Rusia vor putea concura sub steag neutru. Sancţiunea este consecinţa falsificării datelor controalelor antidoping furnizate de Rusia agenţiei mondiale, la începutul anului. Experiţii în informatică la care a apelat WADA au descoperit că sute de rezultate suspecte au fost şterse dintre cele trimise agenţiei mondiale, între decembrie 2018 şi ianuarie 2019, chiar înainte de livrare. La 27 decembrie, Agenţia antidoping rusă (RUSADA) a anunţat că a transmis oficial Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) scrisoarea prin care contestă suspendarea Rusiei de la competiţiile sportive majore.