Putin vrea un nou stat în sud-estul Ucrainei

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2014

Putin vrea un nou stat în sud-estul Ucrainei

Actualizare 15:15 Trupele ucrainene s-au retras de pe aeroportul din Lugansk

Actualizare 13:16 Armata de la Kiev se luptă cu forţe proruse care se deplasează către marile oraşe

Actualizare 10:50 Serghei Lavrov: "Rusia nu va interveni militar în Ucraina"

Actualizare 09:24 Senator american: SUA, Europa şi NATO ar trebui să furnizeze arme Ucrainei

Actualizare 08:23 Separatiştii au atacat o navă din Marea Azov

Deocamdată, UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele rus a reamintit Occidentului că Rusia este o mare putere nucleară

--------

Actualizare 15:15 Trupele ucrainene s-au retras de pe aeroportul din Lugansk

Trupele ucrainene s-au retras astăzi de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, după ce s-au confruntat cu tiruri de artilerie ale "armatei ruse", a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, relatează AFP.

"Militarii ucraineni au primit ordin (să se retragă) şi s-au retras de pe aeroportul din Lugansk şi din satul Gheorghievka", din apropierea aeroportului, la circa 18 kilometri sud de Lugansk, a declarat Andri Lisenko într-un briefing de presă.

"Ţinând cont de precizia tirurilor, este vorba de artilerişti profesionişti ai forţelor armate ruse", a adăugat el, care a menţionat că în ultimele 24 de ore au fost ucişi şapte militari ucraineni.

Anterior, armata ucraineană anunţase într-un comunicat că paraşutişti ucraineni s-au confruntat luni cu un batalion de tancuri ruseşti, în încercarea de a păstra controlul asupra aeroportului din Lugansk.

--------

Actualizare 13:16 Armata de la Kiev se luptă cu forţe proruse care se deplasează către marile oraşe

Trupele ucrainene se luptau, astăzi, cu un contingent de tancuri ruseşti în oraşul Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat administraţia de la Kiev, care acuză unităţile militare ale Moscovei că se deplasează către marile oraşe din regiune, transmite AFP.

"Lupta dintre paraşutiştii ucraineni şi un batalion susţinut de tancuri ale forţelor armate ruseşti continuă cu obiectivul de a controla aerodromul din Lugansk", a declarat, pe pagina personală de Facebook, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Ministrul ucrainean al Apărării, Valeriy Geletey, a mai declarat că unităţile ruseşti se deplasează către alte oraşe din regiune, inclusiv către cel mai mare oraş din Doneţk.

"Informaţia că trupele ruseşti sunt acolo a fost confirmată", a declarat acesta.

"Ne luptăm împotriva Rusiei pentru a decide ce se va întâmpla în Donbass", a declarat ieri, ministrul, pentru postul Inter al Ucrainei, referindu-se la denumirea informală a regiunilor Doneţk şi Lugansk.

"Nu purtăm discuţii cu terorişti, ci cu reprezentanţi ai Kremlinului", a adăugat acesta.

Rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei au acaparat în ultimele zile părţi extinse din teritoriu, administraţia de la Kiev declarând că ofensiva a fost întărită cu cel mai mare efectiv de arme şi trupe ruseşti.

NATO a acuzat Moscova de trimiterea a 1.000 de trupe peste graniţă, o mare parte din aceasta nemaifiind controlată de Kiev.

Moscova a negat trimiterea soldaţilor în Ucraina, declarând că paraşutiştii reţinuţi de Kiev la aproximativ 20 de km de la graniţa Rusiei au ajuns acolo din greşeală.

Luptele dintre armata Ucrainei şi insurgenţi a ucis peste 2.600 de persoane de la mijlocul lunii aprilie.

De asemenea, astăzi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că în cadrul unei reuniuni a Grupului de Contact al Ucrainei în Minsk ar trebui să se discute o încetare a focului imediată şi necondiţionată.

Reprezentanţi de la Kiev, Moscova şi OSCE se întrunesc azi în capitala Belarusului, însă nu era clar dacă reprezentanţii separatiştilor pro-ruşi vor participa.

---

Actualizare 10:50 Serghei Lavrov: "Rusia nu va interveni militar în Ucraina"

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat luni că "nu va fi nicio intervenţie militară" a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că "o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile" trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus.

"Nu va avea loc o intervenţie militară (în Ucraina). Noi ne pronunţăm pentru o soluţie exclusiv paşnică la această criză extrem de gravă, la această tragedie", a spus Lavrov, citat de agenţiile de presă locale, cu prilejul inaugurării anului universitar la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova.

Şeful diplomaţiei ruse a insistat că SUA şi Uniunea Europeană "trebuie să ceară Kievului acelaşi lucru pe care-l cer şi în cazul altor conflicte: să pună capăt folosirii armamentului şi a aviaţiei împotriva oraşelor, împotriva populaţiei civile, să nu distrugă şcoli şi spitale".

----------

Actualizare 09:24 Senator american: SUA, Europa şi NATO ar trebui să furnizeze arme Ucrainei

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA, democratul Robert Menendez, a apreciat că SUA şi NATO ar trebui să furnizeze arme Ucrainei pentru a combate invazia rusă, transmite Reuters.

"Cred că UE, NATO precum şi SUA trebuie să aibă în vedere că situaţia este radical diferită şi că trebuie să le dăm ucrainenilor posibilitatea de a lupta şi de a se apăra", a precizat senatorul, care a exclus trimiterea de trupe americane sau NATO pe teren.

"Nu este problema rebelilor separatişti ruşi care luptă în estul Ucrainei, ci a unei invazii ruse directe cu mii de soldaţi, rachete şi tancuri", a declarat oficialul american pentru CNN, din Kiev.

"Cred că această opţiune (de a furniza arme ucrainenilor) ar putea să fie de acum în vederea administraţiei Obama", a adăugat oficialul SUA, cerând mai multe sancţiuni care să vizeze anumite sectoare cheie ale economiei ruse ca energia şi finanţele.

Întrebat dacă administraţia Obama are în vedere un asemenea proiect, Menendez a afirmat: "Cred că deja este pe masa de discuţii. Acestea sunt circumstanţe schimbate".

NATO a evaluat la un milion numărul soldaţilor ruşi care luptă în estul Ucrainei alături de separatişti şi la 20.000 numărul soldaţilor desfăşuraţi de-a lungul graniţei.

-------

Actualizare 08:23 Separatiştii au atacat o navă din Marea Azov

Separatiştii proruşi au atacat o navă ucraineană din Marea Azov, ieri, trăgând asupra ei cu artileria de pe uscat, acesta fiind primul atac maritim al rebelilor din cursul conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt Andrii Lisenko a declarat că nava era un cuter. Nu se ştie deocamdată câte persoane se aflau la bordul navei. Operaţiunea de salvare este în curs de desfăşurare.

Rebelii proruşi şi-au asumat responsabilitatea atacului. El survine după ce forţele separatiste au deschis un nou front de luptă săptămâna trecută, avansând către Marea Azov, în sud-estul Ucrainei.

------

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a reamintit, vineri, că Rusia este o mare putere nucleară, Uniunea Europeană (UE) a găsit de cuviinţă să răspundă, ieri, prin acordarea unui termen de o săptămână Rusiei ca să înceteze acţiunile în Ucraina, anunţând că, în caz contrar, va adopta noi sancţiuni.

Apoi, Vladimir Putin a ridicat miza în conflictul ruso-ucrainean convocând Occidentul şi Ucraina la noi discuţii spunând că trebuie luată în considerare formarea unui nou stat în sud-est-ul Ucrainei, relatează AFP, care citează presa rusă. Până acum, Rusia ceruse doar mai multe drepturi pentru populaţia rusofonă din Ucraina prin instaurearea unui sistem federal descentralizat. Acum, analistii preconizează că Vladimir Putin vrea să repete scenariul din Crimeea.

În urma summitului extraordinar de la Bruxelles de sămbătă, Comisia Europeană (CE) a primit sarcina să pregătească urgent o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, după cum a declarat, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Toată lumea este conştientă că trebuie acţionat rapid"; a precizat Van Rompuy, subliniind că există o determinare puternică pentru a pune toată presiunea posibilă pe Rusia, pentru a reveni la masă negocierilor şi a găsi o soluţie politică.

Cancelarul german Angela Merkel a precizat că aceste sancţiuni economice vor viza în special sectoarele finanţelor şi energiei, la fel ca cele adoptate la sfârşitul lui iulie.

UE a decis, pe 29 iulie, să blocheze accesul Rusiei la pieţele sale financiare şi a interzis vânzarea către Rusia a tehnologiilor sensibile în domeniul energiei, armamentului şi a bunurilor care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare.

Liderii UE apreciază că sancţiunile adoptate până acum împotriva Rusiei funcţionează, având efecte negative asupra economiei acestei ţări.

Petro Poroshenko, preşedintele Ucrainei, a avertizat liderii UE că un eşec în negocierile de pace cu rebelii pro-ruşi şi trupele ruseşti în următoarele zile va conduce la un război pe scară largă, conform agenţiilor de presă străine.

Rusia nu îşi doreşte să fie atrasă într-un conflict de amploare, dar partenerii săi trebuie să înţeleagă că nu este bine să o provoace, a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de Itar-TASS.

Domnia sa a precizat: "Rusia este departe de a se implica într-un conflict pe scară largă. Nu dorim şi nu intenţionăm să ajungem în această situaţie. În acelaşi timp, vom continua să ne întărim capacităţile nucleare pentru a ne asigura securitatea. Vreau să vă reamintesc că Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare. Este o realitate, nu doar nişte vorbe. În prezent, nimănui nu i-a trecut prin minte să declanşeze un conflict la scară larg cu Rusia".

Preşedintele rus a anunţat că are loc o consolidare a forţelor de disuasiune şi a forţelor armate, sublinind că acestea devin mai moderne prin furnizare de armament de ultimă generaţie. Putin susţine că Rusia face aceste eforturi nu "pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a se simţi sigură şi calmă şi pentru a avea posibilitatea implementării planurilor sale pentru dezvoltarea economiei şi sferei sociale.

Conform sursei citate, în opinia lui Putin, Occidentul trebuie să realizeze că autorităţile ucrainene sunt incapabile să restabilească ordinea în propria ţară şi să oblige Kievul să înceapă negocieri substanţiale cu regiunile din sud-est. Preşedintele rus a mai declarat că autorităţile de la Kiev continuă să spună că negocierile sunt necesare, dar în acelaşi timp, continuă lupta în speranţa că vor restabili rapid ordinea. "Acest lucru nu se întâmplă şi este important să realizeze acest lucru şi să oblige autorităţile ucrainene să înceapă negocierile nu numai pe probleme tehnice, care cu siguranţă sunt foarte importante, ci şi pe probleme de fond", a subliniat Vladimir Putin, adăugând că este necesar să se discute ce fel de drepturi vor avea Republicile Populare Donetk şi Lugansk şi sud-estul Ucrainei ca întreg şi apoi să înregistreze totul sub formă de lege.

Rusia susţine că nu va interfera în alegerea modelului de stat ales pe care îl preferă Ucraina, Vladimir Putin spunând că nu poate înţelege de ce autorităţile de la Kiev se opun federalizării.

Interesul Europei şi al României este de a sprijini Ucraina, însă, în acelaşi timp, de a nu escalada conflictul, a afirmat sâmbătă premierul Victor Ponta, care a participat la reuniunea liderilor europeni social-democraţi de la Paris, acesta precizând că orice fel de declaraţii făcute la Bucureşti despre sprijin şi intervenţii militare sunt strict politice.

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Interesul Europei şi al României este acela de a sprijini Ucraina, însă, în acelaşi timp, de a nu escalada conflictul, şi orice fel de declaraţii făcute la Bucureşti despre sprijin şi intervenţii militare sunt declaraţii strict politice, atâta timp cât nu au fost discutate niciodată nici în Parlamentul României, nici în CSAT, nici într-o altă instituţie. La nivelul şefilor de stat şi de Guvern cu care am discutat există o poziţie unitară de sprijin pentru Ucraina, de condamnare a Federaţiei Ruse, dar de foarte mare precauţie atunci când vine vorba de sprijin militar".

Premierul susţine că a spus foarte clar în cadrul discuţiilor de la Paris că în acest moment ideea unei intervenţii militare din partea României, a Europei, a NATO este o chestiune care trebuie tratată cu foarte înaltă precauţie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si noi vrem un nou stat in Siberia, un stat mare, indepenendent, democratic, prosper in care oamenii sa traiasca in liniste, pace si bunastare.

    Putin este un criminal dezaxat care isi conduce tara spre saracie, mizerie si razboi civil. II dorim succes in acest demers. 

    1. Călin Rechea certifică faptul că nu este autorul acestei intervenţii.

      Si albanezii si -au intemeiat un nou stat (Kosovo) in inima civilizatiei sarbe De ce nu si cei din estul Ucrainei .In fond cine sunt albanezii si cine sunt rusii .Hai sa fim seriosi ,cine e de vina,S.U.A sau Rusia .Cine a ajutat Maidanul din Ucraina.?.Putin atat a asteptat.. E un foarte bun jucator de SAH.

      Din pacate pentru el si pentru rusi joaca sah cu restul lumii si nu are cum sa castige. Pe de alta parte nici democratia din vest nu este departe de cea ruseasca. Aceeasi mizerie fata de omul de rand, dar prezentata intr-un ambalaj mult mai bine realizat

      In acelasi timp certifica faptul ca este agent rus.

      ,Asa etichetau stalinistii pe cei care gandeau altfel-agenti(imperialisti)U neori am impresia ca ne-am intors in timp.Noi ar trebui sa gandim romaneste ,nici americaneste nici ruseste,mai ales ca ucrainenii nu ne-aufost prieteni niciodata(ba din contra)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb