Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi Ungaria, ţări în care rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) se face mult mai rapid, a declarat ieri Daniel Anghel, partener al PricewaterhouseCoopers.
"Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi Ungaria pentru că rambursările de TVA merg foarte rapid. Firmele relocate în Bulgaria importă materie primă şi apoi o exportă în România", a spus Anghel, la o dezbatere despre rambursarea TVA.
El a menţionat că sunt cazuri când se cere "un camion de documente" şi că în vest există un control electronic din baza de date, iar controalele încrucişate făcute cu furnizorii în baza de date europeană pot bloca cu un an rambursarea TVA.
"Se poate face ca în Germania sau în Franţa, unde TVA-ul a fost mărit cu 3% ca să scadă impozitele pe forţa de muncă", a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, citat de NewsIn.
El a subliniat că în acest fel nu cresc preţurile, populaţia îşi păstrează puterea de cumpărare, firmele pot avea de unde să îşi păstreze profitul şi, în acelaşi timp, se vor reduce importurile şi va fi stimulată producţia internă.
Şeful Direcţiei Generale Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din ANAF, Robert Hofnăr, a amintit că agenţia are un proiect de ordin pentru modificarea actualei proceduri de rambursare a TVA care introduce un regim special pentru exportatori.
El a subliniat că exportatorii îşi vor putea lua mai întâi banii şi după aceea se vor face controale fiscale de către ANAF.
În 19 martie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de act normativ ce prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori, similar celui din 2007, şi diminuarea plafonului de exporturi de la 1 milion euro până la 1 milion lei