PWC: Unele multinaţionale s-au mutat în ţările vecine, din cauza rambursării greoaie a TVA în România

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 aprilie 2009

Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi Ungaria, ţări în care rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) se face mult mai rapid, a declarat ieri Daniel Anghel, partener al PricewaterhouseCoopers.

"Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi Ungaria pentru că rambursările de TVA merg foarte rapid. Firmele relocate în Bulgaria importă materie primă şi apoi o exportă în România", a spus Anghel, la o dezbatere despre rambursarea TVA.

El a menţionat că sunt cazuri când se cere "un camion de documente" şi că în vest există un control electronic din baza de date, iar controalele încrucişate făcute cu furnizorii în baza de date europeană pot bloca cu un an rambursarea TVA.

"Se poate face ca în Germania sau în Franţa, unde TVA-ul a fost mărit cu 3% ca să scadă impozitele pe forţa de muncă", a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cris­tian Pârvan, citat de NewsIn.

El a subliniat că în acest fel nu cresc preţurile, populaţia îşi păstrează puterea de cumpărare, firmele pot avea de unde să îşi păstreze profitul şi, în acelaşi timp, se vor reduce importurile şi va fi stimulată producţia internă.

Şeful Direcţiei Generale Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din ANAF, Robert Hofnăr, a amintit că agenţia are un proiect de ordin pentru modificarea actualei proceduri de rambursare a TVA care introduce un regim special pentru exportatori.

El a subliniat că exportatorii îşi vor putea lua mai întâi banii şi după aceea se vor face controale fiscale de către ANAF.

În 19 martie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de act normativ ce prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori, similar celui din 2007, şi diminuarea plafonului de exporturi de la 1 milion euro până la 1 milion lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb