PWC:  Vânzările de active ale băncilor elene au sprijinit creşterea fuziunilor şi achiziţiilor în 2016

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 2 februarie 2017

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) au crescut anul trecut în Grecia, dar rămân la un nivel scăzut deoarece câteva privatizări au fost amânate, se arată într-un raport al firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În 2016, valoarea celor 38 de fuziuni şi achiziţii din Grecia aproape s-a triplat, la 4,4 miliarde de euro (4,75 miliarde de dolari), de la 1,4 miliarde de euro în 2015, se arată în raport. Cea mai importantă parte - 75% - o reprezintă vânzările activelor care nu sunt de bază de la băncile elene.

Climatul economic din Grecia pentru fuziuni şi achiziţii va rămâne stabil în 2017 şi nu se întrevede o depăşire a nivelului tranzacţiilor din 2016, estimează PwC. "Totuşi, s-ar putea înregistra o îmbunătăţire în 2018", se arată în raport.

Vânzarea celor 14 aeroporturi regionale din Grecia operatorului german Fraport, aşteptata vânzare a unei participaţii de 30% în aeroportul din Atena şi a unei participaţii de 67% în portul Thessaloniki de către HRDAF (Agenţia de Privatizare) va determina nivelul M&A din acest an, apreciază PwC.

Printre băncile care au efectuat tranzacţii importante anul trecut se află National Bank of Greece (NBG), care şi-a vândut subsidiara din Turcia - Finansbank - către Qatar National Bank şi divizia de investiţii - NBGI - către Goldman Sachs şi Deutsche Asset Management.

De asemenea, Piraeus Bank a vândut ATE Insurance către Ergo International, în timp ce Alpha Bank a renunţat la participaţia deţinută la hotelul Hilton din Atena şi şi-a vândut operaţiunile din Bulgaria către Postbank.

La nivel european, cele mai mari 20 de tranzacţii au totalizat anul trecut 293 de miliarde de euro, iar 36% dintre acestea au avut loc în sectorul telecom şi IT.

Luna trecută, Grecia a finalizat vânzarea grupului feroviar Trainose de către compania italiană de căi ferate (Ferrovie dello Stato) pentru 45 de milioane de euro (48,1 milioane de dolari).

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb