Racheta românească "Helen 2" - lansată cu succes

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2010

Racheta "Helen 2", prima rachetă spaţială românească, a fost lansată cu succes de către Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), în cadrul "Google Lunar X Prize", anunţă Agerpres. Lansarea reuşită la a patra încercare a avut loc din largul Mării Negre, de pe nava militară "NSSL 281 Constanţa", însoţită de ambarcaţiunile rapide "Fulgerul" şi "Bombard".

Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a anunţat, ieri, că lansarea a fost făcută cu ajutorul unui balon purtător din largul Mării Negre, la 20 de kilometri de coastă. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute, până la altitudinea de 14.000 de metri, când viteza maximă atinsă de balon a fost de 120 kilometri pe oră. De la această altitudine, s-a comandat pornirea motorului rachetei, care a funcţionat timp de 30 de secunde şi a plasat racheta până la altitudinea de circa 40.000 de metri.

"Suntem prima echipă care a reuşit în cadrul competiţiei să lanseze o rachetă spaţială. La concurs s-au înscris mai multe ţări, peste 20 de echipe, majoritatea din SUA. Noi am reuşit această performanţă pentru drumul României spre Cosmos, realizarea primului zbor din cadrul competiţiei < Google Lunar X Prize > care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o companie privată. ARCA devine, astfel, una dintre echipele favorite la câştigarea Premiului de 30 milioa-ne dolari", a spus Dumitru Popescu.

Competiţia a fost lansată în 2008 şi se va încheia oficial în decembrie 2012, existând, însă, şanse sigure ca ea să fie prelungită până în 2013.

ARCA pregăteşte, în continuare, lansarea unei alte rachete mai mari - HAAS - anul viitor, care probabil se va face de pe suprafaţa Oceanului Atlantic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb