RADET şi Primăria Bucureşti au dat în judecată ANRE

Andrei Murguleţ
Ziarul BURSA #Companii / 15 ianuarie 2016

RADET şi Primăria Bucureşti au dat în judecată ANRE

Actualizare 9:46 Dacian Cioloş: "Am cerut ministrului Energiei să medieze disputele care apar"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că i-a cerut ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să-şi folosească poziţia şi să medieze disputele care apar în cazul RADET-ELCEN, pentru a evita ca acestea să se răsfrângă asupra cetăţenilor.

''Când am discutat despre pregătirile de iarnă în decembrie, inclusiv cu domnul ministru, cu domnul vicepremier Borc, cu domnul ministru de Interne, i-am cerut şi domnului ministru (al Energiei - Victor Grigorescu-n.r.), cunoscând situaţia de la RADET-ELCEN, l-am rugat pe domnul ministru să-şi folosească întru totul poziţia pe care o are ca să medieze, acolo unde este cazul, disputele care apar între diferitele companii şi care până la urmă se răsfrâng asupra cetăţenilor şi lucrul acesta trebuie evitat. Guvernul nu poate să facă totul pentru că nu este responsabilitatea sută la sută a Guvernului, dar Guvernul are o responsabilitate finală şi o asumăm întru totul'', a precizat Dacian Cioloş.

Premierul a făcut această declaraţie după întâlnirea pe care a avut-o la Ministerul Energiei cu ministrul Victor Grigorescu.

Dacian Cioloş a spus că are încredere că ministrul Energiei va rezolva această problemă.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat, la rândul său, că va continua să medieze această situaţie de la RADET - ELCEN şi va cere tuturor să-şi asume responsabilitatea.

"Vom continua să punem toţi factorii responsabili împreună astfel încât acţiunea să fie coordonată. Nu este singurul Ministerul Energiei, ci şi Guvernul este cel care contribuie la funcţionarea corectă a sistemului, este vorba de furnizori, de transportatori. Tot ceea ce a ţinut de noi am făcut, facem şi mai mult în sensul în care ne folosim şi calitatea de mediatori, dar voi folosi şi eu, personal, influenţa de care dispun pentru a cere tuturor să-şi asume responsabilitatea, să lucrăm împreună pentru acelaşi obiectiv şi, în cazul în care apar probleme, lucruri neprevăzute, să lucrăm cu toţii în aceeaşi direcţie'', a spus Victor Grigorescu.

(I.D.)

-----

RADET şi Primăria Bucureşti au intentat Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) două procese, la începutul acestui an, pentru anularea unor acte administrative.

Pe 4 ianuarie, RADET şi Primăria au cerut anularea Ordinul preşedintelui ANRE nr. 15/2015 privind aprobarea "Metodologiei de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energia electrică şi termică produsă şi livrată din centrale de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin, respectiv a bonusului pentru cogenerarea de înaltă eficienţă".

Pe 11 ianuarie, cele două instituţii au cerut anularea deciziei ANRE din noiembrie 2015 de stabilire a preţului reglementat pentru energia termică livrată în anul 2016 de centralele ELCEN CET Sud, CET Vest, CET Progresu şi CET Grozăveşti.

Peşedintele Consiliului de Administraţie al RADET Bucureşti, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, potrivit Agerpres: "Solicităm anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul a tarifului la agentul termic. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul de producere a energiei termice, în limbaj uzual o subvenţie încrucişată, care este interzisă şi de legea română, (...) dar mai ales de directivele europene".

Pe 23 iulie anul trecut, domnia sa anunţa că reprezentanţi ai RADET vor reclama în instanţă că ELCEN încarcă factura bucureştenilor în ceea ce priveşte agentul termic.

"Preţul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care, în curând, vom depune o acţiune la instanţă, prin care vom reclama că ELCEN face o subvenţie încrucişată, transferând o parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (...) Vom reclama această fraudă. Legea energiei interzice subvenţia încrucişată între costurile aferente producţiei de energie termică şi cele aferente producţiei de energie electrică. În esenţă, noi suspectăm că, în Capitală, ELCEN transformă parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile de producţie a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureştenilor", spunea Dumitraşcu.

La rândul său, reprezentanţi ai ANRE afirmau, pe 27 iulie, că sunt nefondate acuzaţiile la adresa ELCEN, potrivit cărora compania livrează energia termică în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase, la costuri mari şi că practică subvenţia încrucişată.

"Preţurile reglementate pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte din centralele de cogenerare aparţinând ELCEN au fost aprobate pentru anul 2015 prin Decizia ANRE nr. 2827 din 17.12.2014, prin care a fost aprobat preţul pentru energia termică destinată consumului populaţiei (casnic) livrată sub formă de apă fierbinte în anul 2015 din centralele CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Progresu şi CET Grozăveşti aparţinând ELCEN la nivelul de 159,98 lei/MWh (186,06 lei/Gcal), exclusiv TVA. Acuzaţia că 'se practică o subvenţie încrucişată între aceste două componente', adică între energia termică şi energia electrică, este complet nefondată, calculul preţului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică şi cea termică", susţinea ANRE.

Potrivit reprezentanţilor ELCEN, producătorul şi furnizorul de agent termic pentru RADET, nu poate fi acceptată ideea de subvenţie încrucişată prin distribuirea costurilor astfel încât să fie defavorizată energia termică, întrucât randamentul reglementat de ANRE de 90% este un randament realist, el putând fi măsurat în mod direct: "Prin urmare, nu există costuri direcţionate de la energia electrică care să încarce costurile pentru energia termică".

ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb