RADU BRĂTESCU, CONACUL BRĂTESCU: "Turiştii români sunt orientaţi deja spre un alt fel de turism, spre experienţe diferite"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 19 iunie 2017

"Turiştii români sunt orientaţi deja spre un alt fel de turism, spre experienţe diferite"

Tariful mediu pentru o noapte de cazare la conac este în jur de 290 lei, camera dublă cu mic dejun

Radu Brătescu: "În afară de Castelul Bran, zona nu prea are ce să le ofere turiştilor, doar aer curat şi munte"

Conacul Brătescu din Bran a luat naştere din dorinţa proprietarilor de a construi ceva autentic în spiritul locului, care să vorbească despre zonă. Conacul a fost construit de la zero. Construcţia lui a început în 2010 şi a fost finalizată în 2014, când a şi fost introdus în circuitul turistic.

Radu Brătescu, proprietarul Conacului Brătescu, ne-a declarat: "Am plecat cu gândul să construim o pensiune în Bran, nu ne-am propus să facem un conac, abia după ce am finalizat clădirea, ne-am gândit să-i dăm acest nume, de conac. S-a legat şi cu povestea tatălui meu care avea o căsuţă în Moeciu, iar prietenii lui spuneam că vin la conac, mai mult în glumă pentru că era o casă micuţă".

Potrivit proprietarului, tatăl său, domnul Emil Brătescu, profesor de limba şi literatură română primea la dans prieteni scriitori şi poeţi ai vremurilor ( printre care Ioan Groşan, Ioan Buduca, Radu Ţeposu, Cornel Nistorescu, Otilia Ţeposu etc ). Aici erau organizate până după miez de noapte discuţii, critici şi analize literare, sociale, politice şi culturale, udate cu vinuri alese. Casa domnului Brătescu a devenit un loc etern, rămas în mintea tuturor "Conacul lu' Brătescu". Astăzi noua construcţie duce mai departe povestea.

După ce a fost dată linia arhitecturală a clădirii, proprietarii conacului s-au gândit ca fiecare cameră să fie diferită.

Conform domnului Radu Brătescu, a fost mai greu să găsească atmosfera pentru piesele de mobilier pe care îl aveau deja achiziţionat de la pieţe de antichităţi.

Creşterea numărului de turişti a fost încă de la început mare, diferită faţă de aşteptările proprietarilor, după cum ne-au mărturisit aceştia.

"În prezent, avem un procent de ocupare de 70%, cam 300 de turişti pe lună", ne-a mai precizat Radu Brătescu.

Dintre oaspeţii conacului în jur de 50% sunt autohtoni şi 50% străini, iar vara românii depăşesc procentul.

În opinia domnului Radu Brătescu, turiştii români sunt orientaţi deja spre experienţe diferite, spre un alt fel de turism, spre atmosfere variate.

Proprietarul conacului ne-a mai precizat: "Turiştii care revin la noi nu vor să stea în aceeaşi cameră, vor să încerce mai multe, să vadă dacă şi altă cameră le oferă ceva diferit ca experienţă. De la asta am plecat cu gândul când am creat camerele, nu am vrut doar design diferit, ci atmosfere diferite. Să te simţi altfel în fiecare cameră şi totuşi să meargă pe aceeaşi linie".

Când vine vorba de turiştii străini, Radu Brătescu apreciază că aceştia nu aleg neapărat o noapte la conac, întrucât ei nu ştiu ce înseamnă neapărat conac, pentru că termenul îşi pierde sensul în altă limbă.

"Pentru turiştii străini contează mai mult partea de recenzii şi felul în care arată camerele. Nu cred că pentru ei înseamnă ce înseamnă pentru noi conac", susţine proprietarul conacului.

Principalul obiectiv din zonă este Castelul Bran, conacul se află la 500 de metri de acesta.

"În afară de Castelul Bran zona nu prea are ce să le ofere turiştilor, doar aer curat şi munte", ne-a declarat Radu Brătescu.

Potrivit domniei sale, din păcate, nu s-a lucrat la partea aceasta, abia acum o asociaţie din zonă încearcă să unească mai mulţi hotelieri pentru a încerca să ridice zona.

În rest, turiştii au anumite beneficii într-un circuit închis, doar pentru proprii clienţi.

Radu Brătescu ne-a mai precizat: "Nu te ajută nici cei din jur, preferă, de exemplu, să stea cu terenurile de tenis goale şi pe tine să te ţină cu racheta în mână şi să nu poţi să joci pentru că ei nu închiriază teren de tenis. Încercăm să facem şi noi ceva, dar nu putem singuri".

În prezent, proprietarul conacului nu ştie exact ce ar putea ridica zona, dar, în opinia sa, ar fi bine să se facă ceva la comun, de o amploare mai mare, pentru că altfel un om singur nu ştie cât poate.

Pe lângă natură, evenimentele din zonă sunt cele care atrag turiştii în zonă. Concertele de la castel, petrecerile de Halloween, răvăşitul oilor aduc mulţi vizitatori, astfel încât zona nu duce lipsă.

Tariful mediu pentru o noapte de cazare în una din camerele Conacului Brătescu este în jur de 290 lei, camera dublă cu mic dejun.

Conacul dispune de opt camere duble şi un apartament în care se pot caza până la 4 persoane.

Proprietarii au în plan organizarea de evenimente proprii: "Ne-am gândit să facem degustări de vin, avem o gamă mai mare şi punctă pe această parte, 95% din sortimentele de vin pe care le avem fiind din ţara noastră".

De asemenea, se gândesc ca pe viitor, pe partea de exterior, să construiască ceva pentru a le oferi turiştilor posibilitatea de activitate, au în plan construirea unei piscine sau a unui teren de tenis.

În opinia domnului Radu Brătescu, turismul din zonă este în creştere, dar datorită hotelierilor mai mult decât autorităţilor. Oamenii s-au mai cizelat, nu îşi mai construiesc o casă în curte cum făceau înainte, acum apelează la designeri şi arhitecţi ceea ce nu prea se întâmpla înainte în zonă.

"Cred că va fi creştere pe partea de turism şi o scădere a turismului cu cheile în stradă. Oamenii nu mai vor asta, competiţia este alta", a afirmat Radu Brătescu.

Conacul nu oferă pachete speciale decât în anumite perioade ca Paşte, Crăciun, Revelion şi Halloween. În rest turiştii beneficiaţă de cazare şi mic dejun, dar potrivit proprietarului se poate face rost de orice îşi doreşte turistul - plimbări, drumeţii, intrări la castel.

Proprietarii conacului consideră că o cameră confortabilă cu un mic dejun excelent, un zâmbet prietenos şi povestea unui conac autentic sunt cheia unui sejur perfect.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se putea renunța la exprimările bombastice si dezacordurile gramaticale...

    "Conform domnului Radu Brătescu, a fost mai greu să găsească atmosfera pentru piesele de mobilier pe care îl aveau deja achiziţionat de la pieţe de antichități."

    Dacă nu avea "atmosfera" pentru piesele de mobilier pe care îl aveau (sic. :-), putea încerca cu... stratosfera ! :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb