Antreprenorii din ţara noastră ar trebui să nu se mai bazeze doar pe finanţarea bancară, ci să atragă şi alţi acţionari în companie, pentru că investitorii care vin alături de ei îşi asumă aceleaşi riscuri precum cei care au dezvoltat afacerile, a declarat ieri Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în cadrul conferinţei "From Family Business to Corporation" organizată de MedLife în asociere cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Radu Crăciun a spus: "Atunci când vine vorba despre investitori, dumneavoastră (n.r. antreprenorii) participaţi la un concurs de frumuseţe. Dacă într--adevăr vă doriţi banii investitorilor trebuie ca la acest concurs să arătaţi cât mai bine. Investitorii sunt foarte pretenţioşi. Ei vor să ştie exact ce finanţează, de ce şi care sunt şansele de a-şi recupera investiţia, cu un randament inves-tiţional".
Preşedinele APAPR a adăugat: "La noi lumea este dependentă de bănci, ceea ce, trebuie să spun, este un lucru rău. În momentul în care îţi pui toate ouăle în acelaşi coş, riscurile sunt mai mari. Practic, ar trebui să apară o diversificare a surselor de finanţare, pentru că cei care investesc îşi asumă şi riscurile împreună cu dumneavoa-stră (n.r. cu antreprenorii). Băncile mai puţin. Acest lucru cred că ar trebui să fie apreciat şi acesta este motivul pentru care trebuie să acceptaţi acest concurs de frumuseţe la care investitorii vă supun".
Radu Crăciun a punctat că, succesul avut de un antreprenor în dezvoltarea unei afaceri până la un punct, nu garantează succesul şi în viitor.
"Asta este premisa de la care pleacă orice investitor. Cineva poate fi foarte bun pentru conducerea unei etape a business-ului, dar dacă se vrea trecerea într-o altă paradigmă, într-o altă etapă a dezvoltării, e posibil ca acel aranjament de guvernanţă care a dus la succes până la un anumit punct să nu mai fie potrivit şi pentru mai departe", a spus oficialul APAPR.
Radu Crăciun a subliniat că, dacă cineva îşi doreşte ca business-ul său să crească, să capete anvergură naţională sau chiar regională, atunci trebuie să accepte ideea că modul în care este condus trebuie să fie mai sofisticat.
Trebuie să depăşească modul «one - man show» sau «one - woman show», a spus preşedintele APAPR, care a conchis: "În momentul în care există ambiţie pentru dezvoltarea unui business la nivel naţional - regional, pentru ca business proposal-ul (n.r. propunere de afaceri) să fie credibil pentru orice investitor, trebuie să vină la pachet cu acel sistem de guvernanţă ca să dea confort şi care să susţină antreprenorul originar cu noi competenţe, complementare, cu noi personalităţi şi cu un nou know - how care să împingă business-ul".