Radu Hanga, Preşedintele BVB: "Companiile energetice sunt foarte bine reprezenatate la bursă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 27 septembrie

Radu Hanga, Preşedintele BVB: "Companiile energetice sunt foarte bine reprezenatate la bursă"

"Provocarea noastră este de a susţine cât mai bine companiile româneşti listate pentru a-şi creşte vizibilitatea şi a-şi asigura accesul la finanţare"

"Ne bucură să vedem că există discuţii legate de listarea unui pachet suplimentar în cazul Hidroelectrica"

Companiile energetice sunt foarte bine reprezenatate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a spus Radu Hanga, preşedintele operatorului pieţei noastre de capital.

Conform reprezentantului BVB, piaţa noastră a trecut înaintea Ungariei şi Cehiei, reprezentând acum a treia piaţă ca mărime din Europa Centrală şi de Est, doar Austria şi Polonia fiind în faţa noastră. "Prin urmare, din perspectiva capitalizării suntem unde ar trebui să fim în zona noastră, luând în calcul dimensiunea economiei. Pentru noi, în calitate de bursă, principala provocare este de a susţine cât mai bine companiile româneşti listate pentru a-şi creşte vizibilitatea şi a-şi asigura accesul la finanţare", a spus Radu Hanga.

Pe de altă parte, ceea ce împiedică piaţa noastră să devină emergentă în ierarhia MSCI este lichiditatea. Cinci companii îndeplinesc criteriul de mărime, dintre care trei sunt producători de energie, respectiv Hidroelectrica, OMV Petrom şi Romgaz, dar numai Hidroelectrica îndeplineşte criteriul de lichiditate, potrovit unui studiu realizat recent de InterCapital Asset Management.

"Lichiditatea acţiunilor unei companii este legată de free-float, de cantitatea de acţiuni care se tranzacţionează liber în piaţă. Din punctul acesta de vedere, ne bucură să vedem că există discuţii legate de listarea unui pachet suplimentar în cazul Hidroelectrica. Nu este un lucru pe care noi să putem să-l influenţăm, dar suntem gata să ajutăm în situaţia în care se va lua această decizie la nivel de Guvern", a spus Radu Hanga, adăugând: "În rest, vedem lucruri care se dezvoltă. În urmă cu patru ani - cinci ani, numărul conturilor deschise ale investitorilor la bursă era la minim, în jur de 52.000 - 53.000. Or, anul acesta am depăşit 200.000 de conturi deschise la companiile de brokeraj. Acestea sunt lucrurile pe care noi le putem face pentru a ajuta din punctul de vedere al lichidităţii".

Pe de altă parte, preşedintele BVB a atras atenţia asupra climatului macroeconomic şi geopolitic dificil, care influenţează deciziile investitorilor.

"Suntem conştienţi că operăm într-un context în care avem un conflict la graniţă şi nu ne putem aştepta ca acest conflict să nu aibă o influenţă, cel puţin asupra percepţiei investitorilor străini care se uită în regiune. Cu siguranţă văd un alt nivel de risc decât acum trei-patru ani. De asemenea, am văzut o creştere a inflaţiei la nivel global în ultimii trei-patru ani, costul banilor a crescut ceea ce, iarăşi, încetineşte procesul de investiţie. Aceştia sunt factori externi, pe care nu putem decât să-i luăm ca un dat şi să vedem cum putem să operăm cât mai bine având în vedere constrângerile pe care le avem", a spus Radu Hanga.

Preşedintele BVB a mai subliniat că, predilecţia companiilor de a apela la finanţare bancară este normală, dar în condiţiile în care este nevoie de capital suplimentar, bursa este principala opţiune.

"Din cărţi ştim că, pentru o companie capitalul este cea mai scumpă sursă, fiind ultima sursă la care apelează pentru că diluează acţionarii deja prezenţi. Prin urmare, atât timp cât companiile se pot finanţa apelând la credite bancare sau emisiuni de obligaţiuni, precum Romgaz care şi-a anunţat intenţia de a se finanţa cu 1,5 miliarde de euro în următorii ani pentru a susţine proiectul Neptun Deep, este normal să vedem finanţări, în primul rând, sub formă de credite. În condiţiile în care va fi nevoie de capital, sunt convins că bursa va fi principala opţiune", a spus Radu Hanga.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb