Radu Puiu, XTB România: ETF-urile de tehnologie, tot mai populare, în defavoarea unor sectoare odată profitabile

T.B.
Companii / 13 iulie 2023

Radu Puiu, analist financiar al XTB România

Radu Puiu, analist financiar al XTB România

Euforia de pe piaţa bursieră, alimentată de progresele tehnologiei AI şi de perspectiva stopării iminente a politicii de creştere a dobânzilor în SUA, a canalizat capitalul investitorilor către ETF-urile (Exchange - Traded Fund) de tehnologie într-un ritm foarte puternic. În schimb, sectoare precum energia, imobiliarele sau sănătatea au experimentat ieşiri de capital.

Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, optimiştii de pe burse îşi îndreaptă atenţia, în primul rând, către indicele Nasdaq 100, care a experimentat o supravânzare intensă anul trecut. "Există mari şanse ca în prima jumătate a acestui an să se fi înregistrat printre cele mai pozitive perioade de evoluţie ale acestui indice. Capitalizarea celor mai mari şapte companii americane din domeniul tehnologiei a crescut cu un nivel record, de aproape 3.800 de miliarde de dolari, de la începutul anului", precizează analistul XTB România.

Nvidia a intrat în clubul companiilor evaluate la peste 1.000 de miliarde de dolari în luna mai, conducând creşterea frenetică a acţiunilor producătorului de semiconductori. Pendulul pieţei bursiere s-a pus din nou în mişcare: de la panică şi temeri de repetare privind vânzări din bula "dot-com", am trecut rapid la o euforie extremă. În mijlocul acestui fenomen, acţiunile Apple sau Microsoft au atins deja noi maxime istorice, iar ETF-urile tehnologice nu au mai înregistrat de mult timp intrări atât de mari. Analistul XTB România arată care sunt argumentele din spatele acestor mişcări.

Afluxul uriaş de capital se datorează în mod direct entuziasmului pieţei influenţate de inteligenţa artificială. Aceasta este, fără îndoială, o piatră de hotar pentru sectorul tehnologic, care poate afecta marjele şi performanţa multor companii. Cu toate acestea, încă nu este clar în ce măsură se vor produce schimbări asupra veniturilor şi marjelor a mii de companii. Contextul actual stimulează imaginaţia investitorilor şi îi determină pe aceştia să plătească preţuri tot mai mari pentru acţiuni. Ei vizează, în special, acele companii care au o şansă reală de a-şi extinde afacerile datorită noii revoluţii tehnologice, cum ar fi Nvidia sau Microsoft, cu o participaţie în OpenAI.

Ca o ilustrare a trendului migraţionist spre tehnologie, acţiunile Exxon Mobil, cel mai mare producător de petrol din SUA, au scăzut cu aproximativ 3,45% de la începutul anului. În acelaşi timp, Apple a marcat o creştere de aproximativ 46%, iar capitalizarea de piaţă a companiei se apropie de ameţitorul prag de 3.000 de miliarde de dolari.

"Mulţi investitori caută o expunere pasivă la tendinţa tehnologică, deoarece inteligenţa artificială este unul dintre cele mai populare subiecte ale momentului. Unii dintre ei nu au timp să gestioneze activ un portofoliu sau nu consideră că această metodă este optimă în cazul lor. Există, de asemenea, un grup considerabil de investitori care preferă să investească într-un indice larg de companii, ceea ce reduce riscul unor investiţii eronate", arată Radu Puiu. Potrivit analistului, achiziţionând unităţi din ETF-uri, un investitor este asigurat că investiţia sa va reflecta "media" profiturilor în vremuri bune pentru tehnologie, această medie având şanse să fie totuşi una foarte mulţumitoare.

Fluxurile nete de intrare în ETF-urile tehnologice, accelerate semnificativ în ultima vreme, au coincis cu o retragere completă a fondurilor din ETF-urile din sectorul de energie. Peste 400 dintre cele mai mari ETF-uri de tehnologie din lume (majoritatea americane şi asiatice) au atras intrări nete de peste 12 miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce peste 17 miliarde de dolari au fost retrase net din peste 300 de fonduri din sectorul energetic.

Prin comparaţie, se poate observa că alte sectoare, cum ar fi cel imobiliar, al materialelor de construcţii şi al sănătăţii, nu au fost populare. Doar sectorul financiar a creditat intrări considerabile, deşi mai mici decât cele ale companiilor tehnologice.

Câteva exemple care merită menţionate sunt iShares S&P 500 Information Technology (IUIT.UK) şi iShares Nasdaq UCITS (CNDX.US). Acestea se numără printre cele mai populare ETF-uri din lume, marcând un randament de 41,15% de la începutul anului şi, respectiv, 38,51%.

Este important de remarcat, totuşi, că cele mai mari acţiuni din aceste ETF-uri sunt deţinute de cele mai renumite companii precum Apple, Microsoft şi Nvidia. În contrast, ponderea companiilor mai mici, care au fost vedetele raliului inteligenţei artificiale (cum ar fi C3.AI, care a câştigat aproape 260% de la începutul anului), este neglijabilă.

Indirect, euforia Nasdaq şi dolarul american mai slab au favorizat pieţele emergente, inclusiv India, unde companii de tehnologie precum Saksoft şi Cyient au o pondere considerabilă în indici. Astfel, ETF-urile oferă expunere, chiar şi la astfel de pieţe exotice. Un exemplu în acest sens este iShares MSCI India (NDIA.UK) - care a câştigat deja aproape 19% de la minimul din martie, iar performanţa de la începutul anului este de aproximativ 5,9%.

Trebuie remarcat faptul că, de la începutul anului, euforia din jurul tehnologiei s-a produs într-un context în care acţiunile companiilor din alte sectoare economice au suferit pierderi. Ieşiri de capital sunt înregistrate de ETF-urile compuse din companii energetice, care au performat foarte bine în 2022. Perspectiva unei recesiuni şi preţurile mai mici ale materiilor prime, inclusiv ale petrolului (ţiţeiul Brent a pierdut 6,56% de la începutul anului până în prezent şi a scăzut cu aproximativ 31,50% de la maximul atins în iunie 2022), descurajează expunerea investitorilor la sectorul industrial energetic.

Cu toate acestea, raliul companiilor tehnologice a fost extraordinar şi, fără "cei şapte magnifici", S&P500 s-ar tranzacţiona la nivelurile din ianuarie. De la începutul anului, în acelaşi interval în care petrolul a pierdut teren, Nasdaq a avansat cu aproape 40%.

"În lumina acestor evenimente, este posibil ca unii investitori să caute expunere la ETF-uri care să atenueze riscul unei posibile corecţii a celor mai mari companii (tehnologice) din indice, dar care să ofere în continuare expunere la piaţa generală de acţiuni", consideră Radu Puiu. Astfel de ETF-uri egalizează ponderea tuturor companiilor din indice, de exemplu, XTrackers Equal Weight S&P500 (XDEW.UK). De la începutul lunii ianuarie, acest fond a înregistrat intrări record de până la 700 de milioane de dolari (127 de milioane de dolari în a doua săptămână din iunie).

Afluxul de capital în ETF-ul "mai sigur" se datorează faptului că investitorii sunt îngrijoraţi de influenţa tot mai mare a companiilor tehnologice, a căror pondere în indicele S&P sau Nasdaq 100 este covârşitoare. În cazul unei recesiuni sau al unor noi creşteri ale ratelor dobânzilor, capitalul este aşteptat să înceapă să migreze către sectoare în care investitorii pasivi au în prezent o expunere mai redusă.

Principala ameninţare la adresa ETF-urilor tehnologice, în prezent, este riscul unei încetiniri economice, care ar putea tempera semnificativ entuziasmul actual. În plus, inflaţia în multe ţări, inclusiv în SUA, s-ar putea dovedi mai rezilientă, ceea ce ar putea determina băncile centrale să înăsprească şi mai mult politica monetară şi, în cele din urmă, ar putea cauza o încetinire mai profundă. Ratele mai mari ale dobânzii ar putea determina investitorii să caute o modalitate mai sigură de alocare a capitalului şi să reducă împrumuturile pentru investiţii pe piaţa bursieră (adică în marjă).

Pentru moment, scenariul de bază în SUA este cel al unei "aterizări uşoare", adică o recesiune inexistentă sau superficială. Acesta este un scenariu foarte optimist pentru piaţa bursieră, dar trebuie privit cu rezerve.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb