Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădirile rezidenţiale a consemnat, în luna mai a anului curent, o creştere de 12,8% comparativ cu luna aprilie, ajungând la 4133 autorizaţii, însă a scăzut cu 6,8% raportat la luna mai 2018, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Radu Zilişteanu, doctor în economie, este de părere că scăderea înregistrată de acest sector nu este una senzaţională şi se explică pe fondul majorării indicelui ROBOR.
Domnia sa ne-a declarat, vineri: "Cifra aferentă scăderii din mai anul acesta, faţă de mai 2018, nu este neapărat mare şi, oricum, piaţa construcţiilor este sezonieră, motiv pentru care comparaţia cu aprilie 2019 nu este una tocmai potrivită. Repet, raportat la luna mai de anul trecut, nu mi se pare o cifră senzaţională, dar poate fi explicată. Tot INS a publicat astăzi (n.r. vineri) o informare, potrivit căreia managerii din construcţii se aşteaptă la o creştere a activităţii, dar şi a preţurilor din sectorul construcţiilor. În plus, cererea solvabilă pe piaţa imobiliară scade din motive legate de creşterea indicelui ROBOR şi de plafonarea gradului de expunere impus de BNR - în sensul că a scăzut procentul din veniturile totale pe care le poţi folosi pentru rambursarea creditului".
Potrivit domnului Zilişteanu, nu are importanţă că indicele ROBOR a fost înlocuit de IRCC, deoarece acesta (n.r. IRCC) va fluctua şi va fi când peste nivelul indicelui ROBOR, când sub acest prag, aspect care se va vedea şi în practică.
"Din acest motiv, ei (n.r. cei din construcţii) se vor raporta tot la ROBOR, pentru că se actualizează zilnic. Este mai greu să te ghidezi după IRCC şi el va urma, în fond, tot traiectoria ROBOR", a explicat economistul.
Precizăm că vineri, 28 iunie 2019, indicele ROBOR la 3 luni avea o valoare de 3,23%.
Deşi este greu de prezis ce se va întâmpla în acest domeniu pe viitor, Radu Zilişteanu anticipează viitoare scăderi în piaţa construcţiilor şi o deterioare a sentimentului celor din construcţii legat de evoluţia acestei pieţe.
"În plus, să nu uităm că majorarea preţului din construcţii este legată de creşterea generală a preţurilor, România având o inflaţie foarte mare. În plus, acest domeniu este afectat şi de salariul minim care a fost reglementat din punct de vedere legal, fiind o povară în plus pentru constructori, motiv pentru care sunt obligaţi să mărească preţurile pentru că ponderea cheltuielilor salariale în veniturile lor este destul de mare. Nu ne aşteaptă vremuri prea bune, dar o să vedem ce va fi. Depinde foarte mult şi de ce se întâmplă în economia generală, însă probabil că abia prin toamnă, din septembrie încolo, vom vedea primele cifre semnificative", a conchis domnia sa.
• Georgescu, APMCR: "Va fi un an bun pentru industria construcţiilor, iar vedetele vor fi construcţiile inginereşti şi cele industriale"
Proiectele rezidenţiale îşi vor menţine trendul şi va fi probabil livrată o cantitate similară cu cea de anul trecut, mai ales că legislaţia devine mai strictă, este de părere Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).
Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Indicatorul referitor la autorizaţiile de construire este unul complex şi caracterizează o situaţie potenţială pe termen mediu. În nici un caz el nu poate reflecta o situaţie punctiformă, de la o lună la alta sau nu poate să dea o cuantificare exactă a cererii şi ofertei la anumit moment. Mai mult, dincolo de valorile cantitative el desemnează încrederea în piaţă pe termen mediu, fiincă între autorizare şi construcţie poate trece cel puţin o perioadă de câteva luni. El este important, însă, de analizat fiindcă ne dă un raport între clădirile publice şi comerciale şi cele rezidenţiale, precum şi zonele ce au potenţial de construcţie în următoarea perioadă. După cum am afirmat la începutul anului, va fi un an bun pentru industria construcţiilor, iar vedetele vor fi construcţiile inginereşti şi cele industriale. Locuinţele îşi vor menţine trendul şi va fi probabil livrată o cantitate similară cu cea de anul trecut, mai ales că legislaţia devine mai strictă, iar cererea se pare că suferă anumite fluctuaţii, fiindcă între cererea de locuinţe ca solicitare de necesitate şi cererea de locuinţe ca portofoliu investiţional este o permanentă corelare ce este influenţată de o serie de factori economico-politici şi demografici. Concluzionând şi comparând valorile indicatorului autorizaţii de locuinţe pe primele cinci luni ale lui 2018 cu cele pe primele cinci luni din 2019 se observă o creştere temperată şi cu o valoare ce ţine de o creştere sustenabilă".
• INS: "65,1% din autorizaţiile eliberate în mai 2019 sunt pentru zona rurală"
Conform INS, în perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, s-au eliberat 16471 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 1,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.
De asemenea, INS mai precizează că 65,1% din autorizaţiile eliberate în mai 2019 sunt pentru zona rurală, iar distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+468 autorizaţii), comparativ cu luna precedentă. Această creştere este reflectată, conform INS, în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+173 autorizaţii), Nord-Est (+151), Nord-Vest (+108), Sud-Est (+65), Centru (+22) şi Sud-Vest Oltenia (+14), iar scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-51 autorizaţii) şi Vest (-14).
Raportat la mai 2018, în mai anul acesta, se remarcă o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-302 autorizaţii), scădere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-189 autorizaţii), Nord-Vest (-70), Bucureşti-Ilfov (-67) şi Centru (-60), în timp ce creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia (+32 autorizaţii), Sud-Est (+24), Sud-Muntenia (+15) şi Nord-Est (+13).
INS a mai transmis: "În perioada 1 ianuarie-31 mai 2019 s-au eliberat 16471 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 1,1% faţă de perioada similară din 2018.
Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+316 autorizaţii), Sud-Muntenia (+105), Centru (+93), Sud-Vest Oltenia (+87), Nord-Vest (+62) şi Bucureşti-Ilfov (+26). Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-318 autorizaţii) şi Nord-Est (-187)".
Totodată, potrivit estimărilor managerilor din construcţii, în luna iunie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +31%).
Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%), mai arată INS, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +19%).
1. om
(mesaj trimis de ionescu în data de 01.07.2019, 11:02)
si asta a ajuns doctor ? nu stiu cum, cu atatia doctori si specialist in nimic, tara asta nu a ajuns un paradis ???????