Raed Arafat: "DSU nu ţine partea Jandarmeriei"

R.V.
Miscellanea / 16 august 2018

Raed Arafat

Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, explică, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis comunicatul de miercuri seară (seara trecută) în care se menţiona că substanţele folosite în timpul intervenţiei jandarmilor din 10 august din Piaţa Victoriei sunt conform standardelor internaţionale. În comunicat este menţionat şi faptul că persoanelor care au fost expuse la aceste substanţe li se recomandă să nu se prezinte la medic pentru controale de rutină, ci doar dacă au simptome îngrijorătoare.

Potrivit News.ro, Arafat respinge orice acuzaţie potrivit căreia DSU ar "ţine partea Jandarmeriei", iar comunicatul ar fi unul politic, precizând că singurul scop este "interesul cetăţeanului". Arafat mai menţionează faptul că în urma violenţelor 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene. Astfel, 70 dintre acestea au ajuns la spital, iar 9 au rămas internate pentru diferite probleme.

"Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează ca pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferenţă de 5 zile, având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri, 15 august, când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea niciuneia dintre ele", explică Arafat.

Potrivit sursei citate, Raed Arafat subliniază că numărul celor care s-au prezentat la medic după ce s-au aflat în Piaţa Victoriei a crescut după ce un medic psihiatru a publicat pe Facebook un articol în care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanţele lacrimogene şi riscurile pe termen mediu şi lung.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis miercuri seara un comunicat în care susţine că a luat legătura cu producătorii substanţelor din compoziţia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în 10 august în Piaţa Victoriei, care au confirmat că acestea sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale şi că efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată.

"Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale", mai afirmă reprezentanţii DSU.

DSU menţionează că, potrivit recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

Potrivit Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doar în cursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-le Arafat v-am crezut mai echidistant fata de politic.Dar vad ca incepi sa "politizezi" si mata cazul din 10 august. Ca vezi doamne sa nu mearga lumea la medic...Pai DOCTORE de unde sa stie lumea ce sa faca dupa ce inhaleaza aceste gaze ce se poate intampla cu el ??? Acum vii si mata dupa cateva zile sa dai cu presupusul....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb