Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afimat, luni, că sunt necesare câteva modificări în cadrul Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, informează news.ro.
Ministrul anunţă că, după intrarea acestuia în vigoare, se va renunţa la blocajele birocratice care uneori încetinesc accesului pacientului la un serviciu care ar putea să diagnosticheze mai repede un cancer şi care să ofere alte resurse terapeutice într-un moment mai precoce al evoluţiei bolii.
Alexandru Rafila a vorbit, luni, într-o conferinţă de presă, despre Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.
"Ca urmare a acestei legi, începând cu luna ianuarie trebuie să facem normele la această lege. Ca să putem să facem acest lucru am făcut două grupuri: un grup tehnic cu funcţionari de la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi alte instituţii subordonate ministerului şi un grup de experţi. (...) Grupul tehnic de lucru a analizat situaţia existentă, anexa la lege, s-a stabilit modul de lucru pentru stabilirea normelor. (...) S-a ajuns la concluzia necesităţii reformulării obiectivelor şi măsurilor propuse, astfel încât să ducă la îndeplinirea obiectivelor şi la îndeplinierea scopului propus", a explicat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că este nevoie de modificări în cadrul Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.
"Grupul tehnic de lucru a analizat situaţia actualului Plan Naţional de Combatere şi Control al Cancerului şi a constatat câteva lucruri, că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu Planul european de combatere al cancerului, reformularea într-un cadru logic care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu analiză de situaţie a tuturor datelor existente în prezent încât aceste norme de care este nevoie să poată să fie elaborate în mod corect şi sustenabil ca să putem să facem o implementare a acestui plan naţional de control al cancerului la nivel naţional", a mai transmis ministrul Sănătăţii.
El a explicat ce a făcut concret acest grup de lucru din luna ianuarie de când a fost creat şi până în prezent.
"Au fost analizaţi factorii de risc ai cancerului, a colectat toate datele existente relevante pentru analiza de situaţie din România, au făcut analiza cheltuielilor şi a costurilor cu prevenţia, diagnosticul şi tratamentul în oncologie, au analizat serviciile de diagnostic şi tratament, au identificat punctele tari şi punctele slabe şi oportunităţile în domeniul prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului în oncologie, au inventariat politicile naţionale din acest moment cu cele internaţionale, s-a făcut reformularea obiectivelor generale şi ale obiectivelor specifice. (...) Obiectivele stabilite: dezvoltarea sistemului de informaţii în sănătate în oncologie, asigurarea cadrului consolidat pentru sistemul de prevenţie primară, dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului, asigurarea accesului echitabil şi la diagnostic şi îngrijire de înaltă calitate, îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer şi a supravieţuitorilor, creşterea capacităţii de cercetare şi asigurarea şi dezvoltarea resurselor umane în oncologie", a mai transmis ministrul Sănătăţii.
Rafila a prezentat şi normele care vor fi implementate, unele chiar în cursul acestui an.
"Înfiinţarea registrului naţional de cancer. Întotdeauna am avut o problemă legată de proiectarea unui program pentru că niciodată nu am ştiut câţi pacienţi avem, elaborarea planurilor naţionale de screening pentru cancer folosind datele din studiile pilot făcute pentru trei tipuri de cancer: col, sân şi colorectal, elaborarea criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament al cancerului şi metodologiile de monitorizare a performanţei şi calităţii serviciilor, adică să am sigur aceeaşi calitate de servicii indiferent de locaţie şi lucrul acesta trebuie monitorizat pentru că o discrepanţă între calitatea serviciilor duce la evoluţii din păcate nefavorabile pentru anumiţi pacienţi", a mai afirmat Rafila.
El a menţionat că după ce acest plan va fi în vigoare nu se vor mai înregistra blocajele birocratice care încetinesc accesului pacientului la o diagnosticare mai rapidă.
"Planul acesta de combatere şi control al cancerului, nu ştiu dacă ştiţi puţin istoria lui, am avut diverse amendamente, la Senat nu s-au acceptat, la Cameră s-au acceptat câteva amendamente. Acolo singurul responsabil era iniţial Ministerul Sănătăţii. Noi am propus să se introducă la responsabili pentru implementarea acestui program şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care şi gestionează, de altfel, programul şi banii şi Ministerul Finanţelor care trebuie să asigure resursele necesare. E clar că în momentul în care acest plan devine operaţional toate aceste lucruri intră în altă zonă. Nu putem să venim cu un plan şi cu un traseu al pacientului, iar la Casa Naţională este blocat. În niciun caz. Atunci are rost să ne ajutaţi să promovăm acest plan cât mai repede, să putem face normele cât mai repede şi să renunţăm la aceste blocaje birocratice care uneori încetinesc accesul pacientului la un serviciu care ar putea să diagnosticheze mai repede un cancer, care să ofere alte resurse terapeutice într-un moment mai precoce al evoluţiei bolii", a mai declarat Rafila.
El a menţionat că mare parte din activităţile cuprinse în acest plan vor putea fi finanţate începând de anul viitor.
"O să venim cu o formă nouă a acestui plan naţional de combatere şi control al cancerului, lucrăm şi la norme în paralel pe care le putem face deja până în iunie, dar o situaţie ideală în care toate lucrurile, inclusiv finanţarea să fie posibil de aplicat de la jumătatea acestui an cred că trebuie să fim realişti şi să considerăm că în acest an realizăm toate aceste norme şi anul viitor odată şi cu aprobarea noului buget putem să finanţăm toate aceste activităţi", a precizat ministrul Sănătăţii.